بورس در هفته‌ای که گذشت: اصلاح بازار یک هفته مانده به تحلیف ترامپ

بورس در هفته‌ای که گذشت: اصلاح بازار یک هفته مانده به تحلیف ترامپ

در هفته‌ای که گذشت، سرخوشی گذشته بازار جای خود را به عدم اطمینان داد. همانطور که در هفته‌های پیش بارها اعلام کرده بودیم، شکستن سطح ۳ میلیون برای شاخص کل نیازمند چیزی بیش از وعده‌های وزیر اقتصاد است و این هفته ثابت شد که بار روانی سطح ۳ میلیون واحد بالاتر از آن است که برخی معامله‌گران تصور می‌کردند.

بازار سهام این هفته با موج سنگین فروش مواجه شد که منجر به آن شد که تنها در دو روز شنبه و یکشنبه مجموعا شاخص کل به اندازه ۲.۹۸ درصد کاهش پیدا کند.

در ادامه و در روز دوشنبه اگرچه بازار با فشار فروش شروع به کار کرد اما در ادامه خریداران قدرت گرفتند و شاخص را افزایش دادند. با این همه، در روز چهارشنبه و در حالی که سرمایه‌گذاران در حالت نیمه تعطیل به سر می‌بردند، فشار فروش دوباره به بازار بازگشت.

به طور کلی طی معاملات این هفته، شاخص کل به میزان ۲.۶۵ درصد کاهش پیدا کرد و به سطح ۲۸۶۶ هزار واحد رسید.

در همین حال شاخص هم‌وزن نیز با کاهش ۱.۵۷ درصدی به ۹۰۲۹۹۰ واحد کاهش پیدا کرد.

در بازار ارز همچنان شاهد ثبات هستیم و قیمت ارز برخلاف روزهای اولیه ایجاد بازار ارز توافقی، نوسانات زیادی را تجربه نمی‌کند.

قیمت نفت برنت این هفته را با افزایش شدیدی شروع کرد. دلیل این مساله تحریم‌های جدیدی بود که ایالات متحده علیه ایران، چین، روسیه و ونزوئلا در نظر گرفته بود. برخی خبرگزاری‌ها اعلام کردند که ایالات متحده قصد دارد برخی بنادر و نهادهای چینی مرتبط با دور زدن تحریم های آمریکا به همراه ۱۸۰ نفتکش از ناوگان سایه روسیه را به لیست تحریمی خود اضافه کند.

این مساله منجر به آن شد که قیمت نفت برنت در ساعات پایانی روز جمعه و پیش از بسته شدن معاملات جهانی نفت بیش از ۳ درصد رشد کند و در روز دوشنبه با شروع معاملات هفته جاری قیمت نفت برنت تا ۸۲ دلار نیز افزایش یافت.

همچنان در سیاست بمانیم. این هفته باز هم مساله استیضاح وزیر اقتصاد مطرح شد و باز هم به جایی نرسید. مضاف بر اینکه مساله تصویب FATF یک روز داغ را در مجلس رقم زد و موافقان و مخالفان با الفاظی تند یکدیگر را هم در صحن علنی و هم در رسانه‌های مکتوب و مجازی خود مورد خطاب قرار دادند.

در ادامه چند نفر از اعضای تیم دولت به صراحت اعلام کردند که تیم دولت آماده مذاکره با ترامپ است. رئیس جمهور نیز تلویحا آمادگی دولت برای مذاکره با ترامپ را عنوان کرد. اگرچه عراقچی در گفتگوی ویژه خبری عنوان کرد که شرط ایران برای مذاکره با تیم ترامپ بازگشت ایالات متحده به برجام است.

به نظر می رسد تیم دولت هنوز چارچوب مشخصی برای گفتگو با دولت ایالات متحده ندارد.

در حوزه سیاست‌های پولی، بانک مرکزی این هفته حدود ۴ همت منابع را تحت عملیات ریپو به شبکه بانکی تزریق کرد اما ۵ همت را تحت عملیات اعتباردهی قاعده‌مند از شبکه بانکی خارج کرد.

از آنجایی که هفته گذشته علی رغم تزریق ۲۶ همت منابع به شبکه بین بانکی، باز هم نرخ بهره بین بانکی ۰.۰۳ درصد افزایش پیدا کرد، انتظار می‌رود این هفته شاهد رسیدن این نرخ به سقف باشیم.

همچنین نرخ اوراق دولتی اخزا و اراد نیز به ۳۳ درصد افزایش یافته است که این مساله فشار بر جریانات اعتباری را بیش از پیش افزایش می‌دهد.

این نرخ از آنجایی مهم است که می‌تواند سرمایه را به سمت بازارهای بدون ریسک هدایت کند و در نتیجه فشار بر روی بازارهای پرریسک مانند بازار سهام را افزایش دهد. همچنین با افزایش هزینه وام‌ستانی، توانایی شرکت‌ها برای تامین مالی را محدود می‌کند.

با این همه، این نرخ‌ها هنوز برای فعالین بازار اهمیت پیدا نکرده است اما انتظار می‌رود به زودی توجه سرمایه گذاران به این نرخ‌ها معطوف شود.

برای هفته آینده انتظار می‌رود مهم‌ترین محرک بازار بحث‌ها پیرامون مذاکرات، تحلیف ترامپ، اظهارنظرهای مقامات ایرانی و آمریکایی و همینطور مساله آتش بس در غزه باشد. همچنین هفته آینده آمار تورم برای دی ماه از اداره آمار منتشر خواهد شد که می‌تواند مورد توجه برخی معامله‌گران قرار گیرد.

همچنین مساله تحریم‌ها و قیمت نفت نیز می‌تواند در هفته آینده مورد توجه معامله‌گران قرار گیرد.

برای اطلاع از آخرین اخبار بورس کلیک کنید

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *