مروری بر بازار کالاهای جهانی در آذر ماه 1398

مروری بر بازار کالاهای جهانی در آذر ماه 1398
خلاصه اخبار

آذر ماه، ماه خوبی برای کامودیتی‌ها محسوب می‌شود. خبرهای مربوط به توافق تجاری چین و آمریکا در اوایل آذر ماه تاثیر مثبت خود را بر بازار کالاهای جهانی گذاشت.

از 25 اقتصاددان نشریه GlobalTimes متعلق به روزنامه دولتی خلق چین، 22 نفر معتقد هستند توافق تجاری چین و آمریکا نهایی خواهد شد.

در اواخر آذر ماه مشخص شد مذاکرات چین و آمریکا در خصوص توافق تجاری دو کشور سرانجام جواب داد. رویترز گزارش داد که آمریکا با کاهش 50% عوارض وارداتی کالاهای چینی موافقت کرده و افزایش بیشتر تعرفه های گمرکی نیز متوقف می‌شود.

خبر مهمی که در کشور و در نیمه های آذر  ماه روی داد به عوارض صادراتی برخی کالاها مربوط است.

در پایان آذرماه جلسه کمیته صادرات کشور در خصوص عوارض صادراتی برگزار شد که تغییرات این عوارض به شرح زیر است:

۱.  کنسانتره مس(۲۶۰۳): کاهش از ۱۰٪ به ۵٪

۲. سنگ کروم(۲۶۱۰): کاهش از ۲۵٪ به ۱۰٪

۳. کنسانتره سرب(۲۶۰۷): کاهش از ۲۰٪ به ۱۲٪

۴. کنسانتره روی(۲۶۰۸): کاهش از ۲۵٪ به ۱۲٪

۵. آهن اسفنجی(۷۲۰۳): افزایش از صفر به ۱۰٪

عوارض سایر محصولات: بدون تغییر

زمان اعمال این عوارض از ۱۵ دیماه است.

سنگ آهن

قیمت سنگ آهن جهانی از اوایل آذر ماه وارد روند صعودی شد به گونه ای که قیمت 90 دلار را پشت سر گذاشت، دلیل این جهش قیمتی سنگ آهن به اقدامات چین به جهت کنترل وضعیت آب و هوای این کشور مربوط است. وضعیت آب و هوای شهرهای چین تمیزتر شده و عامل کاهش محدودیت های تولید فولاد چین بود که منجر به افزایش تقاضای سنگ آهن شد.

نیمه های آذر شرکت وله برزیل اعلام کرد تولید خود را طی 2 ماه آینده به میزان 1.5 میلیون تن در ماه کاهش خواهد داد که دلیل افزایش قیمت سنگ آهن بود. دلیل کاهش تولید شرکت وله به طرح سرمایه‌گذاری این شرکت مربوط است.

انتظار می رود با تکمیل طرح سرمایه گذاری های وله، 50 میلیون تن به ظرفیت سنگ آهن افزوده شود. همچنین پیش بینی می شود تولید این شرکت از 350 میلیون تن در سال 2020 به 390 میلیون تن طی سال 2022 برسد. این موضوع پیش بینی کاهش قیمت سنگ آهن در بلند مدت را دارد.

شایعه افزایش سرمایه گذاری زیرساختی دولت چین در سال آینده در اواسط آذر ماه باعث شد تا خریداران سنگ آهن به صف شده و قیمت این ماده معدنی با رشد رو به رو شود.

اواخر آذر ماه موسسه مالی Jefferies به سرمایه گذاران خود توصیه کرد که سهام شرکت های تولید کننده سنگ آهن و مس را خریداری نمایند. این موسسه معتقد به افزایش قیمت کامودیتی ها در سال 2020 بود.

رشد قیمت سنگ آهن تا پایان آذرماه ادامه یافت.

فولاد

اوایل آذرماه قیمت شاخص های فولاد همچون میلگرد، اسلب و بیلت در شرق آسیا با رشد رو به رو شد. این رویه افزایش قیمت‌ها تا نیمه های آبان ادامه یافت. عامل رشد قیمت ها به افزایش قیمت قراضه مربوط است، قراضه وارداتی از آمریکا به ترکیه با رشد رو به رو شد. همچنین تقاضا برای فولادسازان نیز در هفته اول آذر رشد کرد که خود عامل افزایش قیمت شاخص‌های فولاد بود.

نیمه‌های آذر ماه شاخص موجودی میلگرد در انبارهای چین به سطح 2.88 میلیون تن رسید که کمترین محدوده تاریخی خود بود. این موضوع محرک قیمت فولاد شد. شایعه افزایش سرمایه‌گذاری زیر ساختی چین و تاثیر مثبت آن بر قیمت سنگ آهن بر رشد قیمت فولاد نیز تاثیر گذاشت.

20 آذر ماه جهش 5.2 درصدی قیمت فولاد مشاهده شد. شرکت ها تا پایان فوریه 2020 محصولات بیلت خود را پیش فروش کردند. به نظر می رسد تقاضا از عرضه پیشی گرفته و روند صعودی همچنان ادامه دار باشد. در همین روزها شاخص بیلت صادراتی ایران به مرز 390 دلار در هر تن رسید.

در اواخر آذر مشخص شد صادرات فولادسازان کشور در آبان ماه به 673 هزارتن رسیده است که به معنای رشد صادرات به اندازه 15 درصد بیش از مدت مشابه سال گذشته است. فولاد مبارکه نیز با جهش 601 درصدی صادرات ( عمدتا اسلب )، فولاد هرمزگان رشد 93 درصدی و ذوب آهن با رشد 76 درصدی و فولاد کاوه جنوب نیز با رشد 80 درصدی به عنوان رتبه های برتر صادرات فولاد در آبان ماه معرفی شدند.

فولادسازان کشور برنامه صادرات 12 میلیون تن را در سال جاری دنبال می کنند.

مس

مس در آذرماه با ثبات قیمتی کار خود را آغاز کرد. در نیمه های آذر به دلیل کاهش موجودی انبار قیمت های مس تکانه‌هایی از روند صعودی را تجربه کردند. انتظار می رود بازار مس با بهبود روابط تجاری چین و آمریکا از فشار روانی خارج شده و جهش قابل ملاحظه ای را تجربه خواهد کرد.

16 آذر ماه مس با جهش قیمتی به 6,025 دلار رسید. این قیمت در محدوده اوج قیمت‌های 5 ماهه گذشته بود.

روز بعد از این اوج قیمتی بزرگترین معدن دنیا در شیلی به نام Escondida  با تولید 1 میلیون تنی در سال اعتصاب کرد و موجودی انبارها رو به کاهش گذاشت که این موضوع نیز محرک قیمت های مس بود. به گونه ای که قیمت ها در ادامه آذر ماه به 6,153 دلار در هر تن رسید. روند صعودی قیمت مس تا پایان آذر ادامه یافت اما شیب آن کمتر شد.

آلومینیوم

آلومینیوم در آذر ماه با ثبات قیمتی کار خود را آغاز کرد. این روند ثبات قیمتی به دلیل تغییرات اندک در موجودی انبارهای جهانی ادامه یافت.

لازم به ذکر است در اواخر آذرماه قیمت پودر آلومینا در بنادر استرالیا در محدوده 280 دلار تثبیت شد که از منظر تولیدکنندگان شمش آلومینیم، مناسب است این شاخص در محدوده LME لندن قرار داشته و مزایده های فروش نالکو در هند در قیمت 286 دلار بود. ویتنام و اندونزی و برزیل نیز به نحوی از آن تبعیت می‌کنند. بازار چین نیز شاهد رشد عرضه داخلی و افت قیمت آلومینا به محدوده 350 دلار بوده که نزدیک به پایین ترین سطح 33 ماه اخیر است.

روی

در اوایل آذر ماه قیمت روی کار خود را با اندکی کاهش آغاز کرد. این کاهش ادامه یافت تا اینکه در نیمه های آذر با افزایش تقاضا قیمت این کالای جهانی با رشد رو به رو شد. قیمت روی تا پایان آذر ماه روند با ثبات خود را حفظ کرد.

برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات کامودیتی به وب سایت سیگنال مراجعه و یا اپلیکیشن سیگنال را دریافت نمایید.
برچسب‌ها