ایران باید کشورهای منطقه را به خود نزدیکتر کند
ایسنا/خراسان رضوی سه روز قبل مسعود پزشکیان برای شرکت در اجلاس D۸ به مصر سفر کرد و بدین ترتیب دومین رئیسجمهور ایران از پس از انقلاب شد که پا در این کشور میگذارد. پیش از این محمود احمدینژاد نیز در سال ۹۱ به مصر سفر کرده بود.
شاید بتوان گفت مهمتر از صحبتهای مطرحشده در این نشست، حضور رئیسجمهور ایران در کشوری است که در 45 سال گذشته عملا رابطه سیاسی با ایران نداشته است. اگرچه در دولتهای روحانی و رئیسی نیز مکررا بر عادیسازی روابط با مصر تاکید میشد و وزرای دو کشور در چندین مرتبه به خاک یکدیگر سفر کرده و حتی روسای جمهور نیز در حاشیه برخی اجلاسیهها با یکدیگر دیدار کرده بودند، اما تا کنون ازسرگیری روابط ایران و مصر محقق نشده است.
سنایی، معاون سیاسی رئیسجمهور نیز در جریان سفر پزشکیان به مصر، اعلام کرد “اراده لازم از سمت هر دو کشور برای ازسرگیری روابط وجود دارد و امیدواریم با اقداماتی که صورت گرفته در آیندهای نزدیک به سطح بازگشایی سفارتخانهها برسیم.”
حمید صالحی، عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به سفر پزشکیان به مصر، اظهار کرد: دولت چهاردهم، دولتی میانه و معتدل محسوب میشود و میخواهد وفاق و صلح را هم در داخل کشور و هم در عرصه منطقه ایجاد کند. در همین راستا دکتر پزشکیان از یک طرف به دنبال تنشزدایی با عربستان و مصر به عنوان دو بازیگر مهم منطقه است و از طرف دیگر میخواهد روابط با اروپا و آمریکا را ترمیم کند.
وی با اشاره به التهابات موجود در خاورمیانه، افزود: با توجه به اینکه ایران کشوری تاثیرگذار در خاورمیانه محسوب میشود، باید به منظور حل اینالتهابات، روابط خود با دیگر بازیگران مهم منطقه را تقویت کند. بر همین اساس دولت چهاردهم دیپلماسی فعالی را در پیش گرفته و پس از 12 سال، آقای پزشکیان نخستین رئیسجمهور ایران شد که به مصر سفر کرد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به تاثیرات انتخاب ترامپ بر شرایط خاورمیانه، عنوان کرد: این وضعیت میطلبد که ایران، کشورهای منطقه را به خود نزدیکتر کند و از این طریق قدرت بازیگری خود در آینده را افزایش دهد. ما از یک طرف باید منافع ملی خود را در نظر بگیریم و برای رفع تحریمها تلاش کنیم و از طرف دیگر روابطمان با کشورهای منطقه را تقویت کنیم. خصوصا که اکنون ترکیه به عنوان همسایه ما بیشتر به غرب نزدیک شده، ما باید به کشورهایی نظیر مصر نزدیکتر شویم.
صالحی با اشاره به موانعی که باعث عدم عادیسازی روابط ایران و مصر شده است، بیان کرد: این موانع را میتوان در سه بخش ایدئولوژیک، سیاسی و سنگاندازیهای بینالمللی دستهبندی کرد. در بخش سوم، غرب تمایل دارد ایران را به عنوان دشمن اعراب نشان دهند و آنان را نسبت به روابط با ایران مردد کند. در حوزه ایدئولوژیک نیز ما تفکر تشیع را داریم، در حالیکه عربستان و مصر معتقد به تفکر تسنن هستند و لذا نگرانند که ایران به دنبال صدور ایدئولوژی شیعه باشد و همین باعث سردی روابط طرفین شده است.
وی ادامه داد: در بخش سیاسی نیز با توجه به اینکه نظام ما مبتنی بر ولایت فقیه است و نظام مصر روابط نزدیکی با آمریکا و غرب دارد، تا الآن نتوانستهایم روابط را بهبود ببخشیم. اما با شرایطی که اکنون در حال وقوع است و فضاحتهایی که اسرائیل در منطقه به بار آورده و از طرفی ایران سمت حق ایستاده است، به نظر میرسد کشورهایی مانند عربستان و مصر اعتمادشان بیشتر به سمت ایران جلب شود.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه اکنون قدرت نظامی و بازدارندگی ایران با دهههای پیش قابل مقایسه نیست، گفت: اگر ما بتوانیم این قدرت را تقویت کنیم، نگاه کشورهای منطقه به ایران تغییر خواهد کرد. خصوصا با اتفاقاتی که در یک سال اخیر رخ داد و شاهد حملات موشکی و پهپادی ایران به اراضی اشغالی بودیم، کشورهای خاورمیانه متوجه شدند که باید به ایران به چشم یک قدرت قطعی منطقه نگاه کنند. بر همین اساس میتوان این انتظار را داشت که عربستان و مصر بیش از پیش به ایران نزدیک شوند.
منبع: ایسنا