حضور دانشگاه علامه‌ در میان برترین دانشگاه‌های بریکس

حضور دانشگاه علامه‌ در میان برترین دانشگاه‌های بریکس
خلاصه اخبار

دانشگاه علامه‌طباطبائی بر اساس رتبه‌بندی بریکس ۲۰۲۴ در میان برترین دانشگاه‌های عضو بریکس قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر ، دانشگاه علامه طباطبائی اعلام کرد: براساس رتبه‌بندی بریکس، دانشگاه علامه‌طباطبائی با عدد 79 در شاخص h-index و52 درCitation، در رده 501 تا600 در مجموع دانشگاه‌های کشورهای عضو بریکس پس از دانشگاه اصفهان و قبل از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی قرار دارد.

اتحادیه بریکس از سال 2009 که نخستین اجلاس خود را برگزار کرد، عمده‌ترین اهداف خود را «اقتصادی» و «اصلاح نظام مالی جهان» تعیین کرد و در رسیدن به این اهداف، ارزیابی و رتبه‌بندی دانشگاه‌های کشورهای عضو را به عنوان سازمان‌های مؤثر در پیشبرد هدف برشمرده است. اخیراً نتایج حاصل از این رتبه‌بندی منتشر شده است.

اگرچه بریکس در موضوع رتبه‌بندی دانشگاه‌های کشورهای عضو، شعار «سه ماموریت دانشگاهی» را مطرح می‌کند، در نهایت اما همانند اغلب نظام‌های رتبه‌بندی همچنان شاخص‌های مورد نظر در سه بخش اصلی نظام‌های رتبه‌بندی بین‌المللی جای می‌گیرند: هماهنگی در اجرای ماموریت‌های «آموزشی»، «علمی» و «اجتماعی».

بررسی‌های اخیر حاکی است رتبه‌بندی بریکس بر اساس شاخص‌های عینی و قابل ‌سنجش است و از هیچ‌گونه ارزیابی کارشناسی ذهنی استفاده نمی‌کند. بنابراین می‌توان گفت بریکس در ارزیابی خود از سنجش میزان اعتبار و شهرت دانشگاهی که شاخص وزینی در نظام رتبه‌بندی QS است، فاصله گرفته و شاخص‌های کمّی به تناسب، در فرایند رتبه‌بندی به صورت‌ها و وزن‌های گوناگون حضور دارند. به همین دلیل در بخش روش-شناسی که شاخص‌های مؤثر در رتبه‌بندی بریکس ارائه شده است، اعتبار ملی و جهانی دانشگاه‌ها به عنوان یکی از شاخص‌های اصلی، کمتر مورد توجه است. اغلب شاخص‌ها با بسط و گسترش شاخص‌های سایر نظام‌های رتبه‌بندی و همچنان کمّی است. علاوه بر شاخص Citation و شاخص h-index در بازه مشخص، این دو شاخص در بازه 5 و 6 ساله نیز ارزیابی می‌شوند. در کنار رصد دانشمندان یک و دو درصد برتر جهان، بریکس دانشمندانِ 3% تا 90% برتر جهان را نیز معرفی کرده و به این ترتیب نام 276 پژوهشگر دانشگاه علامه‌طباطبائی در این فهرست جای گرفته است.

انتشار آثار علمی همچنان به عنوان یکی از شاخص‌های وزین مطرح است، با این تفاوت که این بار «انتشارات مشترک با شرکای بریکس» ملاک ارزیابی است. این تغییر در برنامه دانشگاه برای ارتقای جایگاه بین‌المللی خود تاثیر منفی ندارد بلکه به سیاست افزایش آثار بین‌المللی سمت و سو خواهد داد.

تدوین‌کنندگان نخستین نسخه (آزمایشی) رتبه‌بندی دانشگاه‌های بریکس داده‌های 600 مؤسسه آموزشی از 10 کشور برزیل، چین، مصر، اتیوپی، هند، ایران، هند، امارات، آفریقای جنوبی، روسیه و عربستان سعودی است. البته آنگونه که در متدولوژی این رتبه‌بندی آمده، اصل فهرست شامل 825 دانشگاه بوده که انتخاب‌شان بر اساس میزان انتشارات علمی دانشگاه در سال‌های 2018 الی 2021 صورت گرفته است. مؤسسات فاقد برنامه کارشناسی، کارشناسی‌ارشد و دکتری نیز در این نسخه حذف شدند. سایت داشگاه‌های و نهادهای ملی و منابع مستقل بین‌المللی ازجمله پلتفرم‌های برگزاری دوره‌های آنلاین، ویکی‌پدیا، موتورهای جست‌وجو و حتی شبکه‌های اجتماعی مثل یوتیوب و تلگرام به همراه وبسایت‌های مسابقات بین‌المللی دانشجویی و جوایز علمی منابع مختلفی مورد استفاده در این رتبه‌بندی‌اند. به‌طور کلی این رتبه‌بندی 45 درصد وزن را برای شاخص‌های حوزه آموزش با 4 محور کلی، 25 درصد برای شاخص‌های حوزه علم و پژوهش با 5 محور و 30 درصد را برای 8 شاخص مرتبط با حوزه جامعه و دانشگاه در نظر گرفته است تا درمجموع عملکرد دانشگاه‌ها را در 17 محور مورد بررسی قرار دهد.

شاخص‌های رتبه‌بندی بریکس:

حضور دانشگاه علامه‌ در میان برترین دانشگاه‌های بریکس

حضور دانشگاه علامه‌ در میان برترین دانشگاه‌های بریکس

منبع: مهر

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *