عربستان: از بزرگترین استخراج کننده، به بزرگترین استقراض کننده
طی دههها عربستان به عنوان بزرگترین استخراج کننده نفت در جهان شناخته میشد. این کشور با کمک منابع سرشار نفت و گاز توانست طی چند دهه به عنوان یک کشور ثروتمند در جهان مطرح شود.
اما طی تمام این سالها هرگز عربستان به عنوان یک کشور صنعتی شناخته نشد. اما طی سالهای گذشته و خصوصا پس از بهار عربی، عربستان به سمت توسعه زیرساختهای صنعتی خود حرکت کرد.
چشمانداز ۲۰۳۰ و کمبود بودجه
چشمانداز ۲۰۳۰، که نزدیک به ۱۰ سال پیش معرفی شد، قرار بود عربستان را تا سال ۲۰۳۰ به یک کشور پیشرو در خاورمیانه تبدیل کند.
با این همه، این پروژه جاه طلبانه امروز به یک سیاه چاله در بودجه عربستان تبدیل شده است. مقامات پادشاهی عربستان روز دوشنبه این هفته اعلام کردند که ۱۲ میلیارد دلار اوراق قرضه در سال ۲۰۲۴ به فروش رساندند و از صندوق ثروت دولتی این کشور یعنی PIF نیز ۷ میلیارد دلار وام دریافت کردند.
تحت چشمانداز ۲۰۳۰، دولت عربستان باید صدها میلیارد دلار سرمایه برای شهرهایی مانند نئوم هزینه کند. همچنین قرار است کارخانههای تولید خودروهای الکتریکی و نیمههادیها نیز در این کشور احداث شود. در کنار آنها، دولت عربستان خود را برای برگزاری جام جهانی ۲۰۳۴ نیز آماده میکند.
نفت هم به کمک عربستان نمیآید
طبق گزارش صندوق بین المللی پول، برای آنکه بودجه دولت عربستان در سال مالی ۲۰۲۵ (بدون در نظر گرفتن افزایشهای احتمالی و غیرمترقبه در هزینهکرد) تراز باشد، قیمت نفت باید بیش از ۹۰ دلار در هر بشکه برسد.
مقامات سعودی اعلام کردند که در سال ۲۰۲۵ هزینههای خود را بر روی سرمایهگذاریهای اولویت دار مانند آمادهسازی برای میزبانی بازیهای آسیایی ۲۰۲۷ و جام جهانی قرار میدهند تا از کسری بودجه بیشتر جلوگیری کنند.
وضعیت بدهی عربستان چطور است
طبق اعلام مقامات عربستانی، این کشور سال ۲۰۲۵، حدود ۱۳۹ میلیارد ریال عربستان (۳۷ میلیارد دلار) بدهی میفروشد که ۱۰۰ میلیارد ریال آن برای جبران کسری بودجه و مابقی برای بازپرداخت بدهیهای سررسید شده است.
همچنین اعلام شده است که امسال کسری مالی عربستان حدود ۲.۸ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد بود.
در سال ۲۰۲۴، عربستان حدود ۱۷ میلیارد دلار اوراق فروخت که پس از رومانی رتبه دوم را در میان کشورهای در حال توسعه دارد.
اما خبر خوش برای عربستان این است موسسه مودی رتبه اعتباری این کشور را از A1 به Aa3 ارتقا داده است که همتراز با فرانسه و بریتانیا است. این افزایش اعتبار به خاطر چشمانداز مثبت بخش غیرنفتی در عربستان عنوان شده است.