مجال کوتاه «وتجارت» برای تنفس / مشکل این بانک با افزایش سرمایه حل نمی‎شود

مجال کوتاه «وتجارت» برای تنفس / مشکل این بانک با افزایش سرمایه حل نمی‎شود
خلاصه اخبار

دارایی‏‎های بانک «تجارت» کفاف بدهی‎های سنگین را نمی‎دهد و در صورتی که بتواند تمام دارایی‎ها را نقد کند، باز هم نمی‎تواند جوابگوی بدهی‎های خود باشد. افزایش سرمایه نیز تنها چند ماه فرصت به این بانک می‎دهد تا از دایره ماده 141 خلاص شود.

به گزارش سیگنال به نقل از بورس نیوز، واحد سنجش و راه حل‎های رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، اوضاع صنعت بانکداری بسیار بغرنج است و بانک‎های بزرگ نظیر تجارت با زیان انباشته فراوانی دست و پنجه نرم می‎کنند.
بانک «تجارت» با سرمایه 4570 میلیارد تومانی، بیش از 13021 میلیارد تومان زیان انباشته تا پایان آذر ماه سال 97 در حساب‎های خود نشانده است. به عبارت بهتر، 2.8 برابر سرمایه خود، زیان انباشته برداشت کرده است.
152 هزار میلیارد تومان دارایی، کفاف بدهی‎های 159 هزار میلیارد تومانی را نمی‎دهد و در صورتی که بتواند تمام دارایی‎ها را نقد کند، باز هم نمی‎تواند جوابگوی بدهی‎های خود باشد. به این ترتیب، حقوق صاحبان سهام بانک تجارت منفی 6834 میلیارد تومان است و بنابراین، مشمول ماده 141 قانون تجارت قرار دارد.با غرق شدن اقتصاد کشور در باتلاق رکود و اصرار بر سیستم ناصحیح بانکداری، بانک تجارت در سال 96 همانند سال‎های درآمدی از فعالیت‎های مشاع خود کسب نکرد و سود سپرده‎ها بیش از سود تسهیلات اعطایی و سرمایه گذاری‎ها بود. این روند تا پایان بهمن ماه سال 97 نیز ادامه یافته و در مجموع 11 ماه گذشته از سال جاری، 1237 میلیارد تومان زیان، حاصل فعالیت‎های «وتجارت» بوده است.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‎کند، جز در سال 95، در باقی دوره‎ها، همواره سود سپرده‎ها بیش از سود تسهیلات اعطایی بوده است. برای آن که سود سپرده‎ها کاهش یابد، باید علاوه بر کاهش نرخ سود علی الحساب پرداختی، ترکیب سپرده‎ها نیز تغییر کند تا نرخ هزینه پول کاهش یابد.
هر چند در مدت مذکور تلاش کرد با کمک درآمدهای غیرمشاع، خود را از زندان زیان فراری دهد، اما این اقدام به وسیله هزینه‎های بالا به خصوص در بخش هزینه کارکنان، سرکوب شد. قابل ذکر است که 95 درصد کل درآمدهای به جیب کارکنان سرازیر می‎شود.
بانک «تجارت» برای رهایی از ماده 141 قانون تجارت و فرار از ورشکستگی، باید میزان زیان انباشته خود را به کمتر از نصف سرمایه برساند و یا سرمایه خود را تا دو برابر زیان انباشته افزایش دهد. از همین رو، افزایش سرمایه 458 درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‎ها را به جریان انداخت و هم اکنون در انتظار مجوز سازمان بورس است. در صورتی که سازمان بورس با تمام این میزان افزایش سرمایه موافقت کند، طبق صورت‎های مالی سال 96 بانک تجارت از شمولیت ماده 141 خارج می‎شود؛ ولی از آن جا که طی عملکرد 9 ماهه سال 97 زیان انباشته از رقم 13021 میلیارد تومان فراتر رفته، در صورتی که در 3 ماهه چهارم سال نتواند سودساز باشد، باز هم مشمول این ماده می‎شود. به عبارت بهتر، افزایش سرمایه تنها مدت بسیار کوتاهی به «وتجارت» مجال تنفس می‎دهد و به سرعت باید برنامه‎ای اساسی و کاربردی برای این معضل بیاندیشد.

برچسب‌ها