آغاز زودهنگام مازوت سوزی در نیروگاه شازند/ سوخت تحویلی به نیروگاهها 30 درصد کاهش یافت
با شروع فصل سرد سال، مازوت سوزی نیروگاهها آغاز شد. نیروگاه شازند اولین نیروگاهی است که استفاده از سوخت مازوت به دلیل کمبود گاز را تایید کرده است.
بحران کمبود گاز در کشور بار دیگر نمایان شده است. به سبب این کمبود بسیاری از نیروگاههای کشور در تامین سوخت مورد نیاز خود دچار مشکل شدهاند.
مازوت سوزی اجباری در نیروگاه شازند، نمونهای واضح از این ناکامی است که سلامت مردم و محیطزیست را به خطر انداخته و به اقتصاد کشور نیز ضربه شدیدی وارد کرده است.
نبود سرمایهگذاری کافی در توسعه میادین گازی و سرمایهگذاری در توسعه زیرساختهای تولید گاز، یکی از مهمترین دلایلی است که این ناترازی را رقم زده است. با این حال، بار دیگر مسئولان در مواجهه با ناترازیهای موجود در کشور، انگشت اتهام را به سمت مصرفکنندگان نشانه گرفتهاند.
کاهش سوخت تحویلی به نیروگاهها
در فصول سرد سال که مصرف گاز بالا میرود، راهکارهای مسئولان برای عقب انداختن بحران آغاز میشود. مازوت سوزی نیروگاهها دقیقاً یکی از راهکارهایی است که به منظور مدیریت مصرف انجام میشود. با توجه به ناترازی گاز، نیروگاهها مکلف به استفاده از سوخت جایگزین شدهاند.
سوخت جایگزین تحویلی به نیروگاهها متشکل از گازوئیل یا مازوت بوده و استفاده از این سوخت جایگزین در نیروگاههای حرارتی به معنای کمبود گاز و اختصاص نیافتن گاز به نیروگاههاست.
حال باید گفت در آبانماه، یعنی ماه دوم پاییز، مازوت سوزی شروع شده است. این بدان معناست که در همین ابتدای شروع فصل سرما، سوخت تخصیصیافته به نیروگاههای کشور به میزان چشمگیری کاهش یافته است.
در همین زمینه، مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل توانیر، در گفتوگو با خبرگزاری مهر اعلام کرده است، گازوئیل تحویلی به نیروگاهها نسبت به سال گذشته 20 تا 30 درصد کمتر شده و تنها 40 درصد از مخازن سوخت نیروگاهها پر است.
به گفته او، نیروگاههای کشور در طول سال 80 درصد از سوخت گاز، 14 درصد از گازوئیل و 6 درصد از مازوت استفاده میکنند.
مازوت سوزی نیروگاه شازند
با توجه به این اظهارات باید گفت کاهش 30 درصدی گازوئیل تحویلی به نیروگاهها، به استفاده از مازوت در نیروگاهها دامن زده است. نیروگاه شازند شاید اولین نیروگاهی باشد که این موضوع را رسانهای کرده است.
علیاکبر اسدی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی، روز پنجشنبه 10 آبان در جمع خبرنگاران اعلام کرد مازوت سوزی در یک واحد نیروگاه حرارتی شازند آغاز شده است. به گفته او، شرایط و تصمیمات کلان کشور این اتفاق را رقم زده است.
صحبت از شرایط و تصمیمات کلان کشور به عنوان علت مازوت سوزی نشان از موضوع کاهش سوخت تحویلی به نیروگاهها و ناترازی گاز دارد. در صورت ادامه این وضعیت، بحران انرژی کشور تشدید خواهد شد و عواقب جبرانناپذیری برای اقتصاد و محیطزیست کشور به دنبال خواهد داشت.
سال گذشته در پی مازوت سوزی نیروگاه شازند، مردم اراک چندین هفته به خیابان آمدند و به کشتار خاموش مردم این شهر در نتیجه مازوتسوزی این نیروگاه دست به اعتراض زدند.
گسترش انواع بیماریها در بین مردم اراک طی یک دهه گذشته نتیجه مازوت سوزی در نیروگاه حرارتی شازند بوده و همچنین این اقدام، آلودگی شدید هوا را در پی داشته است.
آغاز زودهنگام مازوت سوزی
هوشنگ هادیانپور، نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: مازوت سوزی در نیروگاه شازند زودتر از سالهای گذشته آغاز شده است. دلیل شروع زودهنگام مازوت سوزی را ناترازی گاز عنوان کردهاند. اما واقعیت این است که هم شهرستان شازند و هم شهرستان اراک متاثر از مازوت سوزی میشوند و مسائل و مشکلاتی برای مردم در پی دارد.
به گفته او، با همکاری نمایندگان اراک در مجلس و امام جمعه مرکز استان نامهای تنظیم و به مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، ارسال شده است. در این نامه با ذکر مشکلات مازوت سوزی برای استان مرکزی، درخواست شده است که مازوت سوزی متوقف و گاز مورد نیاز به نیروگاه شازند تخصیص داده شود.
او تشریح کرد: در شهر اراک صنایع متعددی وجود دارد که خود آنها منجر به آلوده شدن هوا میشوند. مضاف بر آن، اگر نیروگاه شازند مازوت سوزی را ادامه دهد، میزان آلایندگی تشدید خواهد شد. نمایندگان مجلس پیگیر آن بودند که این نیروگاه مازوت سوزی را شروع نکند اما این اتفاق نیفتاد.
چنانکه هادیانپور توضیح داد: مشخص نیست که نامه ارسالشده به نتیجه برسد یا خیر؛ اما نمایندگان خواستار توقف مازوت سوزی هستند چراکه عوارض آلایندگی مازوت سوزی دامنگیر مردم میشود. امید است رئیس جمهور دستور توقف مازوت سوزی و استفاده از گاز را صادر کند.
او در آخر گفت: منطقاً مازوت سوزی منجر به آلودگی هوا خواهد شد. این آلودگی مشکلات تنفسی یا غیرتنفسی متعددی برای مردم ایجاد میکند و از همین رو، نمایندگان درصدد توقف این مازوتسوزی هستند تا مشکل آلودگی استان از این بیشتر نشود و اعتراض مردم را در پی نداشته باشد.
برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.
منبع: تجارت نیوز