چین و ژاپن در ۲۰۲۴؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

چین و ژاپن در ۲۰۲۴؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی
خلاصه اخبار

تهران- ایرنا- چین و ژاپن به عنوان ۲ کشور مهم و تاثیرگذار در منطقه آسیای شرقی، در سال ۲۰۲۴ میلادی با چالش‌های داخلی و تحولات بین‌المللی بسیاری روبرو بودند که از جمله آنها می‌توان به تلاش برای صلح جهانی تا تغییرات سیاسی و بلایای طبیعی داخلی اشاره کرد.

به گزارش ایرنا ، شبکه سی.جی.تی.ان به مناسب پایان سال 2024 در مورد سیاست‌های اجرایی چین نوشت: در سالی که با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و ناپایداری‌های جهانی همراه بود، تلاش‌های پکن برای دستیابی به راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز از طریق گفت‌وگو و اجماع در سال 2024 برجسته شد.

چین در طول این سال برای احیای صلح جهانی و نجات جان‌ها تلاش کرد؛ از تلاش برای تصویب نخستین قطعنامه آتش‌بس شورای امنیت سازمان ملل متحد در غزه در ماه مارس و امضای اعلامیه پکن درباره تقویت وحدت فلسطینی‌ها در ژوئیه تا راه‌اندازی گروه «دوستان صلح» برای مساله اوکراین با همکاری کشورهای جنوب جهانی.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

این رسانه‌ چینی می‌نویسد که شی جین‌پینگ رئیس‌جمهوری چین پس از دریافت استوارنامه‌های 28 سفیر جدید در پکن، در 12 دسامبر 2024 تاکید داشت: «چین به عنوان یک نیروی پایدار، مثبت و پیشرو در جامعه بین‌المللی، همیشه در مسیر توسعه مسالمت‌آمیز حرکت خواهد کرد.»

وی همچنین در دیدار با سران بریکس پلاس خاطرنشان کرده بود که «فارغ از تحولات چشم‌انداز بین‌المللی، ما در کشورمان همواره جنوب جهانی را در قلب خود نگه خواهیم داشت و ریشه‌های خود را در جنوب جهانی حفظ خواهیم کرد.»

دولت پکن که در طول یک سال گذشته مبارزه با فساد اداری را تشدید کرده بود، بیش از 300 مقام ارشد چین از جمله 2 وزیر دفاع را بر کنار کرد.

همچنین این کشور که با بحران اقتصادی به ویژه در بازار مسکن روبرو بود با اجرای سیاست‌های مالی توانست با این رکود مقابله کند.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

از سوی دیگر، تنش‌ها میان پکن و تایپه و همچنین کشورهای دیگر با ادعای مالکیت در دریای جنوبی چین در سال 2024 افزایش یافت. به طوری که در شهریور گذشته تایوان با افزایش تحرکات پکن در منطقه و افزایش شمار کشتی‌های چینی به حدود 100 فروند، سطح هشدار خود را افزایش داد.

همچنین مقام‌های امنیتی تایوان از ایجاد هفت منطقه حریم هوایی توسط چین و افزایش شمار کشتی‌ها و ناوگان دریایی این کشور به 90 فروند خبر داد و انتظار می‌رفت پکن رزمایش‌های نظامی خود را در اطراف جزیره تایوان افزایش دهد.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

این اقدامات‌ درحالی صورت می‌گرفت که تعمیق روابط تایپه و واشنگتن، به‌ویژه سفر اخیر لای چینگ-ته رئیس جزیره تایوان به آمریکا، خشم مقام‌های چینی را برانگیخته و تنش‌ها بین این دو منطقه را افزایش داده بود.

همچنین ارتش چین در پاسخ به سخنرانی لای چینگ-ته که در آن تاکید کرد تایوان تابع پکن نیست، رزمایش «شمشیر بی2024» را در اطراف این جزیره برگزار کرد که شامل 17 فروند کشتی نظامی و 125 سورتی پرواز در منطقه شناسایی هوایی تایوان بود.

این اقدامات در حالتی صورت گرفت که مرکز مطالعات «سی‌اس‌آی‌اس» اعلام کرده بود، چین بدون توسل به هجوم نظامی می‌تواند بر تایوان مسلط شود.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

البته تنش‌های منطقه دریای جنوب چین به تایوان ختم نمی شود و برخی کشورهای این منطقه از جمله فیلیپین نیز ادعای مالکیت در دریای جنوبی چین دارند که این امر موجب افزایش تنش در این نقطه راهبردی شده‌است.

گرچه براساس گزارش رسانه‌ها، مانیل و پکن در تیر گذشته، توافقی برای کاهش تنش‌ها در دریای جنوبی چین امضا کردند، اما در طول چند ماه گذشته شاهد تنش میان نیروهای نظامی دو کشور بوده ایم.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

البته براساس گزارش‌ها آمریکا و کشورهای همسوی آن، در افزایش تنش‌های دریای جنوبی چین بی‌تاثیر نبودند، به طوری که واشنگتن تصمیم دارد سامانه موشکی خود را در فیلیپین مستقر کند.

