استان خراسان شمالی در محاصره بافتهای فرسوده / سهم استان از تسهیلات احیاء چقدر است؟
با توجه به میزان بافت فرسوده در استان میزان تسهیلات اختصاص یافته در راستای احیای بافت فرسوده 809 واحد مسکونی در سال جاری تعیین شده است.
به گزارش سیگنال به نقل از تسنیم
به گزارش خبرنگار تسنیم از بجنورد ، طبق آمار حدود 20درصد از فضای شهری به جهت وضعیت خانهها، آسفالت و امکانات شهری بهعنوان بافت فرسوده لحاظ میشود که این وضعیت نه تنها باعث تخریب چهره استان شده است بلکه خود زمینهساز بروز آسیبهای اجتماعی است.
کمک به بازسازی و افزایش ساخت و سازها از طریق اعتای وام ساخت مسکن به مردم یکی از مهم ترین ابزارها در راستای ترمیم و از بین بردن این مناطق است اما با وجود اینکه دولتها اقداماتی در این راستا انجام دادهاند؛ به دلیل کافی نبودن اعتبارهای تعیین شده یا حتی مبلغ این تسهیلات و البته مراحل مشکل دریافت وام برای عموم مردم، اینگونه طرحها تاکنون نتوانسته کمک شایانی در زمینه احیای بافتهای فرسوده شهری انجام دهد.
این درحالی است که براساس آمارهای رسمی گستره بافت فرسوده مصوب در پنج شهر استان خراسان شمالی شامل شهرهای بجنورد، شیروان، اسفراین، گرمه و جاجرم 482 هکتار است و به تفکیک 154 هکتار در بجنورد، 120 هکتار در شیروان، 110 هکتار در اسفراین، 78 هکتار در جاجرم و 19 هکتار در گرمه ثبت شده که به گفته کارشناسان مربوطه با درنظر گرفتن سهم هریک از شهرها نمیتوان با یک نسخه واحد برای رفع معضل گامهای موثری برداشت و لازم است براساس شرایط منطقه، وسعت بافت فرسوده و البته امکانات ساکنان آن برنامهریزی کرد.
در این زمینه کارشناسان معتقدند نقش بخش خصوصی در رفع این معضل کلیدی و قابل توجه است به صورتی که اگر دولت و مسئولان منطقه بتوانند انگیزه ساخت و ساز در بافت فرسوده ایجاد کنند جای تردید نیست که انبوهسازان و البته فعالان خصوصی ساخت و ساز در این مناطق اقدام به تبدیل واحدهای فرسوده به ساختمانهای جدید کرده و خود به خود شاهد حذف این بافت مشکل آفرین از نقشه شهری خواهیم بود.
این گروه تاکید میکنند البته نباید فراموش کنیم که اصولا منظور از حمایت دولت ارایه وام و نقدینگی نیست چون بسیاری از سازندگان بخصوص انبوهسازان نیاز آنچنانی به منابع مالی ندارند بلکه این گروه نیاز تسهیل شرایط فعالیتشان بخصوص در زمینههای دریافت مجوزها داشته و دارند؛ این درحالی است که نباید فراموش کنیم ساخت واحدهای نوساز با استانداردهای روز یک بخش رفع معضل بافتهای فرسوده است و ایجاد زیرساختها برای رفاه حال ساکنین بخش دیگری است که نباید مسئولان مربوطه به آن بیتوجه باشند.
کارشناسان معتقدند یک برآورد سرانگشتی در بخش بافتهای فرسوده نشان میدهد هنگامی روند بازسازی آغاز میشود یک واحد مسکونی بعد از بازسازی و نوسازی تبدیل به مثلا 10 واحد میشود که در این زمان ارایه خدمات شهری متناسب با تغییر معنادار جمعیتی نقش مهمی ایفا میکند به عنوان مثال تامین مراکز آموزشی، آب و فاضلاب، درمانی، رفاهی، مراکز خرید و البته سیستم حمل و نقل از مهمترینهاست که شرایط گذشته نشان داده که بعضا مشکلاتی در این بخش تجربه شده است.
