استراحت بورس پس از صعود بیوقفه
دنیای اقتصاد -علی عبدالمحمدی :
پس از صعود بیوقفه شاخصکل بورس از محدوده یکمیلیون و ۹۷۰هزار واحد(دوم آبان) تا محدوده ۲میلیون و ۷۰۰هزارواحدی، بالاخره در روز گذشته، فروشندگان ابتکارعمل را در معاملات بورس در دست گرفتند و موجبات افت قیمتها در بورس تهران را فراهمکردند. در جریان دادوستدهای روز گذشته بازار سهام، شاخصکل با افت ۰.۴۶درصدی همراه شد و به سطح ۲میلیون و ۶۷۳هزارواحدی عقبنشینی کرد. افت روز گذشته نماگر اصلی بازار سهام در حالی رقم خورد که این شاخص در ۶ روز معاملاتی قبل با افزایش ارتفاع همراه شده بود.
شاخصکل از کف تجربهشده در دوم آبان تا سقفی که در روز گذشته تجربه کرد، رشد 37درصدی را تجربه کرد و در این میان رشد سهام شاخصساز بازار و صندوقهای اهرمی، از شاخصکل بورس نیز بیشتر بود.
بازار از دریچه آمار
در جریان معاملات روز سهشنبه، شاخص هموزن نیز با افت 1.25درصدی همراه شد و به سطح 833هزار واحدی رسید. در فرابورس نیز شاخصکل این بازار 0.49درصد از ارتفاع خود را از دست داد. روز گذشته، 17هزار و 164میلیاردتومان سهام، حقتقدم و صندوق سهامی میان خریداران و فروشندگان دست بهدست شد. در آذرماه بهطور میانگین در هر روز معاملاتی 11هزار و 903میلیاردتومان ارزش معاملات بهثبت رسیدهاست. همچنین در معاملات دیروز، 2هزار و 133میلیاردتومان پول از گردونه معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی خارج شد. بهنظر میرسد که بعد از صعود بیوقفه قیمتها در تالار شیشهای در چند وقت اخیر، برخی از معاملهگران اصلاح قیمتها را در روزهای آتی محتمل دانستهاند و به همیندلیل اقدام به خارجکردن پول از بازار کردهاند.
وضعیت بازار ارز
روز گذشته دلار در بازار آزاد وارد کانال 77هزارتومان شد، اما با افزایش عرضهها نرخ ارز به کانال 76هزارتومان بازگشت. بعد از انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان سکاندار کاخسفید در نیمه آبان، پیشبینی افزایش قیمت دلار وجود داشت؛ اما این مهم در آن مقطع محقق نشد و دلار نتوانست رشد شارپی را در آن مقطع تجربه کند، اما از اوایل آذرماه مجددا رشد آهسته و پیوسته دلار در بازار آزاد آغاز شده و دلار توانسته خود را تا کانال 76هزارتومان بالا بکشد. هراس از کاهش درآمدهای نفتی ایران در دوره دونالد ترامپ و رشد نقدینگی، از جمله مهمترین دلایل رشد قیمت اسکناس آمریکایی در مقطع کنونی است.
چرایی فضای منفی در بازار
واقعیت امر این است که در سالجاری سطح ریسکها برای بازاری مثل بازار سهام بسیار زیاد بودهاست. سطح بالای تنشها در خاورمیانه، بازار سهام را در 7 ماهه نخست سالجاری در تنگنا قرارداد و سبب شد تا بازار در مدار نزولی قرار بگیرد. همین موضوع سبب شدهاست تا کسی با دید بلندمدت به بازار سهام نگاه نکند و بعد از اندکی سود، تصمیم به خروج از بازار سهام بگیرد، بههمیندلیل است که جریان پول روانه سهمهای بزرگ بازار میشود. درحالیکه شاخصکل بورس از قله تاریخی اردیبهشت سالگذشته عبور کردهاست، هنوز شاخص هموزن به قله تاریخی اردیبهشت سالگذشته نرسیدهاست. استقبال از سهام بزرگ به دلیل نقدشوندگی بالا، دلیل رخدادن این قضیه است.
ارزش دلاری بازار
با افت قیمت سهام تا اوایل آبان، ارزش دلاری بازار به کف چندینساله خود رسید و در شانزدهم آبان ماه، ارزش دلاری بازار رقم 104میلیارد دلار را بهثبت رساند، اما با افزایش قیمتها در بازار سهام و شروع روند صعودی، ارزشریالی بازار با رشد همراه شد و در پایان معاملات روز گذشته و با احتساب دلار 76هزارتومانی، ارزش دلاری بازار به 125میلیارد دلار رسیدهاست. سقف سالجاری ارزش دلاری بازار نیز 150میلیارد دلار است که در اواخر اردیبهشت بهثبت رسیدهاست. به موازات رشد قیمتها در بازار سهام، نرخ ارز در بازار آزاد نیز با رشد همراه شده و به کانال 76هزارتومان رسیدهاست. در شانزدهم آبان که کف سالجاری ارزش دلاری بازار در رقم 104میلیارد دلار بهثبت رسید، قیمت دلار در بازار آزاد 69هزار و 800تومان بود؛ اگر نرخ ارز در همان سطح باقیمیماند، با ارزشریالی فعلی بازار، ارزش دلاری بازار سهام به 138میلیارد دلار میرسید، اما همزمانی رشد دلار در بازار آزاد با رشد قیمتها در تالار شیشهای، موجبشده تا ارزش دلاری بازار با شتاب کمتری افزایش پیدا کند.
منبع: دنیای اقتصاد