همه بخش‌ها برای مقابله با ناترازی گاز پای کار بیایند

همه بخش‌ها برای مقابله با ناترازی گاز پای کار بیایند
خلاصه اخبار

مدیرعامل شرکت ملی‌ گاز ایران با تشریح گازرسانی در شرایط ناترازی گفت: برای مقابله با ناترازی انرژی باید دو بال «بهینه‌سازی مصرف» و «سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید» را در کنار هم در نظر گرفت.

به گزارش ایسنا، سعید توکلی شامگاه جمعه (23 آذر) در برنامه تلویزیونی گفت‌وگوی ویژه خبری با اشاره به اینکه ایران دارنده دومین ذخایر گازی جهان است، اظهار کرد: نباید این‌گونه تصور کرد که چون دارای ذخایر هستیم نباید با ناترازی مواجه شویم، زیرا برای افزایش مقدار تولید برداشت از منابع و مخازن شناسایی‌شده باید سرمایه‌گذاری کلان انجام شود. 

وی با اشاره به اینکه از زمان آغاز فعالیت دولت چهاردهم رکوردهای بسیاری در زمینه تولید نفت و گاز به ثبت رسیده است، اما به‌دلیل رعایت نکردن الگوی مصرف و مصرف غیربهینه این دستاوردها دیده نمی‌شود، تصریح کرد: حتی با وجود افزایش تولید، اگر همین روند مصرف را داشته باشیم باز هم دچار ناترازی می‌شویم و با این خام‌سوزی نسبت به آیندگان و پیشرفت کشور خیانت می‌کنیم. 

معاون وزیر نفت با بیان اینکه در کشورهای دیگر هم تنها با افزایش تولید به مقابله با ناترازی انرژی نمی‌پردازند، گفت: عمده سبد انرژی کشور ما یعنی نزدیک به 72 درصد را گاز تشکیل می‌دهد که حتی این وضع در کشور روسیه که بیشترین ذخایر گازی را دارد، مشاهده نمی‌شود. 

تخصیص بیشترین گازی تولیدی به نیروگاه‌ها و صنعت در طول سال

توکلی با اشاره به اینکه هم‌اکنون 85 درصد سبد سوخت مصرف نیروگاه‌ها را گاز تشکیل می‌دهد، افزود: بقیه سبد سوخت نیروگاه‌ها نیز عمدتاً از سوخت مایع یعنی نفت‌گاز و نفت‌کوره تامین می‌شود، این در حالی است که در دنیا از انرژی هسته‌ای و منابع تجدیدپذیر بسیار بیشتر استفاده می‌شود. هیچ سبد سوخت نیروگاهی در دنیا نیست که 85 درصد آن گاز طبیعی و 15 درصد آن سوخت مایع باشد.

وی با بیان اینکه در طول سال بیشترین مقدار گازی تولیدی به نیروگاه‌ها و صنعت تخصیص داده می‌شود، بیان کرد: در طول سال 34 درصد به سوخت نیروگاهی، 34 درصد به صنعت، 25 درصد به بخش خانگی، 3 به حمل و نقل و 4 درصد به سایر مسائل اختصاص می‌یابد.

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه در اوج فصل سرما در شبکه گاز به‌دلیل مصرف بالای مصرف‌کننده خانگی، تجاری و صنایع جزء این بالانس به هم می‌خورد و این مقدار گاز به مصرف‌کنندگان بخش خانگی اختصاص می‌یابد، ادامه داد: به‌دلیل تغییر آرایش مصرف گاز در فصل سرد سال، نیروگاه‌ها برای تامین نیاز خود باید به سراغ سوخت مایع و جایگزین بروند. 

توکلی با اشاره به اینکه در آرایش زمستانی روزانه نزدیک به 855 میلیون مترمکعب گاز در زمستان به شبکه سراسری گاز تحویل می‌شود، اظهار کرد: در زمان پیک مصرف، از این مقدار نزدیک به 690 و حتی بعضاً 700 میلیون مترمکعب که پیش‌بینی می‌شود در هفته آینده به این عدد برسیم، یعنی 82 درصد گاز تحویلی به شبکه در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف می‌شود.

