تیراندازی به ماموران توانیر برای جلوگیری از ماینینگ؛ موضوع از چه قرار است؟
به گزارش سیگنال به نقل از ارز دیجیتال،
محمد حسن متولی زاده، مدیرعامل توانیر، چندی پیش اعلام کرد زمانی که پرسنلشان برای جمعآوری دستگاههای ماینر به مزارع استخراج ارزهای دیجیتال مراجعه کردند، هدف تیراندازی قرار گرفتند؛ اما سؤال اصلی اینجاست که داستان از چه قرار بود؟
به گزارش ارزدیجیتال و به نقل از رویداد24، در پی قطعی مکرر برق و تداوم این قطعیها در روزهای اخیر، مسئولان وزارت نیرو در توضیح دلیل قطعی برق بارها و بارها اعلام کردند که فرایند استخراج بیت کوین باعث کمبود برق و در نهایت قطعی آن شده است. این بحثها تا جایی ادامه پیدا کرد که مدیرعامل توانیر گفت که در جریان تلاش ماموران این شرکت برای جمع آوری مراکز استخراج رمزامرز به آنها تیراندازی شده است.
محمد حسن متولی زاده مدیرعامل توانیر به نام شرکت یا افرادی که تیراندازی کردهاند اشاره نکرد، اما طبق اطلاعاتی که از روابط عمومی شرکت توانیر به دست آمده است، این اتفاق در استان مرکزی رخ داده است. آن طور که از شواهد مشخص است بسیاری از ماینرها در شرکتهای صنعتی تعطیل و نیمهتعطیل مشغول به فعالیت هستند تا از این طریق برقشان را به نرخ صنعتی که تقریبا 7 برابر ارزانتر از تعرفه ماینینگ است، تامین کنند. استان مرکزی از این نظر برای استخراجگران بیتکوین فضای بسیاری مناسبی است.
جزئیات تیراندازی ماینرها به ماموران برق
محمدرضا شرفی، عضو انجمن بلاکچین، درباره اخبار مربوط به تیراندازی از سوی صاحبان ماینرها به پرسنل توانیر، در گفتگویی میگوید:
در وهله اول به عنوان یک شهروند این کشور نه اسلحه دارم و نه فکر میکنم هیچ شهروندی در این کشور جرات و جسارت داشتن اسلحه داشته باشد، آن هم زمانی که حکم چنین کاری محاربه و امنیتی است. مگر اینکه نهاد و ارگانی باشد که سلاح در اختیار دارد یا افرادی هستند که مجوز اسلحه شکاری دارند. حتی اگر چنین ماجرایی صحت داشته باشد به افراد فعال در استخراج بیت کوین یا مردم ارتباطی ندارد و داشتن اسلحه و تیراندازی باید در دستگاه حاکمیتی بررسی شود. چه کسی میتواند به سمت یک مامور یا هر کس دیگری شلیک کند؟
شرفی با طرح این سؤال که مزرعه استخراجی که پرسنل توانیر به سراغش رفته بود، در مالکیت چه نهاد و ارگانی بوده، میگوید:
اگر چنین چیزی (تیراندازی به سمت پرسنل توانیر) صحت داشته باشد، قطعا افراد فعال در استخراج بیت کوین آن قدری قدرت داشته که بتوانند اسلحه داشته باشند و از آن استفاده کند. این افراد قطعاً مردم عادی نیستند. وزیر نیرو به جای چنین بحثهای انحرافی باید شفاف اعلام کند چرا زمانی که اطلاع داشت امسال با کمبود برق نزدیک به 8 هزارمگاوات برای مصرف مورد نیاز مواجه بوده، هیچ اقدامی در جهت رفع این کمبود نیرو نکرده است تا جایی که منجر به قطعی مکرر و توزیع سهمیهای برق شده است.
او ادامه میدهد:
خیلی از نیروگاهدارها از معوقاتشان گلایه میکنند و با تنگنای مالی برای بازسازی و تعمیرات اساسی مواجه هستند. آنها برق را به دولت میفروشند و در ازای آن فقط 30 درصد پول خود را دریافت میکنند و 70 درصد آن وارد معوقاتشان میشود. خیلی از مولدهای نیروگاهها به همین دلایل از چرخه تولید خارج شده است. وزارت نیرو به دلیل همین معوقات به بدهکارترین وزارتخانه مشهور است. با این رویه واضح است که امسال حتی میزان تولید برق سال گذشته هم امکان تولید در سال جاری نخواهد داشت.
کمبود و قطعی برق با واکنش مجلسیها هم مواجه شد و به همین دلیل وزیر نیرو را احضار کردند. اما وزیر نیرو پاسخگو نبوده و حاضر نشد که درباره قطعی برق توضیح دهد. رییس کمیسیون انرژی مجلس این طفره روی وزیر نیرو را مشکوک دانسته است.
