ریال دیجیتال چیست؟ هدف و ویژگی های ریال دیجیتال
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، بعد از طی مراحل مطالعاتی اولیه، طراحی پروژه ریال دیجیتال از سال 1400 و پس از اخذ مجوزهای لازم از شورای پول و اعتبار در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت و متعاقباً اجرای فاز پیش آزمایشی از ابتدای سال 1401 آغاز گردید که پس از بررسی دستاوردهای فاز پیش آزمایشی، فاز آزمایشی محدود این پروژه از خرداد ماه 1402 آغاز شد.
با توجه به برنامهریزیهای انجام شده، با مشارکت فعال شبکه بانکی، و همکاریهای لازم در شبکه پرداخت کشور، از تیرماه سال 1403 با مشارکت دو بانک ملت و تجارت پروژه یاد شده وارد مرحله گسترده فاز آزمایشی با امکان بهرهبرداری عمومی خواهد شد.
در این مرحله که مقرر است بصورت مشخص از محدوده جغرافیایی جزیره کیش آغاز گردد، مشتريان شبکه بانکی و گردشگران از تیرماه سال جاری می توانند با استفاده از این ابزار پرداخت جدید و بدون استفاده از اسکناس يا كارتهاي بانكی از طريق كيف پول ريال ديجيتال و به وسیله اسکن بارکد تولید شده توسط نرم افزارهای ارائه شده، با شیوههای نوین خريدهای خود را انجام داده و یا نسبت به انتقال وجه به کیف پول سایر مشتریان اقدام کنند.
ریال دیجیتال چیست؟
ریال دیجیتال مشابه با اسکناس، یکی از جدیدترین ابزارهای پرداخت عمومی و تعهد بانک مرکزی به شکل الکترونیکی است.
ارز دیجیتال بانک مرکزی، نوع جدیدی از ارز است که دولتهای سراسر جهان در حال آزمایش آن هستند. چیزی که این ارز را از ارزهای رایج متمایز میکند این است که به افزایش بالقوه کارایی پرداخت و کاهش هزینهها منجر خواهد شد.
ریال دیجیتال برخلاف سایر انواع پول الکترونیک رایج در کشور که از طریق حسابهای بانکی و ابزارهای پرداخت متداول همچون کارت بانکی مورد استفاده قرار می گیرد، نیاز به تسویه بین بانکی برای انتقال وجوه بین خریدار و فروشنده نداشته و به محض انجام عملیات خرید وجوه دریافتی آن در اختیار فروشنده قرارگرفته و قابل بهره برداری می باشد.
ریال دیجیتال به عنوان پول دیجیتال خرد از سوی بانک مرکزی منتشر گردیده و هدفگذاری این بانک بسترسازی جهت توسعه ابزارهای پرداخت خرد در اقتصاد مبتنی بر این شکل جدید پول میباشد.
هدف از ایجاد ریال دیجیتال چیست؟
یکی از اهداف ریال دیجیتال کم کردن اسکناس در دست مردم است. همچنین به دلیل استفاده از ابزارهای نوین در انجام عملیات پرداخت، پرداخت با این روش در عین افزایش امنیت پرداخت، بسیار ساده تر از شیوههای رایج پرداخت کارتی صورت می پذیرد.
در همین راستا، اهداف مهم دیگری همچون افزایش تابآوری و پایداری در زیرساختهای پرداخت کشور، بازآفرینی نقش اسکناس به شکل الکترونیکی در پرداختهای خرد کشور، بهبود کارآیی و توسعه ابزارهای پرداخت نوین، و مدیریت مخاطرات ناشی از رواج پولهای خصوصی نیز مدنظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده است.
همچنین در گام های نخست، شبکه بانکی کشور امکان توسعه ابزارهای نوین پرداخت مبتنی بر ریال دیجیتال را داشته و در نظر است در آینده این نقش به سایر موجودیت های فعال در نظام پرداخت کشور و فناوری های نوین مالی نیز توسعه یابد. در این مرحله ریال دیجیتال صرفاً با هدف کاربری در محدوده جغرافیایی داخل کشور و برای تسهیل عملیات پرداخت های خرد داخلی هدف گذاری گردیده است.
ویژگیهای ریال دیجیتال چیست؟
یکی از مهمترین ویژگیهای رمز ارز ریال قانونی بودن آن است. همچنین افزایش سرعت مبادلات بانکی به سبب حذف واسطهی بانکی و فراهم آوردن یک انتخاب جدید برای شهروندان از دیگر ویژگیهای ریال دیجیتال است.
ریال دیجیتال تحت نظارت بانک مرکزی و دولت قرار دارد و قابل استخراج نیست. بنابراین، بانک مرکزی میتواند با توجه به دسترسی به تراکنشهای انجام شده و جزئیات آنها از جابهجایی پول در سطح کلان مطلع شود و علاوهبر این، مانع از ایجاد اختلال در نظم اقتصادی و بروز مشکلات مالی گوناگون شود.