عامل رشد ارز دارو
دنیای اقتصاد-گروه بانک و بیمه :
بانک مرکزی روز گذشته از رشد ۸درصدی ارز تخصیص یافته به وزارت بهداشت خبر داد. این در حالی است که روز قبل از آن، رئیس مجلس ضمن گلایه از وضعیت دارو در کشور، به وزیر بهداشت اولیتماتوم دوماههای برای ساماندهی این موضوع داد. در این بین کارشناسان اعتقاد دارند در شرایطی که رانت عظیمی به واسطه فاصله قیمتی میان ارز تخصیص یافته و نرخ ارز در بازار به ذینفعان اعطا میشود، نمیتوان انتظار داشت که بساط فساد و تخلف برچیده شود.
بانک مرکزی روز گذشته در اطلاعیهای خبر داد برای حمایت از بخش پزشکی و درمان کشور، از ابتدای سال جاری تا 19دیماه در مجموع معادل 4میلیارد و 285میلیون دلار ارز برای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تخصیص داده که از این میزان معادل 3میلیارد و 462میلیون دلار آن تامین شده است. در گزارش بانکمرکزی آمده است که براین اساس میزان ارز تخصیصیافته برای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از ابتدای سال جاری تا 19دیماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد 8درصدی داشته و میزان ارز تامینشده نیز 23درصد افزایش داشته است. به این ترتیب در مدت مشابه سال گذشته کل ارز تخصیصیافته برای این وزارتخانه معادل 3میلیارد و 983میلیون دلار بود که از این میزان معادل 2میلیارد و 820میلیون دلار آن تامین شد.
اولتیماتوم دارویی قالیباف به وزیر
بررسیها نشان میدهد میزان ارز تخصیصیافته در 9ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. این در حالی است که حوزه دارو همچنان مشکلات بسیاری را تجربه میکند و طی روزهای گذشته محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس تاکید کرد که در زمینه حدود 150قلم دارو محدودیت عرضه دارو وجود دارد و در 65قلم دارو کمبود جدی وجود دارد. به گفته قالیباف، سازمان برنامه و وزارت بهداشت باید توجه کند هر پولی در جایی که اختصاص داده شده، باید مصرف شود و هماکنون در تخصیص و نوع مصرف اعتبار دارو مشکل وجود دارد و اعتبارات در جای خود هزینه نمیشوند. قالیباف همچنین تاکید کرد که این چهارمین جلسۀ نظارتی مجلس برای بررسی دارو است. متاسفانه تاکنون این موضوع رفع نشده است. فلسفه وجودی دولت و مجلس حل مشکلات مردم است.
رئیس مجلس در ادامه دو ماه دیگر به وزارت بهداشت برای رفع مشکلات دارویی فرصت داد و گفت اگر در این دو ماه تاثیر اقدامات وزارت بهداشت در زندگی مردم دیده نشود، مجلس حتما از ابزارهای نظارتی خود استفاده خواهد کرد. حوزه بهداشت تنها جایی است که همچنان ارز 4200تومانی به آن پرداخت میشود؛ اما متاسفانه تاکنون اثری نداشته است. در واکنش به این موضوع، رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به موضوع تامین ارز مورد نیاز دارو گفت: امسال در مقایسه با سال گذشته، بانک مرکزی در تخصیص ارز دارو، بهتر عمل کرد و از مردادماه امسال، شرایط تخصیص ارز دارو بهتر شده است. وزیر بهداشت نیز در همان جلسه در مجلس تاکید کرد که در سال جاری 3.5میلیارد دلار ارز برای دارو و تجهیزات اختصاص یافت که با دستور معاون اول رئیسجمهور 500میلیون دلار به آن اضافه شد و میزان ارز تخصیصی 4میلیارد دلار بوده که 2.5میلیارد دلار آن تامین و بهطور تقریبی حدود 1.1میلیارد دلار تا پایان سال برای حل مشکلات نیاز است. عینالهی یکی از اقدامات اساسی برای حل مشکل کمبود دارو را افزایش تولید دانست.
دلار ارزان تقاضا را بالا برد
نکته مهم در این بین این است که با وجود تخصیص سهم بالایی از منابع ارزی کشور برای واردات دارو، چرا هنوز مشکلات این حوزه حل نشده است. ریشه این موضوع را میتوان در یک داستان تکراری در اقتصاد ایران جستوجو کرد. در شرایطی که نرخ ارز آزاد حدود 50هزار تومان است، تخصیص ارز 4200تومانی و حتی 28هزار و 500تومانی سود بسیار بالایی را برای دریافتکنندگان آن به دنبال خواهد داشت. در چنین شرایطی نمیتوان انتظار داشت انگیزه تخلف، رانت، فساد و قاچاق افزایش نیابد و افراد به سراغ این نروند که با استفاده از این منابع ارزان، کالای بهدستآمده را خارج از این چرخه فروخته و از سود آن استفاده کنند.
این موضوع خود را به شکل کمبود دارو برای مصرفکنندگان نشان میدهد آن هم در شرایطی که بخش قابل توجهی از منابع ارزش کشور برای آن هزینه شده است. برای مثال به گفته مرکز پژوهشهای مجلس، منابع هدفمندسازی یارانه در لایحه بودجه1403 بیش از 200هزارمیلیاردتومان کسری خواهد داشت که بخش عمده آن بهدلیل رشد مصارف ارز برای واردات دارو و گندم بوده است. این موضوع که منجر به کسری بودجه خواهد شد، در نهایت خود را در رشد تورم منعکس کرده که باز هم اثر خود را در قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی خواهد گذاشت.
مرجع: دنیای اقتصاد