کودکانی که رانندگی میکنند در تصادفات متخلف محسوب میشوند
چندی پیش رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ از مرگ ۲۰ کودک در تصادفات رانندگی سال گذشته در تهران خبر و نسبت به رانندگی بدون گواهینامه افراد کمتر از ۱۸ سال هشدار داد.
به گفته مسئولان پلیس راهور، بر اساس قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات ماده 723، اگر فردی بدون گواهینامه رانندگی پشت فرمان قرار بگیرد و رانندگی کند، ضمن اینکه مسئول است و مجازات میشود، افرادی هم که خودرو را در اختیار آن فرد قرار میدهند، بهعنوان معاونت در جرم رانندگی بدون پروانه، در محاکم قضایی تعقیب و مجازات میشوند. همچنین به والدین توصیه میشود خودرو را چه برای راندن و چه آموزش در اختیار فرزندان زیر سن قانونی و قبل از اخذ گواهینامه قرار ندهند.
در این زمینه چندی پیش پلیس راهور خبری را منتشر کرد که براساس آن پرونده تصادفی در شهرک ولیعصر مورد رسیدگی قرار گرفت. در این حادثه پدری به پسر 11ساله خود رانندگی یاد داده بود و البته خیلی هم از این آموزش خوشحال بود! این کودک در نبود پدر، سوئیچ خودرو را برداشت و با خودرو وارد خیابانهای شهرک ولیعصر شد و متاسفانه یک تصادف جرحی سنگین را رقم زد.
در ادامه، معضلات رانندگی زیر سن قانونی کودکان و نوجوانان را بررسی می کنیم.
صاحبان وسایلنقلیه باید پاسخگو باشند
چندی پیش رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ از مرگ 20 کودک در تصادفات رانندگی سال گذشته در تهران خبر و نسبت به رانندگی بدون گواهینامه افراد کمتر از 18 سال هشدار داد.
سرهنگ رابعه جوانبخت درباره آمار مرگ کودکان در تصادفات رانندگی رخداده در تهران گفت: در سال گذشته، 20 کودک و نوجوان یک تا 16 سال که سرنشین و راننده بودند؛ در تصادفات تهران جان خود را از دست دادند.
سرهنگ جوانبخت با اشاره به علت این تصادفات فوتی گفت: سه نفر به علت عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه، دو نفر به علت حرکت در خلاف جهت، یک نفر به علت عدم رعایت حق تقدم و یک نفر به علت تغییر مسیر ناگهانی جان خود را در تصادفات از دست دادهاند. هشت نفر از متوفیان عابرپیاده، هفت نفر راننده موتورسیکلت، دو نفر ترک موتورسیکلت و سه نفر سرنشین خودرو بودند.
وی ادامه داد: براساس ماده723 قانون مجازات اسلامی، اگر کودکی از وسایلنقلیه والدین یا دیگران مانند موتورسیکلت و خودرو استفاده کند و تصادفی صورت گیرد؛ کودک مقصر است و مسئولیت از او سلب نمیشود. این پروندهها در دادسرای ویژه اطفال موردرسیدگی قرار میگیرند و برای این کودکان مجازات نیز تعیین میشود.
رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ با اشاره به مسئولیت والدین ادامه داد: اگر والدین یا افراد دیگری، وسیله نقلیه خود را در اختیار کودکان قرار دهند؛ در صورت انجام هرگونه تخلف یا جرم، صاحبان وسایلنقلیه نیز باید پاسخگو باشند و به مراجع قضایی معرفی میشوند. نوجوانان باید دقت کنند چون گواهینامه ندارند، تصور نکنند از آنها سلب مسئولیت میشود. همچنین والدین توجه داشته باشند چون خودشان سوار وسیله نقلیه نبودهاند، سبب نمیشود تحت پیگرد قانونی قرار نگیرند. بنابراین توصیه میشود افراد زیر 18سال (سن قانونی) و بدون گواهینامه، به هیچ وجه پشت فرمان ننشینند.
سرهنگ جوانبخت اضافه کرد: بیشترین تصادفات در ساعات 12 بامداد تا 4صبح اتفاق افتاده است. ما تصور میکردیم این گروه سنی در این ساعات نباید کاربر ترافیک باشند، اما متاسفانه هشتنفر از این جانباختگان در این ساعت تصادف کردهاند. برخی از این فوتشدگان کودکانی بودند که سرنشین خودروها بودهاند و در واقع تقصیری در تصادفات نداشتهاند اما برخی دیگر از این فوتیها، نوجوانانی بودند که با موتورسیکلت یا خودرو رانندگی و تصادف کردهاند.
رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: ازآنجاکه این افراد گواهینامه ندارند و آموزشهای لازم را را هم ندیدهاند؛ بنابراین توانایی نشان دادن واکنش صحیح در شرایط خاص را ندارند و متاسفانه جان خود را از دست دادهاند. باید به این مساله توجه داشت والدین این نوجوانان نیز مقصر این اتفاقات هستند.
توقیف خودرویی با راننده 13ساله
دو روز قبل هم رئیس پلیسراه شمال استان کرمان با اشاره به توقیف یک خودرو پژو به رانندگی دانشآموزی 13ساله گفت: این فرد با خودرویی که در قسمت ترمزها دچار نقص فنی بوده با انجام حرکات پرخطر، عازم مدرسه بوده است. سرهنگ علی رضایی در ادامه افزود: به والدین درخصوص در اختیار نگذاشتن وسایل نقلیه به فرزندان کم سن و سال هشدار میدهیم زیرا با این اقدام، علاوهبر به خطر انداختن جان فرزند خود، جان سایر افراد جامعه را نیز به خطر میاندازند.
وی در تشریح چگونگی توقیف این خودرو تصریح کرد: ماموران پلیس راه هنگام گشتزنی در محدوده شهر متوجه حرکات نامتعارف یک دستگاه خودرو پژو شدند که پس از متوقف کردن آن با یک پسربچه کم سن و سال پشت فرمان که قصد عزیمت به سمت مدرسه را داشت، روبهرو میشوند.
رضایی افزود: این خودرو توسط پلیس توقیف میشود که ضمن تماس با والدین این پسربچه مشخص شد وی بدون اطلاع آنان اقدام به تردد با خودرو به سمت مدرسه کرده است.
رئیس پلیسراه شمال استان با تاکید بر مراقبت بیشتر والدین از فرزندان به خصوص در ایام تعطیلی مدارس و عدم در اختیار گذاشتن وسایل نقلیه به فرزندان کم سن و سال تصریح کرد: واگذاری خودرو به افراد فاقد مدارک رانندگی بر خلاف مقررات بوده و حتما حادثهساز خواهد بود؛ از این رو چنین خودروهایی به توقفگاه منتقل و از تردد آنها جلوگیری میشود. 15 آبان ماه امسال نیز رئیس پلیس راه استان اصفهان از توقیف یک دستگاه خودرو پراید با راننده 11سالهاش در محورهای شرق استان توسط تیم گشت پلیسراه جرقویه – ابرکوه خبر داد.
منبع: اخبار خودرو