مقصران اصلی کمبود برق مشخص شدند
با افزایش خاموشیها و مصرف بالای گاز در بخش خانگی، وضعیت تأمین برق از سوی نیروگاهها اهمیت بیشتری یافته است. همچنین، قاچاق برق یکی از عوامل تأثیرگذار در کسری تأمین برق شناخته شده است.
به گزارش اکو ایران به نقل از ایلنا، محمد اللهداد، معاون انتقال و تجارت خارجی توانیر، گفت: «مصرف برق ماینرهای غیرمجاز معادل میزان سوخت قاچاقشده در کشور است. هر ساعت فعالیت یک ماینر غیرمجاز در خانه معادل مصرف یک لیتر گازوئیل است.»
او افزود: «در حال حاضر با شدت زیادی با قاچاق برق مواجه هستیم و بخشی از کسری تامین برق مشترکین به همین علت است.»
اللهداد همچنین خاطرنشان کرد: «تا کنون حدود 800 مگاوات از ماینرهای غیرمجاز جمعآوری شده که برق مصرفی آنها معادل ظرفیت نیروگاه اتمی بوشهر است.»
افزایش مصرف گاز خانگی متهم اصلی کمبود برق
در همین راستا، ناصر اسکندری، معاون راهبری شرکت مدیریت تولید برق حرارتی درباره آخرین وضعیت نیروگاههای تامینکننده برق کشور، به ایرنا گفت: که از نظر ظرفیت تولید برق هیچ کمبودی وجود ندارد. اما آنچه سبب کمبود برق در شبکه شده، افزایش مصرف گاز در بخش خانگی است.
این افزایش مصرف که در روزهای اخیر و با شدت گرفتن سرمای هوا به رکوردهای جدیدی رسیده و حتی از 641 میلیون مترمکعب در روز نیز فراتر رفته، باعث شده تا مقدار کمتری گاز به نیروگاهها برای تولید برق تخصیص یابد. با وجود اینکه تعدادی از نیروگاهها در حال تعمیرات دورهای هستند، نیروگاههای کشور به طور کلی با ظرفیت کامل آماده تولید برق میباشند.
اسکندری همچنین گفت: بر اساس بررسیهای آماری و به صورت تجمیعی از ابتدای امسال تا 24 آذرماه، تولید انرژی در نیروگاهها 2.2 درصد بیشتر از سال گذشته بوده است.در مقابل، مصرف سوخت معادل نیروگاهها تنها 1.2 درصد افزایش داشته که نشاندهنده این است که مصرف سوخت همزمان با رشد تولید انرژی الکتریکی افزایش نیافته است.
او ادامه داد: این موضوع نشان میدهد که نیروگاهها با راندمان بهتری عمل کردهاند و بازدهی بالاتری داشتهاند که در نهایت منجر به کاهش مصرف سوخت شده است.
تولید برق با صرفهجویی در مصرف گاز خانگی
معاون راهبری تولید برق حرارتی، در مورد ترکیب سوخت مصرفی نیروگاهها گفت که بیشترین سهم به گاز اختصاص دارد، اما امسال به دلیل کاهش 5 میلیارد و 100 میلیون مترمکعبی گاز تحویلی، سوخت مایع جایگزین گاز شده است.
ناصر اسکندری افزود: برای جبران این کمبود، حدود 2 میلیارد و 600 میلیون لیتر گازوئیل و 2 میلیارد و 400 میلیون لیتر مازوت بیشتر مصرف شده است، که مصرف مازوت نسبت به سال گذشته 88 درصد افزایش یافته است. با وجود این چالشها، شبکه برق پایدار است، اما بیش از 8 هزار و 500 مگاوات ظرفیت نیروگاهها به دلیل کمبود سوخت از مدار خارج شدهاند. اسکندری امیدوار است با صرفهجویی مردم در مصرف گاز، سوخت بیشتری به نیروگاهها تخصیص یابد و نیروگاههای تعطیلشده دوباره فعال شوند.
منبع: اکو ایران