سایه سنگین بازارساز بر قیمت دلار؛ کمبود نقدینگی در بازار ارز/ تغییر فاز قیمت دلار مشروط شد/ پیشبینی قیمت دلار امروز ۲۹ آبان 1403
اقتصادنیوز: معاملهگران با توجه به کاهش حباب و تثبیت قیمت دلار و درهم در سطوح فعلی، معتقدند بازار ارز در مسیر آرام و کمنوسانی قرار گرفته است و این روند در روزهای آتی نیز ادامه دارد.
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز معاملات امروز را در حالی آغاز خواهد کرد که روز دوشنبه را در فضایی کمتحرک سپری کرد و با نوسانات محدود به کار خود پایان داد؛ روندی که از ثبات نسبی در بازار حکایت داشت.
بازارهای منطقهای نیز شرایط مشابهی داشتند و بازار هرات شاهد عقب نشینی قیمت دلار در سایه کاهش قیمت درهم امارات بود. معامله گران معتقدند بازار ارز همچنان بازگشت به محدودههای قبلی را در دستور کار خود دارد و وضعیت فعلی نشاندهنده وجود نوعی تعادل شکننده است که میتواند با تغییرات جزئی در عوامل کلیدی مانند «نرخ حواله»، «تقاضای داخلی» و «تحولات سیاسی داخلی و خارجی» به سرعت دچار تغییر شود.
درهم امارات نیز روز گذشته را با قیمت 18 هزار و 720 تومان آغاز کرد و سپس کمی عقب نشست و در محدوده 18 هزار و 640 تومان معامله شد. براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب دلاری درهم نیز با کاهش به 100 تومان رسید که نشاندهنده روند آرام این بازار است.
از سوی دیگر، بازار رسمی به مانند روزهای گذشته مسیری متفاوت از بازار غیررسمی را در پیش گرفت و شاهد صعود قیمت دلار به کانال جدید بود. براساس اعلام مرکز مبادله ایران، نرخ رسمی دلار به 52 هزار و 46 تومان و حواله نیما به 50 هزار و 628 تومان رسید. همچنین یورو در بازار رسمی 54 هزار و 846 تومان قیمتگذاری شد و حواله آن به 53 هزار و 353 تومان افزایش یافت. همچنین، قیمت درهم امارات در مرکز مبادله 14 هزار و 171 تومان و نرخ حواله درهم 13 هزار و 785 تومان اعلام شد.
بازار رمز ارزها نیز در روز گذشته نسبتاً پایدار بود، اما معاملهگران به دلیل اخبار تحریمهای جدید علیه ایران و سیاستهای مالی بینالمللی، رویکرد محتاطانهای را دنبال کردند. قیمت بیت کوین در این لحظه 91 هزار و 682 دلار است که نسبت به روز گذشته افزایش هزار و 119 دلاری (حدود 1.23٪) داشته است. بالاترین قیمت ثبتشده این رمزارز، 92 هزار و 654 دلار و پایینترین آن 89 هزار و 240 دلار است.
براساس پیگیری خبرنگار اقتصادنیوز از تحلیلگران بازارهای مالی، افزایش قیمت بیت کوین ناشی از «افزایش تقاضا از سوی سرمایهگذاران نهادی»، «پذیرش گستردهتر ارزهای دیجیتال در بازارهای مالی» و «اخبار مثبت مرتبط با فناوری بلاکچین» است.
تتر؛ ارز دیجیتالی که بهعنوان یک استیبلکوین طراحی شده و ارزش آن معادل یک دلار آمریکا است نیز در حال حاضر، 69 هزار و 10 تومان نرخ گذاری شده است. بالاترین قیمت هر واحد تتر در 24 ساعت گذشته حدود 69 هزار و 377 تومان بوده است.
بررسی اقتصادنیوز نشان میدهد، همزمان با رکود حاکم بر بازار دلار و درهم، تتر روند متفاوتی را دنبال میکند و علیرغم اصلاح نسبی بازار، همچنان فاصله قابل توجهی میان نرخ تتر و دلار تهران وجود دارد. تحلیلگران بر این باورند که تتر هنوز به اصلاحات صورت گرفته در بازار ارز واکنش نشان نداده و این فاصله ناشی از عدم تطابق آن با روند فعلی بازار است.
در مقابل، عدهای معتقدند افزایش کف قیمت تتر، اقدامی از سوی بازارساز برای محدود کردن فضای مانور نوسانگیران است و میتواند به نوعی رکب بازارساز تلقی شود. امروز میانگین حباب قیمتی تتر در بازار حدود 810 تومان برآورد شده است.
به گزارش اقتصادنیوز، تحریم کشتیرانی ایران توسط اتحادیه اروپا و انگلیس نیز از جمله موضوعات مهمی بود که در پایان معاملات روز دوشنبه مورد توجه معامله گران قرار گرفت. فعالان بازار معتقدند این اقدام خصمانه میتواند با اثرگذاری بر تجارت خارجی ایران، افزایش تقاضای ارز در بازار داخلی را به همراه داشته باشد.
اظهارات محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی نیز درباره پایان ماموریت نیما و جایگزینی آن با بازار ارز توافقی خبر مهم دیگر بود که روز گذشته میان معامله گران دست به دست شد. فرزین تاکید کرد «بازار ارز توافقی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا فعالیت خواهد کرد.»
با این همه، پیگیری اقتصادنیوز از معامله گران فنی نشان میدهد، سطح 18 هزار و 600 تومان به عنوان حمایت کلیدی برای درهم امارات در جریان معاملات امروز عمل میکند و میتواند از افت بیشتر قیمت جلوگیری کند. به عقیده این گروه در صورت حفظ سطح یاد شده، پیشبینی میشود قیمت درهم به محدوده 18 هزار و 750 تومان تا 18 هزار و 800 تومان بازگردد. اما در صورت شکسته شدن این حمایت، امکان کاهش بیشتر قیمت تا سطح 18 هزار و 500 تومان وجود دارد.
قیمت دلار نیز در جریان معاملات امروز به مانند روزهای گذشته در محدوده رنج نوسان مثبت یا منفی را به ثبت خواهد رساند و شاهد تغییر روند محسوسی از سوی اسکناس آمریکایی نخواهیم بود.
با این حال، معاملهگران به خریداران پیشنهاد میکنند در صورت تثبیت قیمت درهم بالای مرز 18 هزار و 750 تومان، اقدام به خرید کنند و در صورت کاهش قیمت به زیر 18 هزار و 600 تومان، جانب احتیاط را در پیش بگیرند.
در نهایت، تحلیلگران «تغییرات نرخ حوالههای درهم» و «شرایط روانی بازار» را به عنوان دو عامل موثر بر روند قیمتها شناسایی کردهاند و بر این باورند که با توجه به کاهش حباب و تثبیت قیمت در سطوح فعلی، بازار در مسیر آرام و کمنوسانی قرار گرفته است و این روند در روزهای آتی نیز ادامه دارد.
این گروه معتقدند رفتار دلار در هفتههای اخیر ناشی از «کاهش گردش نقدینگی در روزهای پایانی ماه»، «کنترل دستوری قیمت توسط سیاستگذار»، «حضور سیاستگذار در بازار و مدیریت عرضه و تقاضا» و «انتظار برای تحولات سیاسی در آینده نزدیک» است و با تغییر هر یک از چهار عامل یاد شده، امکان تغییر رویکرد دلار محتمل خواهد بود.
منبع: اقتصاد نیوز