خیز دلار برای شکست سقف تاریخی – پیش بینی قیمت دلار اسفند 1402

در حالی که تصور میشد قیمت دلار حداقل تا قبل از انتخابات سکون نسبی داشته باشد و افزایشی را تجربه نکند اما دلار بعد از سکون در حوالی 55 هزار تومان دوباره عزم صعود کرد و حالا به کانال 58 هزار تومان رسیده است!
در این میان اما بانک مرکزی تمام تلاش خود را کرد تا قیمت دلار را کنترل کند اما به نظر میرسد حداقل تا این لحظه ناکام مانده است.
اما دلیل رشد دلار در روزهای اخیر چیست؟
چرا با وجود استراتژی بانک مرکزی مبنی بر سرکوب قیمت دلار با اقداماتی مثل انتشار اوراق با سود 30 درصد باز هم قیمت ارز افزایش یافت؟
آیا بالارفتن سهمیه ارز مسافرتی میتواند رالی صعودی دلار را مهار کند؟
جنگ و تنش چطور سوخت صعود قیمت ارز شده است؟
در ادامه سعی میکنیم تا این عوامل و تاثیر آنها را بر قیمت دلار برسی کنیم.
تیر بانک مرکزی به سنگ خورد
چند هفتهای از انتشار اوراق گواهی خاص با سود بدون ریسک 30 درصد توسط بانک مرکزی میگذرد. سیاستی که با هدف جمعآوری نقدینگی و کنترل تورم مطرح شد و بانک مرکزی سودای کنترل بازار ارز و طلا را به کمک این ابزار داشت.
اما حالا بعد از هفتهها به نظر میرسد این سیاست شکست خورده است!
همانطور که در مطلب نتیجه تصمیم بانک مرکزی؛ رکود بورس و زیان بانکها گفته شد، این سیاست سبب رکود عمیق بازار بورس و زیان سیستم بانکی شد. حال در حالی که بانک مرکزی باید سود 30 درصدی پرداخت کند اما قیمت دلار بازار آزاد وارد کانال 58 هزار تومان شده است.
در نهایت به نظر میرسد حداقل تاکنون این سیاست دستاوردی به دنبال نداشته است.
نگاه نگران دلار به همچنان به ریسکهای سیاسی – منطقهای
با ادامه درگیریهای منطقهای و جنگ غزه دلار نوسانات زیادی را تجربه کرد. در حال حاضر اما کمی از این ریسکها و نوسانات دلار به دنبال آن کاسته شده ولی همچنان سایه جنگ و ریسکهای سیاسی بر سر قیمت ارز وجود دارد.
جنگ غزه علی رغم انجام یکسری مذاکرات برای صلح همچنان در جریان است و حمله اسرائیل به گذرگاه رفح میتواند آتش جنگ را شعلهورتر ساخته و طرفهای بیشتری را وارد درگیری کند؛ همانطور که مصر هم تهدید کرد که در صورت حمله گسترده اسرائیل به رفح، در قرار داد صلح خود با اسرائیل بازنگری میکند.
فشار تقاضای شب عید
از سمت دیگر فعالان بازار ارز معتقدند با نزدیک شدن به انتهای سال انتظارات تورمی افزایش یافته و تقاضا برای ارز زیاد میشود و این موضوع هم میتواند بر قیمت دلار تاثیر بگذارد.
عرضه ارز مسافرتی قیمت دلار را پایین میآورد؟
دوشنبه 7 اسفند روابط عمومی بانک مرکزی خبر از افزایش سهمیه ارز مسافرت هوایی از 500 یورو به 1000 یورو داد.
با نزدیکشدن به پایان سال بخشی از تقاضای خریداران مربوط به مسافرتهای عید بوده که بانک مرکزی سعی دارد با بالابردن سهمیه ارز مسافرتی اقدام به کنترل قیمت کند.
از سمت دیگر اما کارشناسان افزایش انتظارات تورمی در پایان سال را از عوامل مهم مطرح میکنند.
در نهایت باید دید این سیاست جدید بانک مرکزی در بلندمدت میتواند مانع رشد بیشتر دلار شود یا خیر.
اسفند آخرین فرصت برای خرید دلار و طلا بدون مالیات بر عایدی!
یکی دیگر از عواملی که برخی فعالان بازار از آن صحبت میکنند ماجرای مالیات بر عوایدی سرمایه است.
با توجه به اینکه از سال 1403 معاملات طلا و ارز ثبت میشوند و افرادی که از بالارفتن قیمت طلا و ارز سود میبرند (هر چند که این افزایش قیمت ناشی از تورم است) باید مالیات بر عایدی بپردازند.
بنابراین به نظر میرسد روزهای پایانی سال 1402 آخرین مهلت برای خرید طلا و ارز بدون احتساب مالیات بر عایدی باشد که این موضوع میتواند عامل بخشی از فشار تقاضای موجود باشد.
رالی صعودی دلار مهار میشود؟ / پیش بینی قیمت دلار
در حالی که به نظر میرسد سیاستهای پیشین بانک مرکزی برای جمع آوری نقدینگی و سپس مهار قیمت دلار تاکنون شکست خورده باید دید سیاست جدید برای عرضه ارز مسافرتی در بلندمدت میتواند از قدرت رالی صعودی دلار بکاهد یا خیر.
عامل تاثیرگذار دیگری که میتواند جلوی پیشروی بیشتر قیمت دلار را بگیرد، کاهش تنشهای منطقهای و توافق گسترده بر سر پایان جنگ غزه و صلح است.
در نهایت اما با توجه به سیاستهای انقباضی بانک مرکزی، میزان پول در گردش در بازار کم است و به نظر نمیرسد حداقل در کوتاه مدت شاهد یک جهش سریع در قیمت ارز باشیم.