وخامت روابط هند-بنگلادش
پس از آنکه یکی از مقامهای بنگلادش در دولت جدید این کشور تهدید کرد که بخشهایی از شمال و شرق هند را به بنگلادش الحاق میکند، هند سطح تدابیر امنیتی را در مرز با بنگلادش افزایش داده است.
به گزارش ایسنا، «محفوظ عالم» یکی از مشاوران ارشد «محمد یونس» سرپرست دولت بنگلادش، اخیرا دهلی نو را به استعمار و حاشیه نشین کردن جمعیت در بنگال غربی، آسام و تیرپورا متهم کرده بود.
مسلمانان بنگالی زبان بزرگترین اقلیت در این سه ایالت محسوب میشوند. محفوظ عالم در مطلبی در فیسبوک به تاریخ 16 دسامبر 2024 نوشت، بنگلادش برای موفق شدن به عنوان یک کشور پس از بیرون راندن شیخ حسینه، نخست وزیر حامی هندT باید از نظر جغرافیایی رشد کند.
وی در ادامه استدلال کرد، بنگلادش به عنوان یک کشور کوچک و محدود محکوم به شکست است و فرهنگ شمال-شرق هند با داکای تحت سلطه مسلمانان بیشتر از دهلی با اکثریت هندو اشتراک دارد.
به نوشته روزنامه دیلی میل، مشاور سرپرست دولت جدید بنگلادش همچنین ادامه داد: «برای تضمین آزادی از هند، بنگلادش باید یک انقلاب دیگر به راه بیندازد و تصویری از نقشهای را به چاپ برساند که مرزهای بنگلادش در سراسر این سه ایالت گسترش یافته است.»
البته این مطلب در فیسبوک پس از دو ساعت حذف شد اما به وخامت روابط بین بنگلادش و هند منجر شده است.
وزارت امور خارجه هند در بیانیهای اعلام کرد، اظهارات مطرح شده از سوی این مقام بنگلادشی را به سمع و نظر داکا رسانده و یکی از سخنگوهای این وزارتخانه نیز اعلام کرد، این گفتهها نیاز برای مسئولیت پذیری در رسانههای اجتماعی را مدنظر قرار میدهد.
روز جمعه نیز مشخص شد که نیروی امنیت مرزی هند پاسگاههای مرزی شناور جدید بر روی رودخانهها در سراسر مرز هند با بنگلادش در «گانگا»، «برهماپوترا» و «سوندربانز» ایجاد کرده است.
یکی از مقامهای نیروی امنیت مرزی هند گفت: «آبراهها همواره آسیب پذیرند. ما شبانه روز در حال گشتزنی هستیم. پاسگاههای شناور بیشتری قرار است ایجاد شوند تا به ما کمک کنند. اینها برای ما ضروری هستند.»
هند نگران است که دولت جدید بنگلادش پس از شیخ حسینه تحرکات شبهنظامیان را در داخل مناطق شمال و شرق و از طریق مسیرهای رودخانهای تسهیل کند؛ مسیرهایی که پاکستان قبل از استقلال بنگلادش در سال 1970 برای انتقال شبه نظامیان به آن سوی مرز استفاده میکرد.
همچنین یکسری نگرانی درباره تامین مالی احتمالی و حمایت از جنبشهای جدایی طلب نیز وجود دارد.
حزب برکنار شده «عوامی لیگ» خانم حسینه شامل اعضای اقلیت هندوهای بنگلادش بود و از زمانی که اعتراضات خیابانی به حکومت 15 ساله او پایان داد، او به هند پناهنده شده است.
دولت نارندرا مودی، نخست وزیر ناسیونالیست هندو، خانم حسینه را به عنوان یک متحد کلیدی میدید و امیدوار بود که بنگلادش را از روابط نزدیکتر با چین دور کند.
از زمان برکناری شیخ حسینه، مودی و حزب بهاراتیا جاناتنا بارها از دولت جدید در بنگلادش خواسته تا از جمعیت هندو در این کشور در میانه موجی از خشونتها حفاظت کند.
یکی از مقامهای دهلی نو ماه گذشته میلادی تخمین زد که 2200 حمله علیه اقلیتها شامل هندوها در بنگلادش تا 8 دسامبر اتفاق افتاده درحالیکه سال 2023 این میزان 302 مورد بود.
دفتر «محمد یونس» سرپرست دولت بنگلادش این آمارها را اغراق آمیز خوانده و گفت، تنها 138 مورد حمله تا نوامبر 2024 اتفاق افتاده است.
همزمان با افزایش تنشها در پی این مطلب در فیسبوک، رئیس ارتش بنگلادش نیز گفت، داکا به دنبال بی ثبات کردن منطقه شمال-شرق هند نیست.
وی افزود: «ما کاری به همسایه خود نداریم مگر آنکه علیه منافع استراتژیک ما باشد.»
تنشها بین دو کشور به حدی رسید که 2 دسامبر، تظاهرکنندگان هندی در اعتراض به دستگیری یک راهب هندو در پایتخت بنگلادش، به نمایندگی دیپلماتیک بنگلادش در شهر آرگاتالا در شمال شرقی این کشور حمله کردند.
داکا نیز به سرعت واکنش نشان داد و تمامی فعالیتهای کنسولی خود را تعلیق و نماینده جدید دهلی را در اعتراض به این اقدام، احضار کرد.
یکی از مسئولان بنگلادش گفته است: «هند به طور مداوم در حال انتشار اطلاعات نادرست علیه بنگلادش و انقلاب ژوئیه است و هدف آن منزوی کردن بنگلادش در سطح بینالمللی و نشان دادن آن به عنوان یک پایگاه افراط گرایان است.»
منبع: ایسنا