عقبگرد بورس به دیماه 1398
بورس تهران این روزها حال و روز خوشی ندارد و علیرغم اینکه قیمت بسیاری از نمادها در محدودههای مناسبی قرار گرفته، اما همچنان سمت تقاضا بسیار ضعیف بوده و عرضهکنندهها دست برتر را دارند.
عوامل مختلفی(اعم از اقتصادی و غیراقتصادی) در یکسال اخیر بر روند قیمتها در بازار سهام موثر بوده؛ اما شاید بتوان گفت مهمترین عامل در ماههای اخیر که ریسک حضور در بازار سهام را افزایش داده، ریسکهای سیاسی و افزایش تنشها در سطح منطقه است. در این بین، تداوم سیاست انقباض پولی از کانال نرخ بهره و کنترل مقداری ترازنامه بانکها، بر شدت عرضهها در بازار سهام افزوده است.
اگر آمار و ارقام تاریخچهی بازار سهام را واکاوی کنیم، ارزش دلاری بورس تهران به سطح دیماه 1398 تنزل یافته است، نمودار پایین این موضوع را بر اساس دلار بازار آزاد و دلار مرکز مبادله به خوبی به تصویر میکشد.
همانطور که در نمودار فوق نیز مشهود است، بورس تهران نهتنها از بازار ارز جا مانده است(کاهش ارزش دلاری بورس به معنی جا ماندگی بورس از بازار ارز است)؛ بلکه ارزش دلاری آن به پنجسال گذشته بازگشته و در محدوده ارزندگی قرار گرفته است.
یکی از مولفههایی که سودآوری شرکتهای پتروشیمی و فلزات اساسی را به نحو قابلتوجهی تحت تاثیر قرار میدهد، قیمت دلار مرکز مبادله است و علیرغم اینکه قیمت آن در دو ماه اخیر با سرعت بیشتری رو به افزایش گذاشته، اما سهامداران به واسطه افزایش تنشهای منطقهای، ریسک حضور بلندمدت در بازار را همچنان بالا میبینند و فروش سهام را در دستور کار قرار دادهاند.
به طور کلی، در صورتیکه سطح تنشها در کارزار منطقه به مرور زمان کاهش یابد و با کاهش فاصله دلار بازار آزاد و دلار مرکز مبادله، بازار سهام میتواند یکی از گزینههای بسیار مناسب برای سرمایهگذاری در مقایسه با سایر بازارها باشد.