قیمت نفت در ۲۰۲۵ از چه عواملی سیگنال می‌گیرد؟

قیمت نفت در ۲۰۲۵ از چه عواملی سیگنال می‌گیرد؟
خلاصه اخبار

تمرکز به تقاضای چین برای نفت که پیش‌بینی شده است در سال ۲۰۲۵ یا ۲۰۲۷، به اوج خود می‌رسد، احتمالا رشد قیمت نفت در سال نوی میلادی را محدود خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، بازار نفت در سال 2024، شاهد بدبینی فعالان بازار نفت به تقاضای چین و کم اهمیت شدن شمردن ریسک‌های اختلال عرضه بود. در نتیجه، قیمت نفت، سال نسبتا ثابتی را سپری کرد و این ثبات می‌تواند در سال 2025، به چند شرط، تداوم یابد.

 نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت، سال 2024 را با اندکی کاهش یا در همان سطوح مشابه که در ابتدای سال داشتند، به پایان بردند. وست تگزاس اینترمدیت، سال 2024 را اندکی بیش از 70 دلار در هر بشکه آغاز کرد و در سطح مشابه به پایان برد. نفت برنت سال 2024 را در قیمت 77 دلار در هر بشکه شروع کرد اما با اندکی کاهش، در بیش از 74 دلار به پایان خواهد رساند.

بزرگترین عامل ثبات غیرطبیعی قیمت نفت، توجه به چین بوده است. هر گزارشی که امسال درباره قیمت نفت بود، به داده‌های اقتصادی چین یا آمار واردات این کشور اشاره داشت. این وضعیت در سال 2025، در بحبوحه گزارش‌هایی از پیش‌بینی اوج رشد تقاضای این کشور برای نفت، ادامه خواهد یافت.

خود غول‌های نفتی دولتی چین، چنین می‌گویند. شرکت CNPC اوایل دسامبر پیش‌بینی کرد رشد تقاضا در سال 2025، به اوج خواهد رسید که پنج سال زودتر از پیش‌بینی قبلی این شرکت از اوج مصرف در سال 2030 است. این شرکت به استفاده از خودروهای برقی و رشد کامیون‌های ال‌ان‌جی به عنوان دلایل این پیش‌بینی اشاره کرد.

سینوپک شرکت بعدی بود که یک هفته قبل اعلام کرد رشد تقاضای چین برای نفت تا سه سال دیگر، در سال 2027، به اوج می‌رسد. این غول نفتی دولتی چین اعلام کرد این اوج، در سطح تقاضای روزانه 16 میلیون بشکه یا مجموعا 800 میلیون تن در فاصله سال 2026 تا 2030 روی خواهد داد. رشد تقاضای چین برای نفت در سال 2024، به 750 میلیون تن رسید.

بنابراین، تمرکز به چین و بدبینی نسبت به تقاضا، رشد قیمت‌ها را در سال 2024 محدود نگه داشت و احتمالا این روند در سال 2025 و پس از آن ادامه خواهد یافت مگر اینکه تدابیر محرک مالی پکن برای تحرک بخشیدن به اقتصاد این کشور، باعث تقاضای بیشتر برای این کالای کلیدی نشود.

در بخش عرضه، هر چند از رشد تولید کشورهایی مانند آمریکا، گویان، کانادا و برزیل صحبت می‌شود اما توجهات بر روی اوپک پلاس معطوف می‌ماند. موسسات پیش‌بینی‌کننده، ماه‌هاست که معامله‌گران نفت را کلافه کرده و مدام کل ظرفیت مازاد تولید اوپک پلاس را که ممکن است این گروه تصمیم بگیرد احیا کند، یادآوری می‌کنند. اما از این نکته غافل می‌شوند که اوپک و شرکایش در اوپک پلاس از ابتدای اجرای محدودیت عرضه، روشن کرده اند که زمانی، تولید فریز شده را احیا خواهند کرد که قیمت‌ها به حد کافی بالا باشد. این به معنای آن است که چندین دور ریزش قیمت نفت در سال 2024، تحت تاثیر انتظارات غیرواقع گرایانه روی داده است، نه عوامل بنیادین بازار.

بر اساس گزار در شرایط فعلی، به نظر می‌رسد عوامل بنیادین تا حدود زیادی متوازن هستند. بسیاری اشباع عرضه در سال آینده را پیش بینی می‌کنند اما این انتظار با فرض رشد فروش خودروهای برقی است که مدام ضعیف‌تر از حد مطلوب بوده است. تحریم‌های ترامپ علیه تولیدکنندگان نفت هم ممکن است از روند صعودی قیمت‌ها حمایت کند اما مازاد ظرفیت تولید پنج میلیون بشکه در روز، چنین شوکی را تا حد زیادی تعدیل می‌کند.

منبع: ایسنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *