ظهور دولتهای دست راستی در جهان چه معنایی برای سرمایهگذاری ما دارد؟
با استعفای ترودو از نخست وزیری کانادا، دومینوی سقوط دولتهای میانهرو و لیبرال همچنان ادامه دارد.
در حال حاضر چندین دولت میانه رو در کشورهای غربی شاهد سقوط بودند و احتمالا در آینده کشورهای بیشتری به این جرگه میپیوندند. یکی از این کشورها سوئد بود. در کشور سوئد و در سال ۲۰۲۲، جناح راست افراطی به رهبری اولف کریسترسون به اکثریت رسید و توانست دولت تشکیل دهد.
در همان سال، ۲۰۲۲، حزب راست افراطی برادران ایتالیا به رهبری جورجیا ملونی پیروزی خیره کنندهای به دست آورد. ملونی از زمان انتخاب اگرچه زاویه شدیدی با اتحادیه اروپا دارد، اما همچنان به همکاری با این اتحادیه ادامه میدهد.
سال گذشته نیز پیروزی حزب راست افراطی به رهبری خرت ویلدرز سر و صدای بسیار زیادی در اروپا به راه انداخت.
در فرانسه مارین لوپن، رهبر حزب راست افراطی فرانسه پشت در است تا بتواند کنترل دولت در فرانسه را به دست بگیرد. در آلمان نیز اخیرا ائتلاف این کشور دچار فروپاشی شده و این کشور باید انتخابات جدیدی برگزار کند به امید اینکه بتواند دولت حداکثری ایجاد کند. در این کشور نیز حزب افراطی و تقریبا نئونازی آلترناتیو برای آلمان اگرچه اکثریت قابل توجهی ندارد اما توانسته در مدتی کوتاه توجهات خوبی به سمت خود جلب کند.
در ایالات متحده و با انتخاب دوباره دونالد ترامپ، این کشور نیز به سمت راست افراطی تغییر جهت داده است و در کانادا که به تازگی نخست وزیر خود را از دست داده است، احتمال زیادی وجود دارد که حزب راست افراطی به رهبری پیر پولیر بتواند کنترل پارلمان را به دست بگیرد.
راست افراطی چیست و چه خصوصیاتی دارد؟
به طور کلی راست افراطی به احزابی گفته میشود که به دنبال ایجاد روحیه ناسیونالیستی و ملیگرایانه هستند. این روحیه ملیگرایانه عموما با ایجاد اسطورههای ملی، جعل تاریخ و تهییج تودهها انجام میشود.
ویژگی دیگر این احزاب ضدیت با اتحادیهها و سازمانهای بین المللی است. از آنجایی که این احزاب به طور کلی روحیههای ملیگرایانه دارند، هر اتحادیه و قراردادی را که ماهیت جهانی داشته باشد، رد میکنند.
ویژگی دیگر بزرگنمایی از تهدیدات خارجی است. این احزاب عمدتا روحیات ضد اسلام و ضد مهاجر دارند و از این مقولات برای ایجاد ترس در طرفداران خود استفاده میکنند.
مخالفت با جنبشهای مدنی مانند حقوق زنان، پوپولیسم، استفاده از احساسات تودهها، توهم توطئه و… از جمله ویژگیهای این احزاب است.
چرا کشورهای جهان به سمت راست افراطی تمایل پیدا کردند؟
مشکلات اقتصادی که پس از بیماری کرونا گریبانگیر جهان شده است، یکی از مهمترین دلایلی است که میانهروی در جهان به حاشیه رانده شده است.
رای دهندگان در کشورهای غربی به دنبال یک آلترناتیو هستند که با شعارهای مشخص و معین آنها را رهبری کند و به آنها آیندهای را نشان دهد. در این میان ظهور یک شخصیت کاریزماتیک که قابلیت تجمیع تودهها را داشته باشد، میتواند مردم را به سمت افراطگرایی سوق دهد.
دلیل دیگر، افزایش مهاجرت و چند فرهنگی گسترده در کشورهای غربی است. با افزایش مهاجرت خصوصا از کشورهای جنگ زده خاورمیانه به کشورهای اروپایی، شاهد آن هستیم که بافت فرهنگی برخی کشورهای اروپایی با تغییر مواجه شود و این مساله خشم نسبت به مسلمانان و مهاجران را افزایش داده و باعث شده است که بسیاری از رای دهندگان مهاجران را مشکل اصلی بدانند.
راست افراطی چه معنایی برای سرمایهگذاریهای ما دارد؟
با گسترش قدرت احزاب راستگرا در کشورهای غربی، تنشهای مرزی افزایش پیدا خواهد کرد و این مساله ریسک جنگ را بیش از پیش میکند.
جنگهای تجاری نیز روز به روز بیشتر خواهد شد. اعمال تعرفههای بیشتر به معنای تورم بیشتر در جهان است. این مساله باعث افزایش قیمتهای جهانی میشود.
افزایش قیمت نفت، طلا و سایر کالاها یکی از تبعات ظهور دولتهای دست راستی در جهان است. اعمال تعرفههای ترامپ بر روی کالاهای وارداتی میتواند تورم بسیار چشمگیری ایجاد کند که تبعات آن جهانی خواهد بود.
وضعیت اقتصاد جهانی در حال حاضر شباهت بسیار زیادی اوایل قرن ۲۰ و قبل از جنگ جهانی دوم دارد. زمانی که احزاب دست راستی در جهان در حال ظهور بودند و یک جنگ تجاری جهانی ایجاد کردند. جنگی که در نهایت به فروپاشی اقتصاد جهانی در اوایل دهه ۱۹۳۰ و در نهایت جنگ جهانی دوم منجر شد.
در این میان پورتفوی سرمایهگذاران میتواند بر روی طلا و سایر کامودیتیها متمرکز باشد. همچنین قیمت انرژی در این میان میتواند افزایش قابل توجهی پیدا کند. در زمان جنگ، چه جنگهای تجاری و چه جنگهای نظامی، عموما اولین نقطهای که ضربه میخورد انرژی است.
در نتیجه قیمت انرژی میتواند طی سالهای آینده باز هم افزایش یابد. این مساله قطعا به افزایش نارضایتی در کشورهای جهان منجر خواهد شد و زمینهساز قدرتگیری بیش از پیش افراطگرایان میشود.
همچنین با حرکت به سمت منطقهگرایی، احتمالا کشورها به سمت امنیت غذایی نیز پیش میروند که این مساله مصرف کود شیمیایی را برای این کشورها افزایش خواهد داد. به طور کلی طی سالهای آینده به خاطر افزایش تورم در اقتصاد جهانی، احتمالا شاهد فشار بر روی کالاها خواهیم بود.