گزارش اختصاصی میهن بلاکچین از نشست هماندیشی سکوهای تبادل رمزارز پیرو مسدودی خدمات پرداخت
نزدیک به ۹۶ ساعت طی تصمیمی ناگهانی، درگاههای واریزی صرافیها (۷۸۰۰) بسته شدند، اما به صورت رسمی هنوز هیچ دلیلی برای این مسدودی اعلام نشده است. البته هنوز هم مشخص نیست که این تصمیمات که زادگاه دروندولتی دارد، از سمت بخش نظارت بانک مرکزی گرفته شده یا بخش ارزی؟ نیما قاضیزاده، دبیر انجمن تجارت الکترونیک …
نزدیک به 96 ساعت طی تصمیمی ناگهانی، درگاههای واریزی صرافیها (7800) بسته شدند، اما به صورت رسمی هنوز هیچ دلیلی برای این مسدودی اعلام نشده است.
البته هنوز هم مشخص نیست که این تصمیمات که زادگاه دروندولتی دارد، از سمت بخش نظارت بانک مرکزی گرفته شده یا بخش ارزی؟ نیما قاضیزاده، دبیر انجمن تجارت الکترونیک استان تهران درباره مسدودی درگاههای واریز و برداشت صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی گفت:
عجیب است که روشها تغییری نمیکند و همان روال قبل حالا به بازار رمزارزهای رسیده است. انتظار ما از این دولت این نبود که بدون ارائه دلیل و راهبرد و جایگزین یا حتی علت، کنشی به این تندی انجام دهد! اگر دلیل، کنترل ارزش پول ملی باشد هم، وقتی نمیتوان با آن به صورت قانونی چیزی خرید یا فروخت، باعث از دست رفتن ارزشش میشود! مسدودی درگاههای کسبوکار رسمی، فقط باعث تقویت مبادلات غیررسمی و بازار سیاه میشود. انتظار پاسخگو بودن و باز شدن درگاهها و و توضیح برنامه برای آینده را داریم.
فرزین فردیس، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران، در این خصوص اعلام کرد که مکانیسم شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی را پیگیری خواهد کرد، البته این مکانیسم برای شرایط اضطرار نیست، اما بهعنوان نمایندهای از این جلسه، برای پیگیری این اتفاق، اعضای ذینفوذ را در جریان قرار خواهد داد. مهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیت، در ادامه گفت
صرافیهای رمزارزی در واقع، نه که خودشان مستقیم بخواهند رمزارز بخرند یا بفروشند، بلکه پلتفرم دوسویه تسهیل تبادل بین دو کاربر هستند! در مورد پولشویی هم در سال گذشته، 20 هزار پاسخ قضایی داده شده از سمت این صرافیها! بخش خصوصی، بدون اینکه وظیفهای داشته باشد، در کمک به تنظیمگری هم کوتاهی نکرده است که البته به نتیجه هم نرسید، مهمترین شریان حیاتی این کسبوکارها که تازه محدودیت 25 میلیون تومانی هم داشته، الان مسدود شده است!
مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول نوآوری و بهرهوری به دغدغههای بانک مرکزی اشاره کرد و گفت:
دغدغههای بانک مرکزی، فعلا فقط کنترل نرخ ارز جاری در کشور است. بانک مرکزی کنترل اسکناس را یاد گرفته، اما روی تتر، چون کنترل نداره، برای صف خرید تتری که روز چهارشنبه ایجاد شد، قیمت ارز 100 یا 2000 تومان که بالا رفت را به این مسئله مربوط میدانند! طبق بخشنامه، مقرره یا بخشنامه باید حداقل 15 روز قبل تصمیمگیری اعلام کند، اما بانک مرکزی به این موضوع تمکین نمیکند و خب اهل گفتگو هم نیستند تا مسائل را با گفتمان برطرف کنند!
مهدی فاطمیان از انجمن فینتک اظهار داشت که قبلا بهانه یا دلیل برخورد با صرافیها، پولشویی ذکر میشد، اما اخیرا هم بالا رفتن و کنترل نرخ ارز اعلام شده است! او در ادامه گفت که چنانچه واقعا چنین موضوعی هست، چرا با اینکه صرافیها با بانک مرکزی در تماس هستند، تصمیمی به این مهمی از قبل به این کسبوکارها اعلام نشد:
معمولا مسدودیها آخر هفتهها صورت میگیرند، آنهم بدون اطلاعرسانی! توقع ما ترتیب دادن جلسهای برای توضیح دادن این موضوع بود که در روزهای آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. تمام تمرکز ما شفافیت در تعامل است! این کسبوکارها به رشد ناخالص ملی و GDP کمک میکنند، اما بانک مرکزی فرصتها را به تهدید تبدیل میکند!
عباس آشتیانی، به نمایندگی از سازمان نظام صنفی کشور در ادامه نشست گفت:
پیشگام تتنظیمگری در این حوزه، خود کسبوکارها بودند! دغدغهها شاید درست باشند، اما کار کارشناسی یا گزارشی اصولی تا بهحال دیده نشده و متر یا سنجهای برای تصمیمات و تبعات بعد از آن وجود ندارد! انتظار داریم راهکارهای بهتر و عملیتر پیشنهاد دهند. اعتماد کاربران به پلتفرمهای داخلی در حال مخدوش شدن است و برگشتش هم به این سادگیها نخواهد بود! در ادامه هم دیگر وب3 در ایران جایی ندارد و دیگر هم سهمی از بازارهای بینالمللی نخواهیم داشت! چنین برخوردی مشابه برخورد سالها پیش با پیامرسانهای خارجی است!
کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک، راهکار، بهعنوان فردی در بدنه دولت، گفت:
واقعیت این است که بانک مرکزی، بهعنوان تنظیمگر، از کاری که باید انجام دهد، عقب مانده است، ما پیگیری تعیین تکلیف شفاف هستیم، من به مسیری که در مرکز ملی فضای مجازی استارت خورده خوشبینم. مطلب دوم هم خروج از این سکوت و اعلام رسمی است. علت اگر بیان شود، شاید قابل رفع باشد. شرایط فعلی توجیهی ندارد.
مطلب سوم هم مفاهمه است، فعلی دوطرفه و خواستنی! و قصد هر دو طرف، حرکت به جلو باشد. به جد در مرکز توسعه پیگیر شفافسازی هستیم
راد، مدیرعامل صرافی نوبیتکس، گوینده بعدی نشست بود:
شرمنده کاربرانمان هستیم به این دلیل که در این چهار روز قدرتی برای ارائه خدمات درخور به آنها نداریم! ما از تعامل با بانک مرکزی استقبال میکنیم. تصمیمی که با توجه به اختیارات بانک مرکزی به هر دلیلی گرفته شده، شاید اگر با کسبوکارها و فعالان اکوسیستم مطرح میشد، میشد راهحل بهتری برای آن اخذ شود، یا کیفیت تصمیمات بهتر شود! ثابت شده که نرخ تتر روی نرخ بازار آزاد اثرگذار نیست، بازار کریپتو در ایران از بازار ارز کوچکتر است و مسئول افسارگریختگی نرخ ارز نیست!
محدودیت واریز 25 میلیون تومانی هم که دو سال پیش اعمال شد به همین دلیل بود، اما باز کنترل نرخ ارز اتفاق نیفتاد. اثرات طولانیمدت این روش: آسیب جدی به اکوسیستم. نابودی این کسبوکار فقط آسیب به بخش خوصوصی نیست، به خود دولت هم آسیب خواهد زد.
موضوعات وب3 و NFT و دیفای و توسعه در این فضا برای کسبکارهای مطرح در این حوزه خیلی مهمتر از نرخ دلار و تتر است! در حال حاضر کسبوکارهای فعال در حوزه رمزارز، با دو اتهام مواجه هستند: دستکاری نرخ تتر و پولشویی! اما نگاه ملی به فرصتهای بیشمار این حوزه وجود ندارد، بلکه نگاه مسئلهمحور داشته و برنامهای برای توسعه و تجارت در این حوزه ندارد! اینطور القا میشود که ظرفیتی برای این حوزه در نظر گرفته نشده و نمیشود. در ادامه احسان قاضیزاده، مدیرعامل بیتمکس در ادامه نشست گفت:
مقام معظم رهبری فرمودهاند: هر فردی که مردم را ناامید کند، مجرم است! تقابلی با بانک مرکزی وجود ندارد و دست تعامل همیشه به سمت حاکمیت دراز و همیشه هم با هزینه همراه بوده است. چرا صرافیها دو سال در صف میمانند تا درگاه 7800 بگیرند، اما این درگاه اینطور بیاعتبار میشود.
امیرحسین مردانی، مدیرعامل صرافی بیتپین، با رویکرد ارائه راهکار گفت:
اینجا با صنعتی با بیش از 300 کسبوکار در ارتباط هستیم که در لبه تکنولوژی فعالیت میکنند! شریان اصلی صنعتی قطع شده و حداقل انتظاری که میرود این است که تعطیلی 4 روزه به رسمیت شناخته شود. اولین آسیب، تصمیم برای مهاجرت نخبگان و فعالان این حوزه است.
سامان بیرقی، عضو رئیس هیئتمدیره اوامپیفینکس، ادامه داد که در این چهار روز تتر از دلار اثر گرفت، اما دلار از تتر اثر نگرفت! و توضیح داد که تقابلی با بانک مرکزی نداریم و همراهیم، اما تعامل باید وجود داشته باشد.
عبادی، مدیرعامل وندار، با دعوت از بانک مرکزی به گفتگو، در مورد دادهها و ادعای بانک مرکزی در مورد صف تتر و پولشویی پرسید که آیا این نهاد به دادههای صرافیها دسترسی دارد؟ و اتهامها بر چه اساس زده میشود؟
رستگاری در مراجعه به داده است.
ابراهیم، دبیر کمیسیون رمزارز، مدیرعامل بیتیکس، هم خروج سرمایه از پلتفرمهای ایرانی را حداقل 8 میلیارد دلار تخمین زد، اما گفت که نسبت ارزآوری خیلی بیشتر از این مقدار است. او در ادامه با اشاره به حوزه وب3 و دیفای، گفت که این حوزه حاوی میلیاردها دلار نقدینگی در دسترسی است که میتوان از آن استفاده کرد، اما در نهایت با تصمیمسازی اشتباه، کاهش اعتماد به فناوریهای بومی زیاد شده و در نهایت همه مردم ایران تحتتاثیر این تصمیم قرار میگیرند.
کسبوکارهای رمزارزی، برخی با چندین میلیون کاربر، از سال 1399، در سیستم تنظیمگری کشور به رسمیت شناخته شدند، که نبودشان به فعالیت در بازارهای دیگر یا بازارهای زیرزمینی میانجامد (فرش قرمز انداختن برای بازار زیرزمینی است مثل خرید و فروش تتر بدون احراز هویت در پلتفرم دیوار یا سبزهمیدان). در تمام این سالها صرافیها خودتنظیمگری کردند و جلوی بسیاری از مشکلات را گرفتند!
اولویت خواسته فعالان این حوزه به طور واضح باز شدن درگاههای واریز و برداشت است.
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggle
شرح دلایل برگزاری نشست خبری
نشست خبری «سکوهای تبادل رمزارز پیرو مسدودی خدمات پرداخت» در واکنش به تصمیمات اخیر بانک مرکزی برگزار شد که باعث ایجاد چالشهای گستردهای در صنعت رمزارز کشور شد. در ماههای گذشته، بانک مرکزی بدون اطلاعرسانی قبلی یا مشورت با فعالان این حوزه، اقدام به مسدودسازی درگاههای پرداخت، محدودسازی حسابهای بانکی مرتبط با پلتفرمهای رمزارزی، و قطع خدمات پرداختیاران کرد. این تصمیمات نه تنها بهطور مستقیم فعالیت پلتفرمهای تبادل رمزارز داخلی را مختل کرده، بلکه باعث ایجاد موجی از اعتراضات و نگرانیها در میان کاربران و متخصصان این حوزه شده است.
برگزاری این نشست خبری با هدف بررسی پیامدهای این تصمیمات و ارائه دیدگاهها و مطالبات فعالان حوزه رمزارز انجام شد. بسیاری از انجمنهای صنفی، کسبوکارهای مرتبط و کاربران متضرر معتقدند که این سیاستها بهجای ایجاد شفافیت و کنترل، به تقویت بازارهای زیرزمینی، افزایش مهاجرت نخبگان و بیاعتمادی عمومی منجر شده است. این نشست تلاشی بود برای ایجاد گفتمان سازنده میان فعالان صنعت رمزارز و نهادهای تصمیمگیرنده به منظور بازنگری در سیاستهای محدودکننده و ایجاد راهکارهای توسعهمحور!
پرسشها و پاسخهایی که در این نشست مطرح شد
- صرافیها تا چه حد تاب تحمل دارند؟
راد: با ادامه پیدا کردن این شرایط میلیونها کاربر متضرر میشوند. حداقل تا چند روز این شرایط میتواند ادامه پیدا کند. دلیل دوام صرافیها، بودن کاسهای زیر نیمکاسه نیست!
- حجم معاملات تتر در این بازه زمانی چطور بود؟
راد: حداقل 80٪ کاهش پیدا کرده است؛ اینسری آسیبها بسیار جدیتر است. اتفاقات قبلی راه را برای این تصمیم باز کرده است.
- راهحل پیشنهادی چیست؟ و کارشکنیها برای ارائه سند چرا انجام شده است؟
کل صنعت در حال قربانی شدن است و پاسخی برای واکاوی کارشکنیها وجود ندارد. طرح نو فعلا تعریف پارامتری برای بقای این صنعت است. اولویت فعلا باز شدن درگاه 7800 کسبوکار است!
- چرا سازمان نظام صنفی بیانیهای نداد؟
آشتیانی: تصمیم گرفتند از مسیر دیگری این مشکل را پیگیری کنند.
- حجم خسارت این تصمیم عجولانه را چقدر برآورد میکنید؟
در حال حاضر در شرایط اضطرار، فعلا باید تمرکز برای رفع شدن مشکل باشد تا کاربر ایرانی کمتر آسیب ببیند.
منبع: میهن بلاکچین