وی افزود: عمده مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء متناسب با وضعیت درجه حرارت تغییر می‌کند، یعنی زمانی که درجه حرارت محیط یک درجه کاهش می‌یابد، به اندازه یک فاز پارس جنوبی؛ حدود 25 میلیون مترمکعب افزایش مصرف در این بخش را شاهد خواهیم بود.

همه بخش‌ها پای کار بیایند

معاون وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که برای مقابله با ناترازی گاز باید چه راهکارهایی دنبال کرد، گفت: برای این منظور باید دو بال بهینه‌سازی مصرف و سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید را با هم در نظر گرفت که البته موضوع دوم باید در بلندمدت و با مشارکت بخش خصوصی انجام شود.

توکلی به موضوع بهینه‌سازی مصرف به‌عنوان راهکار نخست کاهش ناترازی انرژی اشاره کرد و ادامه داد: خوشبختانه رئیس‌جمهوری محترم ورود جدی به این بحث داشتند و این نشان می‌دهد این مسئله مورد توجه حاکمیت قرار گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه حل ناترازی انرژی جزء مسائل عمومی است که هم‌اکنون مورد توجه حاکمیت قرار گرفته و تنها راه برای حل آن این است که همه بخش‌های تاثیرگذار به اندازه سهم‌شان پای کار بیایند، افزود: یکی از راهکارهای مورد تاکید رئیس‌جمهور محترم برای مدیریت مصرف انرژی، حمایت و همکاری مردم است که به‌ویژه در شرایط فعلی بسیار می‌تواند اثرگذار باشد.

قطع گاز 73 هزار باغ‌ویلا

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود در هفته آینده بین 8 تا 12 درجه سانتی‌گراد کاهش دما داشته باشیم، افزود: باید تا جای ممکن از مصرف غیربهینه خودداری و با صرفه‌جویی به تامین پایدار انرژی در کشور کمک کنیم.

توکلی با بیان اینکه در موضوع بهینه‌سازی مصرف گاز، راهکارهای متعددی وجود دارد که در اسناد بالادستی هم مورد تاکید قرار گرفته است، گفت: برای نمونه در ساختمان‌های کشور شاهد اتلاف شدید انرژی هستیم که اگر اصلاحات لازم مانند استفاده از عایق حرارتی و پنجره‌های دوجداره انجام شود، مقدار مصرف در این بخش بین 25 تا 30 درصد کاهش می‌یابد.

وی با اشاره به اینکه در سه روز گذشته، گاز نزدیک به 73 هزار باغ‌ویلا قطع شده است، تاکید کرد: در صورت مشاهده استفاده از گرماتاب‌ها و هر وسیله گرمایشی در فضای باز به‌صورت غیرمجاز، سریعاً اخطار داده می‌شود و گاز آنها قطع می‌شود. البته مردم عزیز نیز با مشاهده چنین مواردی می‌توانند با سامانه 194 تماس بگیرند و اطلاع دهند.

به گفته معاون وزیر نفت، حدود 127 هزار مورد بازدید از مراکز اداری از انتهای آبان تاکنون انجام شده است که نزدیک 4111 مورد آن قطع شده است.

افزایش تعرفه مشترکان بسیار بدمصرف

توکلی با تاکید بر اهمیت عدالت انرژی تصریح کرد: امسال در تعرفه جدید، گازبهای مشترکان پله‌های 11 و 12، بسیار بدمصرف، افزایش بسیار زیادی خواهد داشت.

وی با بیان اینکه همه مجموعه صنعت، وزارت نفت و وزارت نیرو تلاش می‌کنند حتی در سرشاخه‌ها و نقاطی که حداقل‌ فشار وجود دارد، تامین پایدار و مطمئن گاز را داشته باشیم، افزود: اما در یک حالت از این فضا و از این سختی عبور می‌کنیم که همه مصرف‌کننده‌های خانگی و تجاری کمک کنند؛ با رعایت مواردی همچون رعایت درجه رفاه، پوشیدن لباس گرم و …

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه دولت تمام تلاش خود را برای افزایش مقدار تولید گاز در کشور انجام داده است، گفت: در 100 روز آغاز به کار دولت چهاردهم، یکی از اقدام‌های بسیار خوب این بود که 1.37 درصد افزایش قابلیت اطمینان صورت گرفته است.

منبع: ایسنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *