بنر مقالات اصلی اسنپ پی

در نیویورک چه گذشت؟ ماجرای طرح هفت روزه برای بازگشایی تنگه هرمز

در نیویورک چه گذشت؟ ماجرای طرح هفت روزه برای بازگشایی تنگه هرمز

نیویورک در حاشیه هشتاد و یکمین اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، شاهد دیپلماسی فشرده، رایزنی‌های داغ و طرح‌های حیاتی میان ایران و طرف‌های بین‌المللی برای پایان دادن به درگیری‌ها و بحران خلیج فارس بود. مهم‌ترین رخدادها و تحولات رخ‌داده در نیویورک شامل موارد زیر است:

۱. رونمایی ایران از «طرح هفت‌روزه» برای بازگشایی تنگه هرمز

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در کنفرانس خبری خود در مقر سازمان ملل از پیشنهاد تازه تهران به واشنگتن خبر داد. بر اساس این طرح:

  • زمان‌بندی اجرا: مهلت ۷ روزه دقیقاً از لحظه‌ای آغاز می‌شود که آمریکا طرح پیشنهادی ایران را بپذیرد.
  • روند اقدام (روز ۱ تا ۵): اقدامات و ترتیبات متقابل ظرف ۴ یا ۵ روز تکمیل می‌شود.
  • بازگشایی (روز ۶): تنگه هرمز در روز ششم بازگشایی می‌شود.
  • ورود به توافق نهایی (روز ۷): در روز هفتم، ایالات متحده برای توافق نهایی و ازسرگیری مذاکرات وارد عمل می‌شود.
  • شروط ایران: لغو محاصره دریایی و بنادر ایران، توقف فشار اقتصادی و درگیری‌ها، صدور معافیت‌های نفتی و آزادسازی دارایی‌های مسدودشده ایران.

۲. پاسخ منفی ترامپ و ادعای وال استریت ژورنال

  • رد طرح توسط آمریکا: روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که دونالد ترامپ پیشنهاد ۷ روزه ایران را نپذیرفته و اعلام کرده که واشنگتن عجله‌ای برای توافق ندارد.
  • تهدید به ادامه حملات: ترامپ در جلسات غیرعلنی به دستیارانش گفته است احتمال ازسرگیری عملیات و حملات علیه ایران پس از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره وجود دارد.
  • سخنرانی ترامپ در سازمان ملل: ترامپ در مجمع عمومی مدعی شد که درباره ایران «باید یک تصمیم بزرگ بگیرد»؛ یا دستیابی به توافق یا اقدام نظامی شدید.

۳. مواضع و گفت‌وگوهای مسعود پزشکیان در نیویورک

  • مصاحبه با CBS (برنامه Face the Nation): رئیس‌جمهور ایران تاکید کرد که بین ایران و آمریکا فضای بی‌اعتمادی عمیقی شکل گرفته است. با این حال تصریح کرد اگر آمریکا آخرین پیشنهاد ایران را بپذیرد، تهران به تمام تعهدات خود پایبند خواهد بود.
  • اجازه ورود به بازرسان آژانس: پزشکیان اعلام کرد ایران در جریان مذاکرات آماده است درباره ورود و بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به توافق برسد.
  • دیدار با سران کشورها: پزشکیان در جریان سفر خود با سران سوئیس، نروژ، هلند، ارمنستان، لبنان، پاکستان، عراق، بنگلادش، رئیس شورای اروپا و دبیرکل سازمان ملل دیدار و گفتگو کرد.
  • پایان سفر: رئیس‌جمهور پس از انجام مصاحبه‌ها و دیدارهای فشرده با اندیشکده‌ها و مدیران رسانه‌های آمریکایی، نیویورک را به مقصد تهران ترک کرد.

۴. دیدارها و رایزنی‌های دیپلماتیک عراقچی

  • دیدار با وزیر خارجه عربستان: عراقچی در دیدار با فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود، او را در جریان تفاهم‌های ایران و عمان درباره ایمن‌سازی تردد در تنگه هرمز قرار داد.
  • دیدار با وزیر خارجه عمان: وزرای خارجه ایران و عمان (بدر البوسعیدی) درباره امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و تضمین آزادی عبور و مرور دریایی رایزنی کردند.
  • مشورت با چین: وزیر خارجه ایران اعلام کرد که تهران درباره طرح پیشنهادی خود با چین مشورت کرده و پکن از این طرح حمایت کرده است.

۵. اعلام شروط ۷ گانه ایران و واکنش منبع امنیتی

  • یک منبع بلندپایه امنیتی ایران در گفتگو با المیادین تاکید کرد که اخبار منتشرشده در رسانه‌های غربی درباره مذاکرات جعی است. ایران شروط ۷ گانه خود را ابلاغ کرده و ادامه انسداد تنگه هرمز به دلیل عدم اجرای تعهدات آمریکاست و این آبراه با توییت یا اخبار گمراه‌کننده باز نخواهد شد.
جدیدترین قیمت دلار و ارز را در سیگنال ببینید
نصب اپ

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *