16 سال با بیت‌کوین

16 سال با بیت‌کوین
خلاصه اخبار

دنیای اقتصاد :

در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ (۱۴ دی ۱۳۸۷) ساتوشی ناکاموتو خالق ناشناس بیت‌کوین اولین بلاک این شبکه، معروف به بلاک پیدایش یا جنسیس بلاک را استخراج کرد و اولین بیت‌کوین‌‌‌ها تولید شدند. این بلاک نه‌تنها سرآغازی برای بیت‌کوین، بلکه یک رویداد تاریخی بود که مسیر اقتصاد دیجیتال را برای همیشه تغییر داد.

در آن زمان، بحران مالی سال 2008 اعتماد مردم را به سیستم بانکی و نهاد‌‌‌های مالی به شدت خدشه‌دار کرده بود. این بحران که از سال 2005 آغاز شده بود و در بازه 2008-2007 به اوج خود رسید، در نتیجه کاهش میزان نقدینگی در نظام بانکی و اعتباری بانکی رخ داد و به انفجار حباب بازار مسکن منجر شد.

ساتوشی ناکاموتو نیز از جمله افرادی بود که در نتیجه این بحران تلاش کرد تا راه‌حلی ارائه کرده و از تکرار آن جلوگیری کند. نتیجه تلاش‌‌‌های او به ساخت رمزارزی به نام بیت‌کوین منجر شد که از یک فناوری جدید به نام بلاک‌چین استفاده می‌‌‌کرد. سیستم ساتوشی ناکاموتو، وابسته به هیچ بانک و نهادی نبود و برای اولین بار، مفهومی به نام پول دیجیتال غیرمتمرکز را عملی کرد.

امروز و پس از 16 سال از تولد بیت‌کوین، بیت‌کوین نه‌تنها به عنوان ابزاری برای انتقال ارزش، بلکه به عنوان رمزارزی برای بازگرداندن قدرت مالی به مردم و کاهش کنترل دولت و بانک‌ها بر سرمایه مردم شناخته می‌شود. در روز تولد این رمزارز محبوب، ارزش بیت‌کوین در نزدیکی 100‌هزار دلار نوسان دارد و بازار ارز‌‌‌های دیجیتال به سرمایه 3.41 تریلیون دلاری دست پیدا کرده است.

در این روز‌‌‌های صعودی، تولد بیت‌کوین بهانه‌‌‌ای شده است تا طرفداران به یادآوری اصول اساسی آن و تاکید بر نقش کلیدی کاربران در حفظ امنیت دارایی‌‌‌هایشان بپردازند و بار دیگر قانون «اگر کلید‌‌‌های شما در دست خودتان نیست، آن دارایی برای شما نیست» مورد توجه کاربران در شبکه‌‌‌های اجتماعی قرار گرفته است.

تولد بیت‌کوین

مسیر بیت‌کوین، محبوب‌‌‌ترین ارز دیجیتال بازار با استخراج اولین بلاک در سوم ژانویه سال 2009 آغاز شد. این بلاک که توسط خود ساتوشی ناکاموتو استخراج شد، حاوی پیام «روزنامه تایمز 3 ژانویه 2009: صدراعظم در آستانه دومین کمک مالی به بانک‌ها است» بود. این پیام علاوه بر اثبات تاریخ استخراج اولین بلاک بیت‌کوین، انتقادی به سیستم بانکی سنتی به شمار می‌رود که در بحران مالی 2008 ضعف‌‌‌های خود را نشان داد.

ساتوشی ناکاموتو با این پیام به هدف اصلی بیت‌کوین نیز اشاره و اعلام کرد که بیت‌کوین برای مقابله با ضعف و مشکلات سیستم‌های مالی سنتی و بانک‌ها ایجاد شده است. به جای سپردن پول به بانک‌ها و اعتماد به ‌سازوکار آنها، بیت‌کوین یک راه‌حل مستقل و غیرمتمرکز ارائه می‌‌‌داد که نیازی به اعتماد به واسطه‌‌‌ها نداشت و تمام کنترل و قدرت را در اختیار خود کاربران قرار می‌‌‌داد.

این ویژگی به کمک فناوری بلاک‌چین امکان‌‌‌پذیر شده بود. بلاک‌چین، تراکنش‌‌‌ها و اطلاعات را در یک شبکه جهانی و ایمن ذخیره می‌کند و این فرصت را در اختیار بیت‌کوین و دیگر رمزارز‌‌‌ها قرار می‌دهد تا به صورت کاملا مستقل فعالیت داشته باشند.

بیت‌کوین علاوه بر هدف خود، تلاش کرد تا ارزشمند نیز باشد و به همین دلیل ناکاموتو عرضه کل آن را به 21 میلیون واحد محدود کرد. ساتوشی همچنین برای جلب اعتماد کاربران و گسترش استفاده از بیت‌کوین تمرکز ویژه‌‌‌ای بر شفافیت و امنیت داشت. در نتیجه تا به امروز و با گذشت 16 سال از زمان عرضه بیت‌کوین، شبکه این رمزارز مشکل و چالش امنیتی بزرگی را تجربه نکرده است و تمام تراکنش‌‌‌های آن نیز قابل مشاهده و بررسی هستند.

این اصول و ویژگی‌‌‌ها، بیت‌کوین را به جایگزینی جدی برای ارز‌‌‌های سنتی و یک ابزار سرمایه‌گذاری جذاب تبدیل کرد. بیت‌کوین از آن زمان پادشاه بازار ارز‌‌‌های دیجیتال باقی مانده است و هم اکنون ارزش بازار 1.91 تریلیون دلاری دارد.

دستاورد‌‌‌های 2024

2024 سالی درخشان و صعودی برای بیت‌کوین بود و این ارز دیجیتال موفق شد به دستاورد‌‌‌های قابل‌توجهی دست پیدا کند. اخبار مثبت بیت‌کوین در همان ابتدای شروع سال میلادی منتشر شد و یکی از مهم‌ترین دستاورد‌‌‌های 2024، شروع فعالیت چند صندوق قابل معامله بورسی بیت‌کوین در آمریکا و دیگر کشور‌‌‌های بزرگ بود. این صندوق‌ها به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد تا بدون نیاز به خرید مستقیم بیت‌کوین، در این دارایی سرمایه‌گذاری داشته باشند. این صندوق‌ها نقش مهمی در جذب سرمایه‌گذاران سنتی به بازار ارز‌‌‌های دیجیتال داشتند و فعالیت آنها به افزایش نقدینگی منجر شد.

همچنین در ماه آوریل 2024، چهارمین هاوینگ بیت‌کوین رخ داد و طی آن پاداش استخراج‌‌‌کنندگان نصف شد. این رویداد که هر 4سال یک بار رخ می‌دهد، نقش مهمی در کاهش عرضه بیت‌کوین و تقاضای آن دارد. هاوینگ توجه سرمایه‌گذاران را به بیت‌کوین جلب کرد و اثرات مثبتی بر روند قیمتی داشت؛ زیرا کاهش عرضه معمولا به افزایش قیمت منجر می‌شود.

در سال 2024، انتخابات آمریکا نیز برگزار شد که توجهات بسیاری را به بازار ارزهای دیجیتال جلب کرد. دونالد ترامپ که در انتخابات قبلی شکست خورده بود، در انتخابات 2024 تلاش کرد حداکثر آرا را به دست آورد و در نتیجه از اهمیت جامعه طرفدار ارز‌‌‌های دیجیتال نیز غافل نشد. ترامپ در طول کمپین انتخاباتی خود بار‌‌‌ها از بیت‌کوین و ارز‌‌‌های دیجیتال حمایت و نسبت به سیاست‌‌‌های سختگیرانه رمزارزی دولت بایدن انتقاد کرد.

این شرایط همراه با پیروزی ترامپ در انتخابات، باعث شد تا آگاهی عمومی نسبت به بیت‌کوین افزایش پیدا کند و سیگنال‌‌‌های صعودی برای این رمزارز محبوب بازار ایجاد شود.

قانون کلید

یکی از اصول و اهداف اصلی فعالیت بیت‌کوین، بازگرداندن قدرت کنترل و مدیریت پول به دست مردم است. به همین دلیل در روز تولد بیت‌کوین، طرفداران این ارز دیجیتال به کاربران قانون «اگر کلید‌‌‌های خصوصی در اختیار شما نیست، شما مالک آن بیت‌کوین نیستید» را یادآوری می‌کنند.

این قانون، به اهمیت کلید‌‌‌های خصوصی در مالکیت بیت‌کوین اشاره می‌کند. کلید‌‌‌های خصوصی مانند یک رمزعبور برای دسترسی به کیف پول بیت‌کوین و دیگر ارز‌‌‌های دیجیتال عمل می‌کنند. هر کیف پول، کلید خصوصی خود را دارد و تا زمانی که کاربر آن کلید خصوصی را در اختیار نداشته باشد، در واقع مالک واقعی سرمایه موجود در آن کیف پول نیست.

در حالی که کیف پول‌‌‌های شخصی و غیرحضانتی کلید‌‌‌های خصوصی را در اختیار خود افراد قرار می‌دهند، اما برخی پلتفرم‌‌‌ها مانند صرافی‌‌‌ها کلید خصوصی را در اختیار خود نگه می‌‌‌دارند و در واقع صرفا اجازه و مجوز استفاده از کیف پول خود را به کاربران می‌دهند. بنابراین، در زمان استفاده از صرافی‌‌‌ها در واقع مالک واقعی دارایی‌‌‌ها صرافی‌‌‌ها به شمار ‌‌‌می‌‌‌روند و کاربران صرفا این اجازه را دارند تا از آن دارایی‌‌‌ها استفاده کنند. این به آن معناست که در زمانی که صرافی هک شود یا فعالیت آن ناگهان متوقف شود، سرمایه و دارایی کاربران نیز در خطر قرار دارد و طی سالیان گذشته بار‌‌‌ها کاربران در نتیجه اتفاقات مختلفی قادر به برداشت سرمایه خود از صرافی‌‌‌ها نبوده‌‌‌اند. بنابراین، هر ساله و در روز تولد بیت‌کوین طرفداران این رمزارز به قانون کلید خصوصی اشاره می‌کنند و از کاربران می‌‌‌خواهند تا استقلال مالی خود را حفظ کنند. این افراد باور دارند که بیت‌کوین به عنوان ابزاری برای آزادی مالی طراحی شده است و این آزادی تنها زمانی معنا پیدا می‌کند که کاربران کنترل کامل بر کلید‌‌‌های خصوصی خود داشته باشند.

با وجود این‌، نقش و اهمیت صرافی‌‌‌ها و پلتفرم‌‌‌های معاملاتی را نیز نمی‌توان به طور کامل نادیده گرفت. ارائه نقدینگی، تسهیل فرآیند خرید و فروش و فراهم کردن دسترسی آسان به بازار ارز‌‌‌های دیجیتال تنها برخی از مهم‌ترین مزیت‌های فعالیت صرافی‌‌‌ها به شمار ‌‌‌می‌‌‌روند و دلایل اصلی انتخاب آنها به جای ذخیره ارز‌‌‌ها در کیف پول‌‌‌های شخصی هستند.

بنابراین هرچند استفاده از کیف پول شخصی بهترین راه برای حفظ امنیت و استقلال مالی است، اما در برخی موارد صرافی‌‌‌ها می‌توانند گزینه‌‌‌ای بهتر و کم‌هزینه‌‌‌تر برای کاربران باشند. به همین دلیل اکثر کارشناسان و فعالان بازار پیشنهاد می‌کنند که معامله‌گران از هر دو کیف پول شخصی و صرافی استفاده کنند تا علاوه بر اطمینان خاطر از امنیت دارایی‌‌‌ها، از مزیت‌‌‌ها و ویژگی‌‌‌های هر دو نوع کیف پول بهره ببرند.

منبع: دنیای اقتصاد

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *