مونتاژکاران بدعهد
دنیایاقتصاد :
شرکتهای خودروساز بخش خصوصی کشور یا همان مونتاژکاران در حالی بستر همواری برای تولید دارند که عملکرد ضعیف آنها در تحویل خودروهای ثبتنامی، سبب اعتراض بسیاری از مشتریان شده است.
طی بهخصوص چند ماه گذشته، موجی از اعتراض و تجمع مشتریان شرکتهای مونتاژکار در واکنش به عدمتحویل خودروهای ثبتنامی شکل گرفته و همچنان ادامه دارد.
ماجرا از این قرار است که مونتاژکاران، خودروهای ثبتنامی را در موعد مقرر و حتی پس از گذشت هفتهها و گاه ماهها پس از آن، تحویل نمیدهند و مشتریان را بلاتکلیف گذاشتهاند.
طی چند ماه گذشته، بسیاری از مشتریان بلاتکلیف شرکتهای مونتاژکار طی تماس با روزنامه از بدعهدی مونتاژکاران گلایه و انتقاد کردهاند.
به گفته آنها، مونتاژکاران با وجود دریافت تمام و کمال مبالغ خودروهای ثبتنامی، از تحویل در موعد مقرر و حتی پس از آن، طفره میروند. یکی از مشتریان شرکتهای مونتاژکار، به «دنیایاقتصاد» میگوید: شرکت طرف قرارداد با وجود دریافت مبلغ کامل و حتی ارسال دعوتنامه، خودروی فروختهشده را تحویل نمیدهد.
به گفته وی، این در حالی است که شرکت موردنظر اخیرا طرح فروش جدیدی را به اجرا گذاشته و اعلام کرده به ثبتنامکنندگان، 120روزه خودرو تحویل میدهد. از طرفی، در نمایندگیهای این شرکت، خودروها با قیمت بازار آزاد به فروش میرسند.
وی میگوید: سوال ما این است که شرکت موردنظر چرا خودروهای ثبتنامی قبلی را با وجود گذشت چند ماه از موعد مقرر، تحویل نمیدهد، اما فروش 120 روزه میگذارد؟ از طرفی، چرا خودروها به جای تحویل به مشتریان ثبتنام کرده و بلاتکلیف، سر از نمایندگیهای شرکت درآوردهاند؟
اظهارات وی را برخی مشتریان دیگر شرکتهای مونتاژکار نیز تکرار میکنند، از همین رو به نظر میرسد جذب نقدینگی از مشتریان و عدمتحویل خودروهای ثبتنامی در موعد مقرر، به یک رویه مشترک بین آنها تبدیل شده است. در واقع مونتاژکاران تا جایی که میتوانند، طرح فروش میگذارند و از این طریق جذب نقدینگی میکنند، اما وقتی موعد تحویل خودروها میرسد، به تعهدات خود عمل نمیکنند. حتی به نظر میرسد مونتاژکاران بیش از ظرفیت تولید خود، میفروشند و یکی از دلایل بدعهدی آنها در تحویل خودروهای ثبتنامی تامین همین مساله است.
این در شرایطی است که مونتاژکاران بستر همواری برای فعالیت خود (حداقل نسبت به شرکتهای خودروساز وابسته به دولت) دارند. در واقع این بستر امن را به نوعی سیاستگذار برای مونتاژکاران فراهم کرده، بهخصوص از جنبه ارزی و قیمتگذاری.
مونتاژکاران مانند شرکتهای خودروساز وابسته به دولت، درگیر قیمتگذاری دستوری نیستند، بنابراین نه تنها زیان نمیدهند، اتفاقا سود هنگفتی نیز نصیبشان میشود. بنابراین، مونتاژکاران از جنبه نقدینگی ریالی با چالش خاصی مواجه نیستند.
در بخش تامین ارز نیز مونتاژکاران حکم سوگلی را دارند، زیرا بخش اعظم ارز تخصیصیافته به «خودرو»، به سمت آنها هدایت میشود. با این حساب، مونتاژکاران در بخش نقدینگی ارزی نیز چالش خاصی ندارند. اتفاقا همین دو ویژگی به آنها کمک کرد در سال گذشته از مرز مونتاژ 250هزار دستگاه عبور کنند و در نیمسال نخست 1403 نیز خودروی بیشتری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مونتاژ کردند.
با همه اینها، مونتاژکاران با کلی تعهد معوق مواجهند و مشخص نیست این ماجرا تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.
منبع: دنیای اقتصاد