سهم خراسان شمالی از تسهیلات احیای بافت فرسوده 809 واحد مسکونی است
قاسم قاسمی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در بجنورد ، با اشاره به سهم استان در استفاده از تسهیلات احیای بافت فرسوده در مرکز استان اظهار داشت: با توجه به فراوانی بافت فرسوده در استان میزان تسهیلات اختصاص یافته در راستای احیای بافت فرسوده 809 واحد مسکونی در سال جاری تعیین شده است که این میزان باید افزایش یابد.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی افزود: با توجه به لزوم احیای بافت فرسوده در مرکز استان باید در جهت افزایش سهم استان در استفاده از تسهیلات بافتهای فرسوده اقدامات موثری انجام گیرد تا با افزایش سرعت احیای این بافتها، سرعت توسعه استان را نیز افزایش یافته و به شاخصهای کشوری نزدیک شویم.
وی در ادامه به متقاضیان در یافت این تسهیلات در استان اشاره کرد و افزود: از ابتدای امسال تاکنون بیش از 55نفر متقاضی دریافت این تسهیلات به بانکهای عامل معرفی شدند که در مرحله انجام کارهای نهایی و دریافت تسهیلات هستند.
قاسمی در پایان گفت: با پیگیریهایی که در استان انجام گرفته است تعداد واحدهای مسکونی در این پروندهها به 169 پرونده رسیده است که امیدواریم بتوانیم سهم استان را از این تسهیلات افزایش دهیم.
نقش کلیدی بخش خصوصی و حمایتهای اصولی دولت
حسن ذبیعی، رئیس اداره راه و شهرسازی فاروج با بیان این نکته که گستره شهری و خدماتی شهرستان فاروج 248 هکتار است اظهار داشت: 45 درصد از گستره شهری و خدماتی شهرستان فاروج که در حدود 92 هکتار می باشد در بافت فرسوده واقع شده است.
وی افزود: بازسازی بافتهای فرسوده در فاروج نیاز به مطالعات جدی و فنی دارد که با پیگیریهای انجام گرفته توسط فرماندار فاروج بیش از سه میلیارد ریال برای مطالعات این طرح اختصاص مییابد و بعد از فعالیت کارشناسی اعتبار لازم برای اجرای این طرح تخصیص می یابد.
رئیس اداره راه و شهرسازی فاروج با بیان اینکه اولیت اداره راه وشهرسازی احیای بافتهای فرسوده است، خاطرنشان کرد: بافتهای فرسوده علاوه بر تغییر چهره شهر باعث پیامدهای اقتصادی و اجتماعی نیز میشود که تلاش می کنیم هر چه زودتر این اقدامات انجام گیرد. همچنین محورهای فعالیت بازآفرینی شهری، بهسازی محیط، خدمات زیربنایی، توانمندسازی اجتماعی و تملک زمین برای بازگشایی معابر در محلات هدف بازآفرینی شهری است و تلاش می شود تا به ارتقای وضعیت زندگی مردم کمک شایانی شود.
وی در پایان با اشاره به حمایتهای خوب دولت در راستای احیای بافت فرسوده و بازآفرینی شهری گفت: بخشی از حوزه بازآفرینی شهری که به نوسازی و بهسازی بافت فرسوده برمیگردد نیاز به حمایت دولت و همچنین بخش خصوصی دارد که تمام تلاش خود را میکنیم تا از این ظرفیت استفاده کنیم.
با نگاهی کلی به آمارها در مییابیم که علاوه بر مرکز استان، بخش زیادی از شهرستانها نیز نیاز اساسی به احیای بافت فرسوده دارند و این مهم محقق زمانی محقق میشود که مسئولین امر به اختصاص تسهیلات متناسب با هزینهها در جهت احیای بافتهای فرسوده اقدام کنند.