اثر ترامپ بر بورس و ترسیم دو سناریو + اقبال دو صنعت با تصویب FATF
دو کارشناس با ارزیابی اثر دولت ترامپ بر اقتصاد و بورس و ترسیم دو سناریو برای آینده، اقبال دو صنعت را با تصویب لوایح FATF پیش بینی کردند.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، دو کارشناس بازار سرمایه ضمن ارزیابی اثر دولت ترامپ بر اقتصاد و بورس و ترسیم دو سناریو برای آینده در گفت و گو با دنیای اقتصاد، اقبال دو صنعت را با تصویب لوایح FATF پیش بینی کردند.
علی بهشتیروی: برای بررسی اثر دولت آینده آمریکا (دونالد ترامپ) بر اقتصاد ایران لازم است ابتدا دوره اول ریاستجمهوری این فرد مورد ارزیابی قرار گیرد. با توجه به آن دوره و با وجود شرایط اقتصادی، بازار سرمایه ایران شرایط ناگوار و اسفناکی را تجربه نکرد.
دو سناریو در آینده پیشروی اقتصاد ایران قرار دارد. سناریوی اول، فشار تحریمهای اقتصادی و انزوا را با تشدید تحریمها فرض میکند که خود را در افزایش نرخ ارز نشان خواهد داد. این موضوع، وضعیت عمومی اقتصاد را به مخاطره خواهد انداخت و در نتیجه قدرت خرید مردم کاهش مییابد اما افزایش نرخ ارز ممکن است باعث افزایش حاشیه سود شرکتهای صادراتمحور و دلاری و محرک برای بورس شود. اگر در سبد سرمایهگذاری، سهام شرکتهای دلاری و صادراتمحور انتخاب شوند، میتواند بخشی از دارایی سرمایهگذاران را دربرابر تورم و کاهش ارزش پوشش دهد.
سناریوی دوم، مذاکرات و رفع تحریمها را نوید میدهد. احتمال واردشدن در مذاکره با کشورهای اروپایی و آمریکا وجود دارد و ممکن است اوضاع به سمت گشایشهای اقتصادی، رفع تحریمها و تثبیت قیمت ارز منجر شود. البته با درنظرگرفتن رفع تحریمها احتمال کاهش شدید نرخ ارز دور از انتظار است اما تثبیت آن در محدودههای فعلی قابل تصور است. رفع تحریمها، امکان ارتباط با کشورها و شرکتهای خارجی را فراهم میکند و مبادلات مالی را تسهیل کرده و در نتیجه، همه این موارد به گشایش اقتصادی منجر خواهدشد.
وضعیت فعلی بازار سرمایه با وجود نوسانها و اصلاحها، متعادل ارزیابی شده و با روی کار آمدن ترامپ، چشمانداز متعادل پیشبینی میشود . بخشی از ریسکهای اقتصادی غیر قابل کنترل و تغییر هستند. ریسکی مانند نحوه تعامل ترامپ با ایران خارج از دست تصمیمگیران اقتصادی و قانونگذاران است اما ریسکهای دیگر به وسیله متولیان بازار سرمایه و تصمیمگیران اقتصادی قابل رفع هستند.
توصیه میشود تمام نهادهای اقتصادی، متولی بازار سرمایه، سازمان بورس و سایر نهادهای قانونگذار از تصمیمات خلقالساعه، سیاستهای ناگهانی و غیر قابل پیشبینی اجتناب کرده و بازار سرمایه و اقتصاد برای سرمایهگذاران قابل پیشبینی باشد.
سرمایهگذاران نیز به دودسته تقسیم میشوند. کسانی که توانایی رصد بازار و سرمایهگذاری مستقیم را دارند و افرادی که زمان کافی و تخصص لازم را ندارند. دسته اول به تنهایی میتوانند سبد سرمایهگذاری بهینه را انتخاب کنند اما دسته دوم باید ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم روی سپردههای کالایی، سهام و اوراقبهادار با درآمد ثابت، صندوقهای اهرمی یا طلا را انتخابکرده و با مراجعه به شرکتهای مشاوره سرمایه گذاری، شرکتهای سبدگردان و سایر نهادهای مالی معتبر از آنها کمک بگیرند.
علی فراقی: وضعیت این روزها در بازار سرمایه از هفتهها قبل به وسیله ارزیابی جریان نقدینگی، رصد معاملات خریداران و فروشندگان و نمودار سهمها قابلپیشبینی و نشانههایی از آن موجود بود.
اکنون بازار پلهپله به وسیله اصلاح در حال تثبیتشدن است و بهنظر میرسد در کوتاهمدت، تمایل بیشتر به سمت اصلاح باشد و به احتمال زیاد، پس از نیمه دوم بهمن و سالآینده، گام جدید صعودی را شروع کند.
نظرات مختلفی در مورد تصویب FATF وجود دارد اما بهنظر میرسد در مجموع اثر مثبتی بر اقتصاد و بازار سرمایه خواهد داشت. در مرحله اول این موضوع بیشتر به بهبود وضعیت نمادهای مرتبط با صنعت مالی کمک میکند. بهعنوان مثال در صورت تصویب، گروه بانکی اقبال بیشتری خواهد داشت و ممکن است بازار پیش از تصویب FATF، اتفاقات مثبت را پیش خور کند.
بنابراین تصویب FATF در مرحله اول اثرات مثبت هیجانی خواهد داشت و در ادامه بهصورت بلندمدت و گام به گام، اثرات مثبت را خواهد گذاشت. بهجز صنعت بانکی، صنعت بیمه نیز میتواند دوباره جان بگیرد و توجهها را جلب و وضعیت مناسبی را تجربه کند.
بورس شاید در ابتدای آغاز بکار دولت ترامپ، تحتتاثیر هیجانات قرار بگیرد. به دلیل فزونی مسائل پیشروی دولت آمریکا از اتفاقهایی که در ایالت کالیفرنیا گرفته تا تنشهای موجود در خاورمیانه و جنگ اوکراین و روسیه بهنظر میرسد تمرکز کامل دولت ترامپ بر روی ایران نباشد و فشار حداکثری و تمرکز بر ایران بعید بهنظر میرسد. چرا که با مسائل متعددی روبرو است.
منبع: بورس پرس