گرانی دارو برای مردم تحمل ناپذیر شد/ تنها راهکار کمبود نقدینگی دارو چیست؟
اکوایران: بر اساس گفته مسئولان و کارشناسان نظام سلامت، تنها راهکار برونرفت حوزه دارو از کمبود نقدینگی، افزایش سهم نظام سلامت از تولید ناخالص داخلی است. سهمی که هم اکنون چهار درصد است و مردم به دلیل گرانی ارز، شرایط پرداخت داروهای گران شده را از جیب خودشان ندارند.
به گزارش اکوایران، نظام سلامت در ایران در سال های اخیر با چالش های متعددی دست و پنجه نرم می کند چرا که قرار بود با برقراری عدالت در نظام سلامت، مردم با سطح درآمدی مختلف، فقط از این خدمات بهره ببرند و بیش از نگرانی نداشته باشند.
زنگ خطر نظام سلامت برای مردم
با این حال، بر اساس گفته هادی احمدی عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران به مهر، میزان پرداخت از جیب بیمار و از محل هزینههای غیر خوراکی برای سلامت، یک شاخص سنجش عدالت در سلامت است که در کشورهای توسعه یافته زیر 15 و در دنیا زیر 20 هم قابل قبول است اما این شاخص در ایران متاسفانه بالای 50 درصد است و این زنگ خطری برای نظام سلامت است که پرداخت از جیب بیمار برای دارو 66 درصد شده است.
غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1404 به شرایط سخت اقتصادی و معیشتی کشور اشاره کرد و توضیح داد که در حالی که سالهای گذشته با منابعی بین 40 تا 50 میلیارد دلار بودجه بسته میشد، امروز تنها بودجه کالاهای اساسی کشور 11 میلیارد دلار است.
راه حل رفع کمبود نقدینگی حوزه دارو
آنطور که به نظر می رسد و در مصاحبه این عضو انجمن داروسازان ایران هم قید شده است، به منظور کاهش سهم بیمار از پرداخت هزینه دارو، فقط یک راه حل وجود دارد و آن، افزایش سهم نظام سلامت از تولید ناخالی داخلی است. به گفته احمدی، «در برنامه هفتم توسعه در تلاش هستیم این شاخص را متعادل کنیم و به متوسط جهانی برسانیم. سهم سلامت از GDP در کشور ما به پایینترین حد خودش رسیده است. سال 94 سهم سلامت از 8.5 درصد بود و در سال 1402 به 4.5 رسید و امسال برآورد میکنند 3.9 درصد شده که به شدت سهم سلامت از GDP یا تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا کرده است.»
در این زمینه، علی جعفریان جانشین وزیر بهداشت به ایسنا گفته است: «تنها راهحل رفع کمبود نقدینگی در دارو افزایش سهم نظام سلامت از تولید ناخالص داخلی است. لحاظکردن سهم 7 درصدی نظام سلامت از تولید ناخالص داخلی، تنها راهحل رفع کمبود نقدینگی حوزه دارو است و هیچ راهحل دیگری ندارد. هنگامی که منابع مورد نیاز تامین نشود امکان حل مشکل کمبود نقدینگی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه وضعیت کنونی سهم نظام سلامت از تولید ناخالص داخلی مناسب نیست، توضیح داد: «در حال حاضر، سهم نظام سلامت از تولید ناخالص داخلی 4 درصد است. اگر سهم نظام سلامت از تولید ناخالص داخلی به میزان 7 درصد نباشد، کاهش پرداخت از جیب مردم امکانپذیر نیست. هردرصد کاهش پرداخت از جیب مردم به پول قابل ملاحظهای نیاز دارد. رئیسجمهور شخصا موضوع کاهش پرداخت از جیب مردم در حوزه سلامت را بسیار پیگیری میکند و امیدواریم که این موضوع محقق شود. »
به گزارش اکوایران، بر اساس گفته های عضو انجمن داروسازان ایران، مقدار ارز برای دارو کم است و به همین دلیل سهم سلامت از GDP کاهش پیدا کرده چون ارزی نداریم. حتی سال آینده قیمت تجهیزات پزشکی در سال آینده بین 10 تا 15 برابر خواهد شد و این هزینههای سلامت را به شدت بالا میبرد.
بودجه سال آینده دارو
احمدی در واکنش به این موضوع که سال آینده 90 همت بودجه برای دارو پیش بینی شده است به مهر گفت: «سازمان غذا و دارو سال 1402 اعلام کرد که 109 همت نیاز دارد اما 62 همت دادند امسال 125 همت تقاضا کرد با 74 همت موافقت شد. برای سال آینده رئیس سازمان غذا و دارو، تقاضای 180 همت کرده است که با 90 همت موافقت شده است.»
منبع: اکو ایران