پکن هم در ماه گذشته گشت‌زنی‌های هوایی و دریایی خود را در جزیره هوانگیان دائو، که مورد مناقشه با فیلیپین است انجام داد.

همچنین ویتنام و فیلیپین ادعای مالکیت در دریای جنوبی چین دارند در تیر 1403 رزمایش‌های مشترکی برگزار کردند تا همکاری‌های دفاعی میان دو کشور تقویت شود.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

ژاپن

نشریه «ژاپن تایمز» هم به مناسب پایان سال 2024 نوشت: دولت توکیو در یک سال اخیر شاهد اتفاقات بسیاری بود که از آن جمله می‌توان به زلزله بزرگ در شبه‌جزیره نوتو در روز سال نو 2024 اشاره کرد.

این زلزله‌ به بزرگی 7.6 ریشتر در ساعت 4:10 عصر اول ژانویه (به وقت محلی) با مرکزیت منطقه نوتو در استان ایشیکاوا رخ داد.

براساس گزارش رسانه‌های محلی، این زلزله به شکل مستقیم 228 کشته برجای گذاشت و 241 نفر دیگر نیز در استان ایشیکاوا بر اثر پیامدهایی مانند استرس ناشی از زندگی در اردوگاه‌های پناهندگان جان باختند.

با احتساب تلفات در استان‌های تویاما و نیگاتا، مجموع کشته‌های این زلزله به 475 نفر رسید که سومین آمار بالای تلفات ناشی از بلایای طبیعی در ژاپن از دوران هیسه‌ای است.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

دومین موردی که در سال 2024 می‌توان اشاره کرد شکست ائتلاف حاکم در انتخابات مجلس نمایندگان ژاپن و انتخاب شیگرو ایشیبا به عنوان نخست‌وزیر این کشور بود.

براساس گزارش رسانه‌های ژاپنی، ائتلاف حاکم شامل حزب لیبرال دموکرات و کومیتو در انتخابات 27 اکتبر اکثریت مجلس نمایندگان را از دست داد و حزب دموکراتیک توانست 148 کرسی مجلس این کشور از آن خود کند.

در همین سو، شینزو ایشیبا دبیرکل سابق حزب لیبرال دموکرات در 27 سپتامبر به ریاست این حزب انتخاب و در اول اکتبر به‌عنوان نخست‌وزیر جدید ژاپن منصوب شد.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

همچنین کمیته نروژی نوبل 20 مهر ماه گذشته جایزه صلح نوبل را به «تومویوکی مینوماکی» نماینده گروه نیهون هیدانکیو (گروه ژاپنی بازماندگان بمباران اتمی آمریکا) اهدا کرد.

این نماینده که یکی از روسای گروه ضد هسته‌ای «نیهون هیدانکیو» بود در یک نشست خبری در توکیو اعلام کرده بود که شرایط کودکان غزه مانند وضعیت ژاپن 80 سال پیش است و در این باریکه کودکان در خون نگه داشته می‌شوند.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

در سال 2024، ژاپن و ایالات متحده آمریکا به تقویت روابط نظامی و دفاعی خود ادامه دادند و دولت پکن با افزایش بودجه دفاعی، گام‌های مهمی در جهت تقویت توان نظامی خود برداشت.

ژاپن و آمریکا در طول یک‌ سال گذشته همکاری‌های امنیتی و نظامی خود را با هدف مقابله با تهدیدات مشترک و تقویت ثبات در منطقه هند و اقیانوس آرام در زمینه‌هایی مانند امنیت اقتصادی، نوآوری، هوش مصنوعی و مبارزه با تغییرات اقلیمی گسترش دادند. البته همکاری این دو کشور با واکنش‌ و انتقادات تند از سوی چین مواجه می شد.

براساس گزارش‌ها، پکن معتقد بود که این اقدامات تهدیدی برای ثبات منطقه است و نسبت به پیامدهای آن هشدار می داد.

چین و ژاپن در 2024؛ تلاش برای صلح جهانی و مدیریت چالش‌های داخلی

همچنین کابینه ژاپن بودجه دفاعی 55 میلیارد دلاری را برای سال مالی 2025 تصویب کرد که نشان‌دهنده افزایش 16 درصدی آن نسبت به سال قبل است. این اقدام، ژاپن را به سومین کشور با بالاترین هزینه‌های نظامی در جهان تبدیل می‌کند.

این اقدام در حالی صورت گرفت که بر اساس استراتژی دفاعی جدید ژاپن، این کشور قصد دارد طی پنج سال، بودجه نظامی خود را 2 برابر کرده و به 10 تریلیون ین (معادل 63 میلیارد دلار) برساند.

این نشریه ژاپنی در پایان گزارش خود به بیماری‌ها و مرگ‌های ناشی از مکمل‌های بنیکوجی اشاره کرد و نوشت: شرکت «کوبایاشی» در ماه مارس (فروردین 1403) سه محصول خود را به‌دلیل گزارش آسیب‌های کلیوی که منجر به مرگ دست‌کم 100 نفر شده بود، از بازار جمع‌آوری کرد.

منبع: ایرنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *