هدر رفت سرمایه کشور در سیستم آموزشی ناکارآمد

هدر رفت سرمایه کشور در سیستم آموزشی ناکارآمد
خلاصه اخبار

عاطفه مرادخانی، پژوهشگر حوزه آموزش: عموما آرای صادر شده توسط هیات تخلفات اداری آموزش و پرورش برای جلوگیری از تکرار تنبیه بدنی بازدارنده نیست.

به گزارش تجارت نیوز ،

قرار است تغییرات مهمی در نحوه گزینش معلمان برای سال تحصیلی پیش رو رخ بدهد. این وعده ای است که معاون وزیر آموزش و پرورش با توجه به دستور رییس جمهور در این زمینه داده است. در واقع قرار است بر خلاف سال های گذشته نمره آزمون های مهارتی از مصاحبه های گزینشی پیشی بگیرد. اما نکته ای که سالهای سال است در امر گزینش معلمان مغفول مانده و هنوز هم هر از چند گاهی اخباری مبنی بر این بی توجهی منتشر شده و باعث می شود تا یک بار دیگر بحث سلامت روحی و روانی معلمان هنگام استخدام مورد توجه قرار گیرد. مساله ای که سالهاست بارها و بارها جزو مطالبات مردم از وزارت آموزش و پرورش بوده اما متاسفانه هیچ گاه به طور جدی به آن پرداخته نشده است.

در شرایطی که سیستم آموزشی کشور با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند و بالاخره مسوولان تا حدودی کمی و کاستی های این حوزه را پذیرفته و سعی در رفع آن دارند بحث تنبیه بدنی دانش آموزان نیز خود چالشی است که هر چند نسبت به سال های گذشته به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرده اما همچنان یکی از نقاط ضعف در سیستم آموزشی کشور ما به شمار می رود.

آخرین بار انتشار فیلم تنبیه بدنی یک دانش آموز در شهرستان ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان باعث شد تا بار دیگر مساله تنبیه بدنی دانش آموزان به صدر اخبار راه پیدا کند. فیلمی که از خشونت معاون مدرسه نسبت به یک دانش آموز خبر می داد و البته شکستن دست دانش آموز به دلیل همین خشونت و تنبیه بدنی.

البته رئیس اداره اطلاع‌رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان در مصاحبه ای سعی داشت این معاون مدرسه را از خشونتی که مرتکب شده با گفتن جملاتی مانند «دانش آموز مذکور رفتارهای شیطنت آمیز زیادی داشت» یا «دانش آموز مورد تنبیه جزئی قرار گرفته» مبرا کند اما …

تنبیه بدنی دانش آموزان؛ قانون چه می گوید؟

در ماده 81 آیین نامه انضباطی مدارس صراحتاً بر ممنوعیت تنبیه بدنی دانش‌آموزان در مدارس تاکید و اشاره شده است: تنبیه بدنی دانش‌آموز و سوء رفتار با او به هر دلیل و تحت هر شرایطی ممنوع است و با متخلفین طبق مقررات و قوانین برخورد می‌شود. مدیر مدرسه باید همکاران خود را نسبت به امور انضباطی (ممنوعیت تنبیه بدنی و سوء رفتار با دانش‌آموز) آگاه کند.

عاطفه مرادخانی، پژوهشگر حوزه آموزش در این باره به تجارت نیوز می گوید: مساله اینجاست که عموما آرای صادر شده توسط هیات تخلفات اداری آموزش و پرورش برای جلوگیری از تکرار تنبیه بدنی بازدارنده نیست. در واقع وقتی چنین اتفاقاتی رخ می دهد مسوولان مدرسه و آموزش و پرورش سعی دارند با فرافکنی و انکار از میزان خشونت رخ داده کاسته و در نهایت مساله را حل و فصل کنند.

او می افزاید: سالهاست که بسیاری از متخصصان درباره این مساله که معلمان و معاونان و دیگر اعضای آموزشی مدرسه که با دانش آموزان سر و کار دارند باید هم مورد آموزش های تخصصی در زمینه برقرار ارتباط با دانش آموزان و نحوه تدریس و … قرار بگیرند و هم از نظر روحی و روانی بررسی های لازم در مورد آنها صورت بگیرد.

هدر رفت سرمایه و وقت دانش آموزان در سیستم آموزشی ناکارآمد

این پژوهشگر حوزه آموزش در ادامه می گوید: نگاهی به وضعیت تحصیلی دانش آموزان طی سال های اخیر، کاهش چشمگیر میزان یادگیری، پایین آمدن معدل کل در مقاطع مختلف تحصیلی، افت رتبه ایران در آزمون های جهانی و از همه مهم تر تعداد بازماندگان از تحصیل نشان می دهد که وضعیت در حوزه آموزش و پرورش اصلا خوب نیست.

عاطفه مرادخانی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار می دارد: از بین رفتن عدالت آموزشی، تبدیل شدن مدارس به بنگاه های اقتصادی، تبعیض در کیفیت آموزش مدارس دولتی و غیر دولتی عواملی است که باعث شده تا سیستم آموزشی ما به شکل چشمگیری ناکارآمد و ضعیف شود.

او می افزاید: شرایط در مدارس و کلاس های درس به گونه ای رقم خورده که دانش آموزان دیگر انگیزه ای برای یادگیری نداشته باشند. تغییر مداوم سیستم های آموزشی از یک طرف، محیط سرد و خشک مدارس و کلاس های درس از طرف دیگر، نمره گرایی در مقابل یادگیری و … باعث بروز چنین نتایج فاجعه باری در حوزه آموزشی شده است و این یعنی هدر رفت سرمایه و وقت کشور در سیستم آموزشی که کارآمد نیست.

سایه سنگین مشکلات اقتصادی و اجتماعی بر تاب آوری معلمان

این روانشناس می گوید: هیچ توجیهی برای رفتارهای خشونت بار کادر آموزشی با دانش آموزان وجود ندارد. در برخی مواقع تاثیری که تنبیه بدنی در مدرسه بر روی دانش آموز می گذارد تا سال های از بین نرفته و در شکل گرفتن شخصیت او بسیار موثر است پس مساله فقط همان چند لحظه نیست مساله تاثیری است که می تواند آینده یک فرد را تحت الشعاع قرار دهد.

او می افزاید: اما وقتی به شرایط حاکم بر زندگی معلمان و دیگر کادر آموزشی نگاه می کنیم و این مساله را در نظر می گیریم که آنها هم جز افراد همین جامعه هستند در شرایط سختی که بقیه با آن درگیرند زندگی می کنند به این نتیجه می رسیم که بخش عمده بروز این رفتارهای خشونت بار به بی توجهی و کاستی هایی که دولت نسبت به قشر فرهنگی کشور دارد، باز می گردد.

آموزش مهارت های رفتاری با دانش آموزان

عاطفه مراد خانی اظهار می دارد: به همین خاطر است که باز هم تاکید می کند آموزش مهارت رفتاری با دانش آموزان و کنترل خشم برای کادر آموزشی حاضر در مدارس یک امر کاملا ضروری است. با توجه به شرایط حاکم بر جامعه و فشارهای اقتصادی و معیشتی که بر اکثر افراد جامعه تحمیل شده است نیاز به چنین کارگاه هایی برای آموزش مهارت های رفتاری بسیار ضروری است.

منبع: تجارت نیوز

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *