ورود دو پتروشیمی به میدان صرفهجویی
دنیای اقتصاد- هادی سلگی :
تفاهمنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و دو شرکت پتروشیمی زاگرس و هنگام بهمنظور استفاده از ظرفیت آنها در طرح پویش کاهش ۱۰درصدی مصرف گاز و برق در بخشهای خانگی و تجاری امضا شد. این تفاهمنامه نخستین گام از اجرای تفاهمنامه «همکاری اجرای پویش کاهش ۱۰درصدی مصرف گاز و برق در بخش خانگی – تجاری» محسوب میشود که ۲۸ آذر بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی امضا شد.
براساس این تفاهمنامه از ظرفیت شرکتهای پتروشیمی برای تهیه منابع مورد نیاز بهمنظور مشارکت سازمانهای مردمنهاد (NGO) و شرکتهای سرمایهگذار در پویش کاهش 10درصدی مصرف گاز و برق در ماههای سرد سال و با هدف ترویج فرهنگ مصرف بهینه و اصلاح الگوی مصرف استفاده میشود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در این مراسم بیان کرد: مقرر شده در برنامه هفتم توسعه کشور ظرفیت صنعت پتروشیمی به 131میلیون تن برسد، درحالیکه هماکنون 21درصد ظرفیت صنعت پتروشیمی را نمیتوان استفاده کرد. به گفته حسن عباسزاده، 60درصد از این ظرفیت بلااستفاده، به دلیل نبود گاز رخ داده است. عباسزاده با اشاره به اینکه به دلیل نبود مصرف بهینه در بخش خانگی و تجاری، بخش عمدهای از تولید گاز کشور در این بخشها به مصرف میرسد، گفت: بهطور میانگین، 50 درصد گاز تولیدی در بخش خانگی و 26درصد در نیروگاهها مصرف میشود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: علاوه بر مصرف بالای بخش خانگی، به دلیل راندمان پایین نیروگاهها، باید بهینهسازی در این بخش هم انجام شود. وی گفت: 18میلیارد دلار سرمایهگذاری صنعت پتروشیمی به دلیل مصرف بیش از حد گاز در بخش خانگی و نبود آن در صنعت، در دسترس نیست.
وی افزود: باید با کاهش مصرف در بخش خانگی این میزان سرمایهگذاری را در صنعت پتروشیمی فعال کرد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه بیان کرد: کمیتهای برای تامین خوراک، تشکیل و تمامی راهکارهای تامین پایدار خوراک بررسی شده است. به گفته وی یکی از راههای تامین خوراک پایدار، سرمایهگذاری در بالادست است که از وزیر نفت درخواست تسریع در اجرای قراردادها را خواستار شدم. عباسزاده با اشاره به اینکه در استفاده از گازهای مشعل و همراه نفت پروژه بیدبلند و مارون و انجیال 3100 به بهرهبرداری خواهد رسید، گفت: استفاده از سوختهای دیگر همچون الپیجی برای نیروگاهها را پیشنهاد کردهایم. همینطور طرحهای بهینهسازی هم آماده هستند تا با اقدامات بهینه و فرهنگسازی به گاز حاصل از صرفهجویی برسیم.
در ادامه دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: افزایش مصرف گاز در بخش خانگی سبب شده گازرسانی به پتروشیمیها محدود شده و گاز 12 پتروشیمی قطع شده است. احمد مهدوی ابهری سرمایهگذاری، صرفهجویی و مصرف بهینه را سه راهکار اصلی رفع ناترازی انرژی دانست و ادامه داد: پتروشیمیها برای تحقق این سه مهم، ورود کرده و اقدام کنند. دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی از ورود این صنعت به مدیریت مصرف خبر داد و گفت: قرار است یکی از پتروشیمیها در سه استان شمالی اقدام کرده و منافع صرفهجویی به مردم پرداخت شود. مهدوی ابهری ابراز امیدواری کرد: این طرح سال آینده در استانهای بیشتری اجرا شود. وی گفت: آمادهایم در میادین نفتی کشور سرمایهگذاری کنیم تا کشور از مزایای آن بهرهمند شود. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی خاطرنشان کرد: برای این موضوع 10 قرارداد آماده شده که منتظر امضای وزارت نفت است. مهدوی ابهری ادامه داد: امضای این قراردادها سبب افزایش روزانه 220میلیون مترمکعب تولید گاز خواهد شد و بخشی از ناترازی را حل خواهد کرد.
علیرضا شریفینژاد، نماینده شرکت ملی گاز، در این مراسم نیز گفت: طرح خوبی برای اولین بار در کشور در راستای سیاستهای تشویقی در بعد صرفهجویی بخش خانوار و عمومی رقم میخورد که این الگو میتواند بسط پیدا کند. وی ادامه داد: ما اکنون با دو چالش مصرف انرژی خانوار و استفاده از انرژی در بخش صنعت و مولد مواجهیم که با طرح پویش، کاهش 10درصدی مصرف برق و گاز را خواهیم داشت. نماینده شرکت ملی گاز در طرحها با بیان اینکه پتروشیمی صنعت ارزآور و مولد کشور است که به رشد اقتصادی کمک میکند، خاطرنشان کرد: اگر انرژی درست مصرف شود سود آن به خانوار و بهبود فضای کسبوکار برمیگردد. وی با بیان اینکه همه ارکان بخش خصوصی باید وارد حوزه اجرایی این پروژه شوند، تاکید کرد؛ سرمایهگذاری یکی از مباحثی است که باید در حوزه انرژی صورت گیرد. شریفینژاد اضافه کرد: این پروژه بناست که در استانهای سردسیر از جمله گلستان، مازندران، خراسان شمالی، خراسان رضوی، اردبیل، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و بخشی از سمنان اجرا شود. در ادمه این نشست، رئیس کارگروه متانول ایران گفت: هماکنون، روزانه 850میلیون مترمکعب گاز شیرین در کشور تولید میشود، اما متاسفانه در کنار این تولید، با ناترازی گاز مواجه هستیم. متین دیداری با تاکید بر اینکه برای حل موضوع ناترازی گاز، نیاز به اقدامات اساسی و موثر است، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی امسال 8میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق کرده است که تاثیر مستقیم بر زندگی مردم دارد. رئیس کارگروه متانول ایران ادامه داد: اگر مردم بتوانند 10درصد از مصرف گاز خانگی خود که برابر با 618میلیون را مترمکعب میشود کاهش دهند، حدود 60میلیون مترمکعب گاز صرفهجویی میشود. این کار موجب میشود که گاز بیشتری به چرخه تولید تزریق شود. دیداری همچنین از مردم خواست که در مصرف گاز صرفهجویی کنند تا چرخه صنعت کشور به حرکت درآید و فرصتهای اشتغال جدیدی ایجاد شود.
منبع: دنیای اقتصاد