چرا فرایند انتقال قدرت به رئیس جمهور جدید آمریکا طولانی است؟
۷۵ روز پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رئیس جمهور جدید رسما بر کرسی مقام خود در کاخ سفید می نشیند.
العالم – آمریکا
این دوره ی انتقال در آمریکا طولانی تر از دوره مشابه آن در اروپاست، بنابراین اگر چه انتخابات آمریکا در 5 ماه نوامبر سال جاری 2024 به نتیجه نشسته، اما مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید تا 20 ژانویه سال بعد برگزار نخواهد شد.
سیستم پیچیده انتخاباتی
شاید برجسته ترین دلیل برای طولانی بودن دوره انتقالی، سیستم رای گیری غیرمستقیم برای انتخاب رئیس جمهور ایالات متحده باشد زیرا برخلاف اعضای کنگره آمریکا که مستقیما توسط رای دهندگان انتخاب می شوند، رئیس جمهور با رای مستقیم ملی انتخاب نمی شود و زمانی که آمریکاییها رای خود را به صندوق میاندازند، فهرستی از “برگزینندگان ارشد” را از ایالت خود انتخاب میکنند که متعهد میشوند به نامزدهای خاص ریاست جمهوری و معاونان ریاست جمهوری براساس آرای داده شده در هر ایالت، برای هر نامزد رای دهند و پس از شمارش و تایید آرا، این “انتخاب کنندگان ارشد” به طور رسمی رای خود را به صندوق می اندازند.
این ” برگزینندگان ارشد” که تعدادشان 538 نفر است معمولا از اواسط ماه دسامبر با یکدیگر دیداری نخواهند کرد و پس از آن باید نتیجه ی انتخابشان در جلسه مشترک کنگره در واشنگتن در 6 ژانویه فرا خوانده میشوند.
قابل توجه اینکه، در طول دو قرن گذشته، فرآیندهای نقل وانتقالات و ارتباطات، بدلیل جمع آوری نتایج در ایالت های مختلف و انتقال آنها به مرکز و سپس انتقال پیروز نتایج به واشنگتن، خیلی بیشتر از حالا طول می کشیده است.
و علاوه بر موارد فوق، رئیس جمهور جدید باید بیش از 4000 نفر را در سمت های مختلف دولت تعیین کند که در این بین بیش از هزار نفر آنها نیاز به تایید مجلس “سنا” دارند و بقیه نیز باید ارزیابی شده و در مورد سوابق آنها تحقیق و سپس تایید شود.
البته لازم الاجرا شدن بیستمین متمم قانون اساسی ایالات متحده در سال 1933 با تعیین تاریخ تحلیف رئیس جمهور در 20 ژانویه، دوره انتقالی را کوتاه کرد.
این اصلاحیه به کنگره جدید یعنی به “مجلس نمایندگان ومجلس سنا” که در 3 ژانویه آغاز به کار می کند، زمان کافی برای حل و فصل برخی از مسائلی مانند احتمال تساوی بین دو نامزد در کالج الکترال را می دهد و این سناریویی استکه فقط یک بار در تاریخ کشور آمریکا در جریان رقابت های انتخاباتی بین “توماس جفرسون” و “آرون بور” در سال 1800 در این کشور اتفاق افتاد.
معایب این سیستم
ناظران بر این باورند که تمدید دوره انتقالی برای بیش از دو ماه، در واقع یک دوره زمانی بسیار طولانی است و این ممکن است گاهی به بروز مشکلاتی منجر شود، همانطور که در سال 2020 اتفاق افتاد و طی آن حامیان دونالد ترامپ تلاش کردند در دوره انتقالی در نتایج دست برده و در آن تقلب کنند، امری که اگر هر دولت جدیدی وظایف خود را مستقیما به عهده می گرفت، می شد از وقوع آن جلوگیری کرد.
یکی دیگر از معایب طولانی بودن این دوره انتقالی، تضعیف دولت همچنان روی کار است که هنوز دوره اش تمام نشده به ناچار قدرت و نفوذش از بین می رود، در حالی که رئیس جمهور پیروز، تیم دولتی خود را آماده می کند و با رهبران دیگر کشورها تماس برقرار می کند.
تاریخ آمریکا بیانگر آنست که این دوره انتقالی بین دو دولت گاهی اوقات طولانیتر هم میشود، زیرا گاها 4 ماه کامل به طول انجامیده تا رئیسجمهور جدید ماه از موعد مقرر در ژانویه یعنی در ماه مارس حتی، وظایف خود را به عهده بگیرد و نمونه ی آن اولین رئیسجمهور ایالات متحده، “جورج واشنگتن” ،بوده است که به دلیل شرایط بد آب و هوائی، تحلیفش دو ماه بعد از موعد مقرر ژانویه، یعنی در” آوریل انجام شده است.
منبع: العالم