عطش آسیا برای نفت فروکش کرد

عطش آسیا برای نفت فروکش کرد
خلاصه اخبار

واردات نفت به آسیا در سال ۲۰۲۴، برای نخستین بار در سه سال گذشته، تحت تاثیر تقاضای کمتر چین و سایر خریداران بزرگ این منطقه، کاهش یافت.

به گزارش ایسنا، داده‌های گردآوری شده توسط بخش تحقیقات نفت شرکت مالی LSEG‌ نشان داد واردات نفت به آسیا در سال 2024، به 26.51 میلیون بشکه در روز رسید که 1.4 درصد در مقایسه با 26.88 میلیون بشکه در روز در سال 2023، کاهش داشت.

افت 370 هزار بشکه در روز واردات به آسیا، نخستین کاهش واردات سالانه به این منطقه از سال 2021 است که قرنطینه کرونا در چین، تقاضای این کشور برای نفت را کاهش داده بود. در سال 2024 هم واردات کمتر از سوی چین، در کاهش واردات به آسیا نقش داشت.

طبق آمار گمرکی، چین در 11 ماه نخست سال گذشته، 11.02 میلیون بشکه در روز وارد کرد، در حالی که واردات این کشور در دسامبر، به 11.63 میلیون بشکه در روز رسید. میزان واردات چین در سال 2024، احتمالا حدود 1.9 درصد معادل 210 هزار بشکه در روز کاهش یافته است. اگر آمار رسمی واردات دسامبر مطابق با برآورد شرکت LSEG باشد، واردات چین در سال 2024، حدود 11.07 میلیون بشکه در روز بوده که کمتر از آمار گمرکی 11.28 میلیون بشکه در روز برای سال 2023 است.

کاهش واردات نفت به چین تحت تاثیر چندین عامل روی داد که شامل رشد اقتصادی ضعیف‌تر، افزایش استفاده از خودروهای برقی و استفاده از گاز طبیعی مایع در بخش حمل و نقل جاده‌ای بود. سوال بازار این است که آیا این روندها، احتمالا در سال 2025 معکوس خواهد شد یا آیا واردات نفت به چین، به اوج خود رسیده و امسال هم دوباره کاهش می‌یابد.

آژانس بین‌المللی انرژی انتظار دارد تقاضای چین برای نفت در سال 2025، به میزان 220 هزار بشکه در روز رشد کند زیرا تدابیر محرک مالی پکن، در نهایت به قوی‌تر شدن اقتصاد این کشور کمک خواهد کرد. اما این پیش‌بینی به مقابله موفق با تنش‌های تجاری با دولت ترامپ بستگی دارد.

واردات نفت به هند که دومین واردکننده بزرگ آسیا پس از چین است، در سال 2024، رشد ملایمی داشت و احتمالا در سال 2025 هم افزایش خواهد یافت که تا حدود زیادی، به دلیل افزایش ظرفیت پالایش این کشور است.

کره جنوبی و ژاپن که سومین و چهارمین واردکننده آسیا هستند، در سال 2024، افت اندک واردات نفت را ثبت کردند که منعکس کننده رشد اقتصادی ضعیف این دو کشور است.

مسئله اصلی برای واردات نفت در سال 2025، عدم قطعیت است و شفاف شدن دورنمای آن، مستلزم روشن شدن سیاست دولت ترامپ است.

یک عامل دیگر که قطعا به رشد واردات آسیا کمک می‌کند، قیمت ارزان‌تر است اما تاکنون، اعضای اوپک پلاس هیچ نشانه‌ای از ترک سیاست محدودیت عرضه نداشتند.

بر اساس گزارش رویترز، این انضباط تولید، نفت برنت را در سه سال گذشته، بالای 70 دلار در هر بشکه نگه داشته است.

منبع: ایسنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *