بار تورمی اجارهبها بر سبد مصرفی خانوار
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، تورم تا پایان اردیبهشتماه در حوالی 31 درصد تثبیت شده و نسبت به یکسال اخیر کاهش یافته است. این موضوع عمدتا تحت تاثیر کاهش تورم بخش خوراکیها و آشامیدنیها رخ داده است.
بانک مرکزی از نیمه دوم سال 1401 سیاست پولیِ انقباضی را در پیش گرفت. در همین راستا، نرخ بهره را نیز در جهت کنترل تورم بالا برد. در ادامه، با اعمال سیاست کنترل مقداری ترازنامه، سعی کرد سرعت رشد ترازنامه بانکها را کنترل نماید. این موضوع تا حد زیادی رشد نقدینگی را در این مدت کاهش داد و به حدود 25 درصد نیز رساند.
عموما در جهشهای تورمی، قیمت اقلام بخش خوراکی و آشامیدنی با سرعت بیشتری رشد میکند. در سال جاری تورم این دو بخش تا حدی تحت تاثیر سیاست انقباض پولی، فروکش کرده، و عمده تورم سبد مصرفی خانورها از ناحیه رشد اجارهبهای بخش مسکن بوده است.