نقشه شی برای جنگ تجاری
دنیای اقتصاد :
سال آینده، سال چالشبرانگیزی برای رهبران چین خواهد بود. به نظر میرسد شیجینپینگ، برنامههایی را برای جنگ تجاری با ترامپ در نظر گرفته باشد. رهبر حزب کمونیست چین میتواند سه استراتژی تلافی، تطبیق و تنوعبخشی را در دستور کار خود قرار دهد. همچنین بانک مرکزی چین وعدههای بیشتری مبنی بر حمایت از نوآوری و تحریک مصرف داد.
چین در مواجهه با سیاستهای پرتنش آمریکا، استراتژیهای خود تنظیم کرده است. در حالی که سیاستهای ترامپ در قبال چین پر از عدم قطعیت و تناقض بوده، شی با وضوح و عزم راسخ به این موضوع پرداخته است. ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش، چین را مجبور کرد که به سرعت به تغییرات سیاستهای آمریکا، واکنش نشان دهد. اما اکنون، شی جینپینگ آماده است از حرکات ترامپ به نفع خود بهرهبرداری کند.
سران پکن معتقدند که در سال 2025 شرایط این کشور نسبت به 2017 بسیار تغییر کرده و اکنون اعتماد به نفس بیشتری برای مدیریت سیاستهای ترامپ دارد. تحلیلگران چینی همچنین معتقدند که اقتصاد چین به مراتب خودکفاتر شده و نفوذ آمریکا نیز در جهان کاهش یافته است. در این راستا، شی تاکید کرده که رابطه خود با ترامپ را صرفا به یک رابطه تجاری محدود خواهد کرد و در صورت نیاز، اقدامات تلافیجویانه سختی انجام خواهد داد. با این حال، چین برای مذاکرات و کاهش تعرفهها آمادگی دارد؛ به شرط آنکه فضای اقتصادی لازم برای رقابت بلندمدت فراهم شود. چین نگران است که دولت ترامپ به سمت تشدید سیاستهای جدایی اقتصادی، تغییر رژیم در چین و حمایت از استقلال تایوان پیش برود.
به همین دلیل، شی در نشستی با جو بایدن در نوامبر، چهار خط قرمز برای دولت آینده آمریکا تعیین کرد. چین میتواند سه رویکرد متفاوت از جمله تلافی، تطبیق و تنوعبخشی را برای مقابله با تعرفههای تجاری ترامپ اعمال کند. او میتواند تعرفههای متقابل وضع کند و تحقیقات نظارتی و ضدانحصار علیه شرکتهای آمریکایی انجام دهد. به علاوه سیاستگذاران این کشور میتوانند از طریق سیاستهای پولی و مالی، تابآوری اقتصادی را برای تنشهای تجاری افزایش دهند. چین همچنین سعی میکند تنوع شرکای تجاری خود را افزایش داده و روابط خود را با شرکای غیرآمریکایی گسترش دهد.
بهطور کلی، چین و آمریکا هر دو معتقدند که برتری در این تقابل را دارند، اما این رقابت میتواند به یک پویایی پیچیده و بیثبات منجر شود. پس از افت روند رشد اقتصادی چین، توجه سرمایهگذاران به سیاستهای حمایتی احتمالی دولت چین معطوف شده است. این سیاستها احتمالا شامل یارانهها، کوپنهای مصرفی، مزایای بیکاری و حمایت از بخش املاک خواهد بود. همچنین بانک مرکزی چین به تازگی متعهد شد که ترتیبات نهادی برای حفاظت از بازار سرمایه را بررسی کند. این بانک همچنین بار دیگر تعهد خود را برای کاهش نرخ بهره و نسبت ذخیره قانونی بانکها تکرار کرد.
منبع: دنیای اقتصاد