پشت پرده بحران برق در کشور چیست؟

پشت پرده بحران برق در کشور چیست؟
خلاصه اخبار

آیا وضعیت تامین مخازن گازوییل نیروگاهی شبیه سال‌های گذشته است؟

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از خبرآنلاین، بحران قطع برق در زمستان امسال روی دیگری از ناترازی را آشکار کرده است .

هر چند دشت قطع برق در این روزها کاهش یافته اما همچنان سایه‌ی ناترازی بر سر اقتصاد است و رییس‌جمهوری نیز اعلام کرده باید به فکر تامین انرژی در سال‌های اتی باشیم.

تامین گازوییل کاهش یافت؟

در آبان ماه سال جاری بود که مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل توانیر با اشاره به اینکه گازوئیل تحویلی به نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته 20 تا 30 درصد کمتر شده، توضیح داده که نیروگاه‌های کشور در طول سال 80 درصد از سوخت گاز، 14 درصد از گازوئیل و 6 درصد از مازوت استفاده می‌کنند و در شرایط سرد شدن هوا و به تبع آن اگر افزایش مصرف در بخش خانگی افزایش یابد، به میزان مصرف مازوت اضافه خواهد شد.

مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در آبان ماه در گزارشی رسمی از دلایل قطع برق منتشر کرد و عنوان کرد که گاز و گازوئیل نداریم. در این گزارش آمده: «لایحه بودجه سال 1404 در وضعیتی توسط دولت تدوین می‌شود که کشور با ناترازی‌های رو به گسترش در تمامی حامل‌های انرژی از جمله گاز طبیعی، برق و بنزین روبه‌رو است. در سال 1401 میزان ناترازی گاز طبیعی در اوج مصرف به 315 میلیون مترمکعب در روز رسید و اگرچه به‌واسطه افزایش دما در سال 1402 این عدد به حدود 280 میلیون مترمکعب در روز کاهش یافت، اما همچنان چالش ناترازی گاز طبیعی در کل سال به‌ویژه ماه‌های سرد وجود دارد.

از سوی دیگر مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌های حرارتی افزایش یافته و درحال‌حاضر ذخایر گازوئیل و نفت‌کوره نیروگاه‌ها در 6 ماهه اول 1403 نسبت به‌مدت مشابه سال قبل کاهش پیدا کرده و افزایش ناترازی گاز و عدم امکان تامین سوخت مایع جایگزین، چالش‌هایی را برای تامین برق در زمستان به وجود آورده‌است.»

شانا نیز اعلام کرد به گواه ارقام موثق، سطح ذخایر نفت‌گاز و نفت‌کوره نیروگاهی و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در تاریخ 31 مرداد 1403 که دولت جدید روی کار آمده نسبت به 31 مرداد 1402، در مجموع به میزان 2.6 میلیارد لیتر پایین‌تر بوده است.

کاهش گازوییل از کجا شروع شد؟

براساس مستندات منتشر شده در بورس انرژی، در تیر و مرداد ماه امسال، پالایشگاه آبادان یک میلیارد و 300 میلیون لیتر گازوئیل را در جهت صادرات در رینگ بین الملل بورس انرژی عرضه کرد با توجه به ظرفیت 19 میلیون لیتری این پالایشگاه در تولید روزانه گازوئیل، این میزان عرضه در بورس انرژی به معنای پیش فروش کردن 68 روز تولید این پالایشگاه بود

براساس اعلام شرکت پالایش و پخش، مصرف روزانه گازوئیل در بخش حمل و نقل حدود 56 میلیون لیتر است که با وجود فروش سنگین گازوئیل در بورس انرژی، خبرها از کمبود گازوئیل در مهر ماه داغ شد.

همزمانی صادرات گازوئیل در تیر و مرداد و کاهش ذخیره سازی این فراورده در نیروگاه ها دقیقا در همان زمان، بیانگر صحت این گفته هاست. 

منبع: اقتصاد آنلاین

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *