کمک به توسعه و پویایی بورس با بکارگیری هج فاندها در بازار مشتقه

کمک به توسعه و پویایی بورس با بکارگیری هج فاندها در بازار مشتقه
خلاصه اخبار

مدیرعامل تأمین سرمایه دماوند با اشاره به نیاز هج فاندها، گفت: این صندوق‌ها با استفاده از ابزارهای مشتقه به توسعه و پویایی بورس کمک کنند.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، میثم فدایی در حاشیه نمایشگاه کیش اینوکس و در پنل سازمان بورس پیرامون موضوع هج فاندها ، اعلام کرد: هج فاندها نه تنها کارمزد ثابت دارند بلکه کارمزد عملکرد نیز دریافت می‌کنند.

سال 2024 حجم بازار آنها به 4.7 تریلیون دلار رسیده و نرخ رشد سالانه آن حدود 3.14 درصد بود. پیش‌بینی می‌شود حجم بازار تا سال 2029 به 5.4 تریلیون دلار برسد. بازار اصلی این صندوق‌ها در آمریکای شمالی است و این منطقه بیشترین سهم از بازار هج فاندها را دارد.

هج فاندها یک مفهوم کلی هستند که شامل استراتژی‌های متنوعی می‌شوند. بنابراین نباید تصور شود این صندوق‌ها نوعی صندوق مشخص با ساختار ثابت هستند. استراتژی‌های آنها شامل اکویتی استراتژی، ماکرو استراتژی، کردیت استراتژی و موارد دیگر است. به عنوان مثال اکویتی استراتژی‌ها بر روی سهام موجود در بازارهای مختلف تمرکز دارند در حالی که ماکرو استراتژی‌ها در بازارهای مختلف از ارزهای دیجیتال تا ابزارهای مبتنی بر نرخ بهره فعالیت می‌کنند.

هج باندها سال 2023 با استراتژی‌های سرمایه‌گذاری متنوعی فعالیت داشتند. بیشترین تمرکز آن‌ها بر روی اکویتی استراتژی‌ها بود و پس از آن ماکرو استراتژی‌ها و مولتی استراتژی‌ها قرار داشتند. با توجه به ریسک‌هایی که اقتصاد جهانی را تهدید می‌کند، صندوق‌هایی که دارای استراتژی‌های متنوع‌تری هستند، بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.

شرکت‌های خانوادگی (Family Offices)، برنامه‌های بازنشستگی، بنیادها، سازمان‌های بزرگ و شرکت‌های سرمایه‌گذاری پنج گروه اصلی سرمایه‌ گذار در هج فاندها هستند. این نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران این نوع صندوق‌ها افرادی با ثروت‌های پایدار هستند.

اکثر هج فاندها اکسپوژر (Exposure) خود را همواره در حالت پایدار نگه می‌دارند و به ندرت اکسپوژر را نسبت به آی‌پی‌اس (IPS) افزایش یا کاهش می‌دهند. در سال‌های اخیر این گروه موقعیت‌های لانگ یا شورت روی باندها (به دلیل نوسانات نرخ بهره) و سپس روی اکویتی‌ها داشته‌اند.

هج باندها در زمینه مشتقات عمدتا در مشتقات مبتنی بر نرخ بهره فعالیت می‌کنند. همچنین در فارکس (ارزها) و اکویتی‌ها نیز بیشترین پوزیشن‌ها را داشتند. بزرگترین هج فاندهای دنیا شامل شرکت‌هایی مانند Bridgewater Associates، Renaissance Technologies و Man Group هستند که هر کدام دارایی‌هایی به ترتیب معادل 124، 106 و 94 میلیارد دلار را مدیریت می‌کنند.

این صندوق‌ها بیشترین سرمایه‌گذاری را در بازارهای جهانی دارند. پس از آن بازار آمریکا و بازارهای نوظهور در رتبه‌های بعدی قرار دارند. در آسیا و اقیانوسیه، تمرکز بیشتر بر روی صنایع تولیدی، سلامت و آی‌تی است.

بازدهی هج فاندها در حوزه اکویتی، بازدهی دلاری 17.8 درصد بوده و اکویتی لانگ/شورت 9.4 درصد، مولتی استراتژی 8 درصد و لانگ بایاس 8.36 درصد بازدهی داشته‌اند.

هج فاندها دارای کارمزد مدیریت (Management Fee) و کارمزد عملکرد (Performance Fee) هستند. کارمزد ثابت معمولاً زیر 1.5 درصد است اما کارمزد عملکرد حداقل 10.5 درصد و در برخی موارد تا 20 درصد حجم صندوق را شامل می‌شود.

بازار سرمایه ایران به هج فاندها نیاز دارد و به لحاظ فاندامنتال و با توجه به ترکیب سهامداری، احتمال رشد شاخص نقدی بسیاری ندارد. سهامداران عمده مانند سهام عدالت و صندوق‌های بازنشستگی به دنبال تقسیم سود بالا هستند که این موضوع مانع از رشد قابل توجه قیمت سهام می‌شود.

با توجه به نوسانات زیاد در بازار و روند رو به رشد ابزارهای مشتقه مانند آپشن‌ها و قراردادهای آتی، بازار مشتقات می‌تواند جذابیت بالایی داشته باشد و هج فاندها می‌توانند در این حوزه نقش مهمی ایفا کنند.

با توجه به متغیرهای موجود در بازار سرمایه ایران، نیاز به هج فاندها بیش از پیش احساس می‌شود. این صندوق‌ها با بهره‌گیری از استراتژی‌ های متنوع و استفاده از ابزارهای مشتقه می‌توانند به توسعه و پویایی بازار سرمایه کمک کنند.

منبع: بورس پرس