اکونومیست: بازارهای سهام خارج از آمریکا را فراموش کنید
نشریه اکونومیست در مقالهای میگوید، اگر یک سرمایهگذار در سال 2009 همزمان در بازارهای سهام اروپا و آمریکا سرمایهگذاری میکرد، بازدهی سبد سهامش در آمریکا احتمالا 3 برابر اروپا بود.
لحظهای به تحلیلگران، بانکداران و مدیران سرمایهگذاری فکر کنید که درآمدشان به سهام اروپایی وابسته است. اگر حقوق شما به تبلیغ بازارهای سهام قارهای که این مفهوم را ابداع کرد، بستگی دارد، آموختهاید که با ناامیدی زندگی کنید. طی دو دهه گذشته، میتوانستید به این نکته اشاره کنید که سهام اروپایی نسبت به درآمد، ارزانتر از سهام آمریکایی هستند. میتوانستید منطقی استدلال کنید که این امر نشانگر بازدهی سرمایهگذاری بهتر و ریسک سقوط کمتر است. اما طی این سالها، کاملاً و به طرز شگفتآوری، اشتباه میکردید.
به گزارش اکونومیست ، اگر در کف بازار در سال 2009 در شاخصی از سهام آمریکایی سرمایهگذاری کرده و آن را تا امروز نگه داشته بودید، پرتفوی شما تقریباً سه برابر بزرگتر از زمانی بود که به جای آن سبدی از سهام اروپایی را انتخاب میکردید. تقریباً هر زمان که قیمت سهام آمریکایی سقوط میکرد، سهام اروپایی به همان اندازه یا حتی بیشتر کاهش مییافتند؛ و زمانی که قیمتهای آمریکایی جهش میکرد، اروپاییها از آنها عقب میماندند.
حتی با در نظر گرفتن این عملکرد ضعیف، چند هفته گذشته سختترین آزمون را برای سرمایهگذاران اروپایی به همراه داشته است. با انتخاب مجدد دونالد ترامپ، قیمت سهام آمریکایی به بالاترین رکوردهای خود رسید. در مقابل، سهام اروپایی از صبح اعلام نتیجه انتخابات 4 درصد و از اوج خود در سپتامبر 5 درصد کاهش یافتند. این روند در بسیاری از کشورهای آسیایی نیز دیده شد. این شرایط باعث شده که پس از سالها عملکرد بهتر آمریکا، سرمایهگذاران به فکر کنار گذاشتن باقی جهان بیفتند.
آمریکا؛ مقصد جذابتر برای سرمایهگذاران
دلایل قانعکنندهای برای این تصمیم وجود دارد. اکنون شرکتهای فهرست شده در آمریکا تقریباً دو سوم ارزش شاخص گسترده MSCI از سهام جهانی را تشکیل میدهند. ارزشگذاری بالاتر و حقوق بالاتر مدیران اجرایی، همواره شرکتهای بینالمللی جذابتر را ترغیب کرده است که عرضه اولیه خود را در بزرگترین اقتصاد جهان انجام دهند. آخرین ضربه به اروپا در 12 نوامبر وارد شد؛ زمانی که کلارنا (KLARNA)، یک شرکت بزرگ فناوری مالی سوئدی که زمانی بزرگترین استارتآپ قاره سبز بود، اعلام کرد که برای عرضه اولیه در آمریکا مدارک لازم را ثبت کرده است. اگر سریعترین شرکتهای در حال رشد، بازارهای دیگر را ترک کنند، دلیلی برای گران ماندن آنها باقی نخواهد ماند.
سرمایهگذاران نیز معتقدند که دور دوم ریاستجمهوری ترامپ، برای کسبوکارهای آمریکایی بهتر از رقبا در خارج از کشور خواهد بود. او به احتمال زیاد کاهش مالیات بر درآمد شخصی را تمدید خواهد کرد و ممکن است مالیات شرکتها را نیز کاهش دهد. ترکیب این اقدامات باعث افزایش درآمد و سود پس از کسر مالیات شرکتهای آمریکایی میشود. از سوی دیگر، بازار بزرگ و ثروتمند داخلی، شرکتهای آمریکایی را در برابر تعرفهها و موانع تجاری مقاومتر از شرکتهای آسیایی و اروپایی که در بازارهای فقیرتر و پراکنده فعالیت میکنند، قرار میدهد.
آیا زمان سرمایهگذاری تمامعیار در آمریکا فرا رسیده است؟
شاید نه. اما این امر به دلیل تکرار استدلالهای آشنا درباره قدرت تنوعبخشی پرتفویها نیست. در واقع، بازار سهام آمریکا به دلیل اندازه بزرگ و تمایل به جذب ستارههای کشورهای دیگر، به طور فزایندهای به بازار جهانی تبدیل شده است.
دلیل واقعی برای نگاه کردن به خارج از آمریکا، تفاوت بین میزان وابستگی بازار سهام این کشور به سایر نقاط جهان و نحوه ارزشگذاری آن است. حدود 40 درصد از درآمد شرکتهای آمریکایی از خارج از کشور به دست میآید، در حالی که شرکتهای خارجی 20 درصد از درآمد خود را از آمریکا دریافت میکنند. بنابراین، بخش قابل توجهی از سود هر دو گروه، به طور کلی، در مکانهای مشابهی به دست میآید.
با این حال، شرکتهای آمریکایی به نسبت درآمد، بسیار بالاتر از شرکتهای غیرآمریکایی ارزشگذاری میشوند. این تفاوت اغلب به دلیل حاشیه سود بالاتر، مدیریت بهتر و رشد قویتر آنها توجیه میشود. اما میتوان این اختلاف ارزشگذاری را به این شکل نیز دید که بازار برای رسیدن از درآمد به قیمت سهام، مضربهای کاملاً متفاوتی را بر اساس داخل یا خارج از آمریکا اعمال میکند. این موضوع عجیب است و توجیه آن دشوار، و نشان میدهد که ممکن است ارزشگذاریها از تعادل خارج شده و در نهایت اصلاح شوند. با توجه به اینکه سهام آمریکایی اکنون از نظر ارزشگذاری در یکی از گرانترین نقاط تاریخ خود قرار دارند، چنین اصلاحی چندان دور از ذهن نیست.
آینده سهام اروپایی
با این حال، پس از چنین دوره طولانی و باثباتی از عملکرد استثنایی، تصور اینکه سهام آمریکایی دیگر بهترین گزینه برای سرمایهگذاران نباشند، دشوار است. شاید برای مدتی همچنان اینگونه باشد. اما فراموش نکنید که دیر یا زود، ممکن است مدیران سرمایهگذاری اروپایی آهنگ شادتری بخوانند.
منبع: اکو ایران