مروری بر وضعیت بازار کامودیتی در شهریور ماه 1398
در گزارش پیش رو وضعیت بازار کامودیتی در شهریور ماه 1398 توسط وب سایت سیگنال مورد بررسی قرار میگیرد.
شهریور ماه در ابتدا ماه آرامی برای قیمت کامودیتیها بود، روند حرکتی آنها را میتوان تقریبا ثابت دانست تا اینکه در پایان شهریور ماه با حمله حوثیهای یمن به پایگاههای نفتی عربستان این بازار، خصوصا قیمت نفت متشنج شد. این حمله پهبادها به شرکت آرامکو عربستان عرضه نفت را 5.7 میلیون بشکه در روز کاهش داد، این میزان کاهش توانست رتبه اول کاهش میزان عرضه را در طول تاریخ در اختیار بگیرد. رتبه دوم کاهش میزان عرضه در زمان حمله عراق به ایران بود که دنیا با این حمله 5.6 میلیون بشکه کاهش عرضه را شاهد بود. در پی این اتفاق قیمت نفت به یکباره بیش از 12 درصد افزایش یافت.
آمریکا و عربستان با اعلامیههایی مبنی بر جبران این کاهش و همچین ورود روسیه و عراق برای افزایش کمبود عرضه نفت منجر شد تا قیمت نفت کنترل شود.
در این ماه همچنین خبرهایی مبنی بر مذاکره آمریکا و چین برای کاهش تنش های جنگ تجاری منتشر شد که میتوان پیش بینی رشد قیمت کامودیتیها در نیمه دوم سال را نمود.
سنگ آهن
اوایل شهریورماه موجودی بنادر چین رو به کاهش گذاشت این منجر شد تا قیمت سنگ آهن روند نزولی خود را متوقف نماید، یعنی پس از حدود 4 هفته روند منفی، شاهد تکانه های مثبت در قیمت سنگ آهن بودیم. پس از آن و به دلیل جنگ تجاری در پنجم شهریور ماه قیمت سنگ آهن با کاهش 3 درصدی رو به رو شد. پس از آن به دلیل اختلاف قیمت سنگ آهن در بنادر چین و سنگ آهن حمل بر روی کشتی ها، قیمت سنگ آهن به روند نزولی خود ادامه داد.
در واقع قیمت سنگ آهن در بنادر 12 دلار گرانتر بود و تجار کمتری حاضر به خرید بار کشتی بودند دلیل آن به وضعیت نامشخص قیمت ها در آینده مربوط بود. همین موضوع فشار بر قیمت های سنگ آهن را حفظ کرد و دلیل افت قیمت سنگ آهن در ادامه ماه شد. در همین زمان بود که دولت ایران با توجه به چالشی شدن تامین سنگ آهن فولادسازان اقدام به وضع عوارض 25 درصدی بر روی سنگ آهن کرد تا با کاهش انگیزه صادرات، اقدام به تامین نیاز داخل شود.
نزدیک به نیمه های شهریور ماه بود که شاخص قیمت سنگ آهن رو به رشد گذاشت و قیمت آن در بنادر چین با رشد 7 درصدی رو به رو شد، با این رشد قیمت سنگ آهن از مرز 90 دلار گذشت. دلیل این افزایش به انتشار فایل نهایی محدودیت های تولید فولاد ناحیه تانگشان چین در سپتامبر مربوط بود. محدودیتهای زیادی بر روی تولید آگلومره و گندله اعمال شد که به همین دلیل از محدودیتهای تولید فولاد نسبت به سال گذشته کاسته خواهدشد.
این موضوع شرایط را برای رشد تولید فولاد و رشد مصرف سنگآهن فراهم کرده و همچنین محرک قیمتها خواهد بود. این مسئله باعث شد تا قیمت سنگآهن صعود را در پیش بگیرد. نیمه شهریور ماه شاهد رشد 8.7 درصدی قیمت سنگآهن عیار 58 درصد بودیم که به دلایل گفته شده، بود. تغییر موجودی انبارهای دنیا نیز عامل دیگر موثر بر این موضوع محسوب میشود.
20 شهریور ماه سنگآهن حرکت صعودی خود را به سمت 100 دلاری شدن ادامه داد. دلیل این موضوع به دستور دادگاه محلی برزیل مربوط بود. این دادگاه دستور توقف فعالیت معدن سنگ آهن Brucutu شرکت وله را صادر کرد. علاوه بر این موضوع تعطیلات هفته اول اکتبر چین منجر شد تا با توجه به محدودیت های تردد در جاده های این کشور مانع حمل سنگآهن به فولادسازان شد و به همین دلیل تقاضا برای ذخیرهسازی قوی به وجود آمد. همزمان با این موضوع تجار چین صحبت از محدودیت تولید واحدهای سینترینگ ( کاهش آلودگی هوا ) با توجه به هفتادمین سالگرد چین کردند که محرک تقاضای سنگ آهن پرعیار و البته کنسانتره و گندله خواهد بود.
بانزدیک شدن به اواخر شهریور این سنگ آهن بود که با جهش 11.5 درصدی قیمت در بنادر چین بیشترین رشد قیمت را در بین 190 قلم محصول معدن و صنایع معدنی در اختیار گرفت.
