دستور کار سیاست خارجی ترامپ چگونه خواهد بود؟

خلاصه اخبار

دونالد ترامپ پس از چهار سال به قدرت بازمی گردد و کارشناسان می‌گویند که ریاست جمهوری دوم ترامپ ممکن است در عرصه سیاست خارجی تفاوت چندانی نداشته باشد.

دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا پس از 4 سال بار دیگر برای دور جدید ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شد. ترامپ با 312 رای الکترال و کسب اکثریت آرای ایالات چرخشی، کامالا هریس از حزب دموکرات را شکست داد.

ترامپ در طول رقابت‌های انتخاباتی خود برنامه و دستور کارش در عرصه سیاست خارجی را برای 4 سال دوم مشخص کرد.

موضع ترامپ درباره جنگ غزه و اسرائیل

جنگ در غزه و تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه، جنگ اوکراین و روسیه، موضوع هسته‌ای ایران، باقی ماندن در پیمان ناتو و روابط اقتصادی با چین و اروپا مهمترین موارد دستورکار او در سیاست خارجی بود.

ترامپ در طول رقابت‌های انتخاباتی حمایت قدرتمند خود را از اسرائیل اعلام کرد، اما وعده داد در صورت انتخاب صلح را به خاورمیانه باز گرداند.

تحلیلگران می‌گویند تلاش‌های ترامپ در مسیر صلح بیشتر به سود رویا‌های اسرائیلی بوده است، اما وقتی در تنش‌های طولانی مدت منطقه‌ای فرو رفت، به شکست نیز منجر شد.

در همین ارتباط، برون ون مدوکس از موسسه چتم هاوس گفت: ترامپ می‌تواند رویه صلح در خاورمیانه را بهتر انجام دهد یا ممکن است افتضاح بسازد. او ممکن است با جانبداری از آنهایی که در کابینه نتانیاهو به دنبال ضمیمه کرانه باختری هستند، آنهایی که می‌گویند غزه را کنترل کنیم، آنهایی که به دنبال بیرون کردن فلسطینیان هستند، آنهایی که می‌گویند به فلسطینی‌ها زمین نمی‌دهیم، افتضاح بار بیاورد و این چیزی است که نتانیاهو خودش درباره عدم ایجاد دولت برای فلسطینی‌ها سخن گفته است.

دونالد ترامپ در دسامبر سال 2017 اعلام کرد قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت می‌شناسد و از وزارت خارجه این کشور خواست تا روند انتقال سفارت از تل‌آویو به قدس را آغاز کند. در ماه مه سال 2018، سفارت آمریکا در تل آویو به این شهر منتقل شد. اقدام رئیس جمهور آمریکا در انتقال سفارت با استقبال صهیونیست‌ها روبرو شد، اما اعتراضات گسترده بین‌المللی را به دنبال داشت. بنابر گزارش‌ها، بیش از 10 هزار فلسطینی معترض در نوار غزه در روز افتتاح سفارت آمریکا در قدس اشغالی دست به تظاهرات زدند.

موضع ترامپ دربرابر ایران

در مورد ایران، ترامپ وعده داد خط خود در دوره اول ریاست جمهوری را ادامه دهد. او از توافق بین المللی درباره برنامه هسته‌ای ایران خارج شد، تحریم‌هایی اعمال کرد و دستور ترور فرمانده عالی رتبه ایرانی را صادر کرد.

دونالد ترامپ در گفت‌وگویی با شبکه پی‌بی‌اس آمریکا عنوان داشت: من دوست دارم ایران را بسیار موفق ببینم، تنها چیزی که وجود دارد این است که آنها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند.

موضع ترامپ در جنگ اوکراین

ترامپ مدعی است که می‌تواند 24 ساعت پس از ورود به کاخ سفید به جنگ روسیه و اوکراین پایان دهد. او همچنین طرحی برای پایان جنگ ارائه کرد. با این حال سی ان ان نوشت: گرچه به نظر می‌رسد که سیاست آمریکا در قبال جنگ اوکراین در یک دوراهی قرار گرفته است، اما چنین نیست، زیرا طرف مقابل یعنی روسیه حاضر به آمدن به میز مذاکرات نیست و برایش هم فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس جمهوری آمریکا باشد.

گزارش شده ترامپ روابط نزدیکی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دارد و از درخواست‌های اوکراین برای کمک‌های نظامی انتقاد کرده است.

موضع ترامپ در برابر چین و اروپا

در مورد چین، ترامپ گفته است برای رئیس جمهور شی جین پینگ احترام قائل است. اما وعده داده است به سیاست اعمال تعرفه‌های سنگین علیه پکن ادامه خواهد داد. او در دوره قبل تعرفه 25 درصدی بر 325 میلیارد دلار از کالا‌های وارداتی چینی اعمال کرد.

رئیس جمهور چین امروز پنجشنبه پیام تبریکی به دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق ایالات متحده به مناسبت پیروزی مجدد وی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ارسال کرد.

ترامپ قبلا سازمان ملل را مسخره کرد و تهدید کرد از ناتو خارج می‌شود. همین موضوع باعث شد متحدان اروپایی آمریکا بار‌ها نگرانی خود را از انتخاب مجدد ترامپ ابراز کنند.

وی بار‌ها بر لزوم «عدم سوء استفاده» کشور‌های عضو ناتو از آمریکا و بر مشارکت عادلانه در هزینه‌های دفاعی تاکید کرد. با انتخاب مجدد ترامپ متحدان اروپایی اعلام آمادگی کردند تا با هر اقدام ترامپ که بر روابط آمریکا و اروپا تاثیر می‌گذارد مواجه شوند.

مترجم: پورکند

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *