اجاره، موتور تورم را روشن نگه داشت
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، تورم با شیب بسیار کُندی در حال کاهش است و هنوز با میانگین بلندمدت خود(حوالی 27 درصد) فاصله زیادی دارد.
تورم ماهانه نیز اگرچه از سطوح بالا و نوسانی به سمت میانگین خود در حرکت است، اما اعداد فعلی نیز همچنان بسیار بالا است.
در مهرماه 1402، بخش آموزش به دلیل شروع سال تحصیلی جدید و افزایش تقاضا برای اقلام آموزشی، بالاترین تورم ماهانه در میان تمامی اقلام مندرج در سبد خانوار را تجربه کرد و تورم آن به بیش از 21 درصد رسید.
بخش اعظم تورم در مهرماه از محل رشد اجارهبهای مسکن بوده(بخش آموزش اگرچه تورم بالایی داشته، اما وزن آن در سبد خانوار پایین است)
در حال حاضر، به دلیل ثبات قیمت دلار، قیمت اقلام خوراکی تا حدی کنترل شده و افزایش آنچنانی نداشته، در صورت تثبیت قیمت دلار تا پایان سال، قیمت خوراکیها و آشامیدنیها نیز از ناحیه بازار ارز، رشد آنچنانی نخواهد داشت. اما در صورتیکه درگیریهای غزه گستردهتر شود و به سطح منطقه نیز سرایت پیدا کند، التهاب در بازار ارز و متعاقب آن، رشد قیمت کالاها و خدمات را به همراه خواهد داشت.
نکته حائز اهمیت این است که کسری بودجه دولت در سال جاری نیز عدد بالایی است و دولت تا پایان مهرماه، در تامین کسری بودجه راهی از پیش نبرده؛ بنابراین رشد نقدینگی و در نتیجه افزایش قیمتها از این ناحیه نیز اجتنابناپذیر است.
چه ربطی داره افزایش اجاره بر روی تورم مثلا سایت شما تخصصی است حداقل صحبت های علمی اقتصادی بگید
با سلام، بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، اجارهبهای مسکن حدودا 34 درصد از سبد مصرفی خانوار ایرانی(میانگین کل کشور) را به خود اختصاص داده، بنابراین معادل 34 درصد از مخارج ماهانه خانوارها صرف این بخش میشود. به همین دلیل، اجارهبها بالاترین وزن را در محاسبه شاخص قیمت مصرفکننده دارد(تورم با استفاده از شاخص قیمت مصرفکننده محاسبه میشود)