این روند به دلیل جنگ تجاری کاهش یافت تا اینکه در پایان شهریور ماه به 93 دلار رسید که نسبت به ماه قبل چندان تفاوتی نداشت. پیش بینی می شود، قیمت سنگ آهن جهانی در نیمه دوم سال با کاهش تنشهای تجاری آمریکا و چین وارد روند صعودی شود.
فولاد
اوایل شهریور ماه سال جاری موسسه Platts اعلام کرد که در سال جاری 34.9 میلیون تن به ظرفیت فولاد خود می افزاید تا جمع ظرفیت به محدوده 1.18 الی 1.2 میلیارد تن برسد. البته این موضوع بیشترین تاثیر را بر رشد قیمت سنگ آهن خواهد گذاشت. نشریه worldsteel که در اوایل شهریور ماه منتشر شد کاهش شتاب تولید فولاد دنیا را نشان داد. عملکرد ماه جولای 156.89 میلیون تن بوده که نسبت به تولید 7 ماه ابتدای سال کاهش قابل توجه داشته است. نیمه های شهریور قیمت فولاد جهانی روند مثبتی را آغاز کرد. فولاد اروپا با رشد 11.2درصدی رو به رو شد.
قیمت فولاد در پایان شهریور ماه به دلیل موجودی انبارهای جهانی و همچنین تاثیری که از نوسانات قیمت سنگ آهن گرفت با نوساناتی رو به رو شد که در نهایت نسبت به ماه قبل کاهشی جزئی را به ثبتت رساند.
مس
با اعلام موجودی انبارهای گمرک چین ( Bonded Warehouse ) نشان داده شد که میزان موجودی مس در کمترین سطح 3.5 سال اخیر بوده و با افت 8 درصدی ماهانه رو به رو بوده است. این موضوع محرک پرمیوم مس در شانگهای شد. در ادامه و در 8 شهریور ماه قیمت مس به دلیل رشد 1.7 درصدی موجودی انبار لندن بسیار عجیب با افت 8.1 درصدی قیمت رو به رو شد. این روند افت قیمت مس ادامه یافت تا در نیمه شهریور مس افت 1.3 درصدی را نیز تجربه کرد. پس از آن به دلیل افزایش تقاضا در این محصول افزایش قیمت 2.3 درصدی را به ثبت رساند.
از جمله محرک های بازار می توان به این موارد اشاره کرد:
مجلس انگلستان در یک رای گیری، تلاش آقای بوریس جانسون نخست وزیر انگلستان برای خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا را متوقف نمود و شرایط را برای کاهش ریسک اقتصاد دنیا فراهم آورد.
قائم مقام نخست وزیر چین امروز پنجشنبه با نمایندگان ترامپ در مذاکرات تجاری تلفنی صحبت کرده و اعلام شده که آمریکا و چین دور بعدی مذاکرات را در اوایل ماه آینده در واشنگتن پیگیری میکنند.
شاخص PMI تولید آمریکا در ماه گذشته به 49.1 سقوط کرده و برای اولین بار طی 3 سال اخیر نزولی شده که امید به کاهش بهره دلار توسط فدرال رزرو را افزایش داده و بصورت محدود، محرک بازار و کامودیتیها است.
قیمت مس با رشد 1.56 درصدی در نیمه شهریور به 5839 دلار رسید.
این روند ادامه یافت تا اینکه به دلیل کاهش موجودی انبارهای LME لندن منجر به افزایش قیمت 1.2 درصدی شد.
تغییر در موجودی انبار منجر به عقب نشینی مس از این قیمت ها شد تا در روز پایانی شهریور ماه نیز قیمت مس با رشد نسبت به ماه گذشته به معاملات خود پایان داد.
آلومینیوم
در اوایل شهریور ماه آلومینیوم به دلیل کاهش موجودی LME با رشد قیمت رو به رو شد. در پایان شهریور ماه نیز قیمت پودر آلومینا تحویل در بنادر استرالیا به مرز 292 دلار نزدیک شده که کمترین سطح دو سال گذشته بود. عامل اصلی این سقوط، اعلام شرکت هیدرو در مورد راه اندازی 3 میلیون تن ظرفیت خالی واحد پودر آلومینای خود در برزیل Alunorte است.
قیمت آلومینیوم در پایان شهریور نسبت به ماه گذشته به دلیل کاهش موجودی انبار صعود را تجربه کرد.
گزارش شده که شرکت های چینی آماده میشوند تا در مناقصات خرید پودر استرالیا در بنادر چین CIF قیمت 300 دلاری پیشنهاد دهند که قیمت فوب استرالیا را به محدوده 280 دلار خواهد رساند.
روی
در ابتدای شهریور ماه به دلیل کاهش 4.3 درصدی انبارهای لندن و 4.2 درصدی شانگهای قیمت روی با رشد 1.1 درصدی رو به رو شد.
در نیمه های شهریور ماه قیمت روی روند کاهشی به خود گرفت که به دلیل جو منفی حاکم بر بازار کامودیتی نشات گرفته از جنگ تجاری بود.
14 شهریور ماه بود که به دلیل افزایش معاملات آنلاین روی، قیمت ها جهش کرده و با رشد 2.6 درصدی رو به رو شد.
15 شهریور ماه نیز این کاهش موجودی انبار ادامه یافت و قیمت ها روند صعودی خود را ادامه داد. تا اینکه افزایش قیمت روی به 3 درصد رسید.
در نهایت طی نوساناتی قیمت روی با افزایش نسبت به ماه گذشته به معالات نقدی خود پایان داد.