مسیر پیشِ روی نفت در سایه جنگ
تاریخچه بازار نفت بیانگر این است که قیمت جهانی نفت در طی زمان، واکنش متفاوتی به حوادث مختلف(به ویژه جنگ) داشته است. به عنوان مثال، جنگ ایران و عراق، تهاجم عراق به کویت در سال 1990، جنگ روسیه و اوکراین و… هرکدام به طریقی باعث جهش قیمت جهانی نفت شدهاند.
سوال اساسی این است که آیا درگیری اخیر میان فلسطین و اسرائیل میتواند شوک نفتی دیگری را به همراه داشته باشد؟
اگرچه هیچکدام از دو طرف درگیر جنگ در لیست تولیدکنندگان عمده نفت نیستند؛ اما در صورتیکه دامنه درگیریها گستردهتر شود، قیمت نفت واکنش قابلتوجهی نشان خواهد داد؛ زیرا عمده تولیدکنندگان بزرگ، درگیر این کارزار خواهند شد.
عمده کشورهایی که اینروزها موضعگیریهای مشخصی در حمایت از دو طرف درگیر جنگ(یا در نقش میانجی) داشتهاند، سهم بالایی از کل تولید جهانی نفت دارند.
به طور کلی، منطقه خاورمیانه سهم قابلتوجهی از بازار جهانی نفت را به خود اختصاص داده است، افزایش گسترهی جنگ در این منطقه دامن کل دنیا را خواهد گرفت. زیرا التهاب بازار نفت باعث جهش قیمت انرژی در سطح جهانی خواهد شد و مجددا تورم دیگری را در دنیا به بار خواهد آورد.
سال گذشته بعد از جنگ روسیه و اوکراین، قیمت جهانی انرژی و در نتیجه تورم در دنیا رکورد چند دههی خود را شکست؛ به نحویکه تورم آمریکا به بالاترین سطح خود در چهار دههی اخیر رسید و تورم در برخی از کشورهای اروپایی(همچون ایتالیا) بعد از چند دهه دو رقمی شد.
بعد از جنگ سال گذشته(جنگ روسیه-اوکراین) عمده کشورهای منطقهی خاورمیانه از افزایش قیمت نفت منتفع شدند(زیرا صادرکننده نفت در سطح جهانی هستند) اما جنگ فلسطین و اسرائیل شرایط متفاوتی دارد و همهگیری آن در خاورمیانه، به زیان اکثر کشورهای خاورمیانه خواهد بود، زیرا هزینههای تحمیلی جنگ بر خاورمیانه، بسیار فراتر از منافع حاصل از جهش قیمت نفت است.
تنها راه گریز تورم پایین گذاردن سلاح کشتار است بجای جنگیدن با یکدیگر امکانات ومنابع رابه سمت جنگیدن باموانه طبیعی مانند خشکسالی ویافتن علت فقرباآن مبارزه کنارگذاشتن دشمنی پایه گذاری کردن دوستی وصمیمیت زیستن درکنارهم وپیدا کردن راه حل لازم بهترین گزینه برای بشریت است