فرافکنی دولت در اعلام دلایل قطعی برق
محمدرضا شرفی، عضو انجمن بلاک چین درباره عامل قطعی مکرر برق این چند روز معتقد است، دو سال است ما درگیر همین موضوع هستیم، وزارت نیرو هر زمانی با مشکل توزیع برق مواجه شده علتالعلل همه چیز را به استخراج بیت کوین ربط داده و استخراج رمزارزها شده بلاگردان وزارت نیرو.
او توضیح میدهد:
تقریباً سه سال است که صنعت استخراج رمزارزها وارد کشور ایران شده است. سال گذشته تقریبا 350 هزارمگاوات به صورت قانونی به این صنعت اختصاص داده شد و تمامی این ماینرها طبق قانون به دستور وزارت نیرو در هر زمانی که نیاز است برقشان خاموش میشود. درنظر داشته باشید برق مصرفی در این صنعت 15 برابر تعرفه برق مصرفی در کشاورزی و 7 برابر برق مصرفی در صنعت است.
اغراقگویی مدیرعامل توانیر در سهم مصرف برق ماینرها
مدیرعامل توانیر میزان مصرف انرژی برای استخراج رمزارزها را دو هزار مگاوات اعلام کرده و گفته این میزان معادل بیش از مصرف هفت استان کشور و یا معادل 30 درصد مصرف تهران است. این درحالی است که طبق گزارشهای بینالمللی سهم ایران در صنعت استخراج رمزارز 5 درصد است، اما با حساب آمار اعلامی از سوی مدیرعامل توانیر سهم ایران نزدیک به 15 درصد از حجم ارزرمز تولیدی در جهان میشود.
محمدرضا شرفی درباره این آمار میگوید:
برق مصرفی رسمی و قانونی برای استخراج رمزارزها در ایران 350 مگاوات است. درمورد میزان برق مصرفی در مزارع غیررسمی رمزارزها آماری موجود نیست، اما میتوان برآوردهایی با استناد به آمار مصرفی برق برای این صنعت در کل جهان داشت. کل برق مصرفی صنعت استخراج رمزارزها در جهان 14 هزارمگاوات است. آمارهای جهانی گویند سهم ایران در استخراج بیت کوین جهان 5درصد است؛ بنابراین اگر سهم 5درصدی ایران را از حجم 14 هزارمگاواتی صنعت استخراج جهان محاسبه کنیم، به عددی حول و حوش 700 مگاوات خواهیم رسید و نه عدد 1500 مگاواتی که مسئولان اعلام کردهاند. مسئولان باید توضیح دهند که این اعداد را چگونه محاسبه میکنند. با اعداد اعلامی از سوی مسئولان سهم ایران را در استخراج بیت کوین بیش از 10 درصد تولید رمزارز جهان است. پس چرا در تمامی گزارشهای بین المللی سهم ایران در صنعت تولید رمزارز 5 درصد است.
او اضافه میکند:
باتوجه به اینکه هیچ راهی برای محاسبه دقیق میزان برق مصرفی در استخراج غیررسمی بیت کوین در ایران وجود ندارد، متاسفانه وزارت نیرو کاملا از این فقر اطلاعاتی بهرهبرداری کرده تا سوء مدیریت و قصور در امر توسعه زیرساخت ایجاد و تولید و انتقال برق را پنهان کنند.
به گفته این عضو انجمن بلاک چین، ما الان میزان کمبود برق کشورمان طبق پیشبینی خود وزارت نیرو بیش از 8 هزار مگاوات است. سال گذشته میزان برق تولیدی در کشور 58 هزار مگاوات بوده و سقف نیاز مصرفی 66 هزارمگاوات است. این در حالی است که میزان برق تولیدی در کشور امسال به مراتب کمتر از سال گذشته بوده و این شکاف کمبود برق را شدیدتر هم کرده است؛ بنابراین دولت برای توزیع برق به میزان مورد نیاز مصارف، با بیش از 8 هزار مگاوات کمبود مواجه است. حالا در این میان روند فزاینده صادرات برق را هم در دو سال اخیر درنظر بگیرید که از آن ناحیه هم بخشی از حجم برق تولیدی نصیب مصرف داخل نشده و به کشورهای همسایه صادر شده است؛ بنابراین به وضوح مشخص است که ما با فقر شدید در زیرساخت و عدم توسعه نیروگاهها مواجه هستیم، اما در مقابل میبینیم مسئولان تمامی ناکارآمدی در دستیابی به توسعه صنعت برق را به استخراج بیت کوین ربط میدهند.