صادرات نفت روسیه به مشتریان بزرگ فلج شد

صادرات نفت روسیه به مشتریان بزرگ فلج شد
خلاصه اخبار

معامله‌گران و تحلیلگران می‌گویند با تحریم‌های آمریکا علیه تولیدکنندگان روسیه و محدودتر شدن عرضه به مشتریان بزرگ مسکو، پالایشگاه‌های چینی و هندی، نفت بیشتری را از خاورمیانه، آفریقا و آمریکا تهیه خواهند کرد که قیمت و هزینه‌های حمل را افزایش می‌دهد.

به گزارش ایسنا، وزارت خزانه داری آمریکا، روز جمعه، با وضع تحریم‌هایی علیه شرکت‌های «گازپروم نفت» و «سورگوت نفت گاز» و 183 کشتی مشارکت کننده در نقل و انتقال نفت روسیه، درآمدهای نفتی مسکو را هدف گرفت.

بسیاری از نفتکش‌ها، برای حمل نفت به هند و چین استفاده شده اند، زیرا تحریم‌های غرب و مکانیزم سقف قیمت که کشورهای گروه هفت در سال 2022 برای فروش نفت روسیه به کشورهای دیگر به اجرا گذاشتند، مسیر تجارت نفت روسیه را از اروپا به آسیا تغییر داد.

 به گفته دو منبع تجاری چین، صادرات نفت روسیه به دلیل تحریم‌های جدید که پالایشگاه‌های خصوصی چینی را مجبور می‌کند تولید پالایشگاه خود را کاهش دهند، به شدت آسیب خواهد دید.

مت رایت، تحلیلگر ارشد شرکت کپلر، در یادداشتی گفت: در میان کشتی‌های تحریم‌شده جدید، 143 کشتی نفتی هستند که سال گذشته بیش از 530 میلیون بشکه نفت خام روسیه را حمل کردند که حدود 42 درصد از کل صادرات نفت خام این کشور از طریق دریا است. وی افزود: از این میزان، حدود 300 میلیون بشکه، به چین و مابقی، به هند ارسال شد.

رایت گفت: این تحریم‌ها، به طور قابل توجهی ناوگان کشتی‌های موجود برای انتقال نفت خام از روسیه را در کوتاه‌مدت کاهش می‌دهد و نرخ حمل را بالاتر می‌برد.

یک معامله‌گر مستقر در سنگاپور گفت: نفتکش‌هایی که هدف این تحریم‌ها قرار گرفتند، حدود 900 هزار بشکه در روز نفت خام روسیه را در 12 ماه گذشته به چین حمل کردند.

در 11 ماهه سال گذشته، واردات نفت خام از روسیه به هند، 4.5 درصد نسبت به سال 2023 افزایش یافت و به 1.764 میلیون بشکه در روز معادل 36 درصد از کل واردات هند رسید. حجم واردات چین از جمله واردات خط لوله‌ای نفت روسیه در همین مدت، 2 درصد افزایش یافت و به 99.09 میلیون تن (2.159 میلیون بشکه در روز) معادل 20 درصد از کل واردات رسید.

چین، بیشتر گرید نفتی اسپو (ESPO) روسیه را وارد می‌کند که بالاتر از سقف قیمت گروه هفت فروخته می‌شود؛ در حالیکه هند، عمدتا نفت اورال خریداری می‌کند.

اما لی، تحلیلگر شرکت ورتکسا اظهار کرد: در صورت اجرای دقیق تحریم‌ها، صادرات نفت اسپوی روسیه متوقف خواهد شد، اما بستگی به این دارد که آیا دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، تحریم‌ها را لغو می‌کند و آیا چین تحریم‌ها را می‌پذیرد یا خیر.

جایگزین‌های نفت روسیه

به گفته منابع آگاه، تحریم‌های جدید، چین و هند را وادار خواهد کرد نفت بیشتری از خاورمیانه، آفریقا و آمریکا خریداری کنند. قیمت معاملات نقدی گریدهای نفتی خاورمیانه و برزیل، در ماه‌های اخیر، تحت تاثیر تقاضای رو به رشد چین و هند و به دلیل محدود شدن عرضه نفت روسیه، افزایش یافته است.

 یک مقام پالایشگاهی هندی گفت: قیمت گریدهای نفتی خاورمیانه بالا رفته است. هیچ گزینه‌ای بجز خرید نفت خاورمیانه نداریم. شاید ناچار شویم نفت از آمریکا هم وارد کنیم.

یک منبع پالایشگاهی هندی دیگر گفت: تحریم‌ها علیه شرکت‌های بیمه کننده نفت روسیه، باعث خواهد شد روسیه قیمت نفت خود را به زیر سقف قیمتی 60 دلار در هر بشکه برساند تا بتواند از خدمات بیمه و نفتکش غربی استفاده کند.

بر اساس گزارش رویترز، هری چیلینگویریان، رئیس تحقیقات «گروه اونیکس کپیتال» اظهار کرد: پالایشگاه‌های هندی که خریداران اصلی نفت روسیه هستند، بعید است منتظر بمانند و تلاش خواهند کرد نفت خاورمیانه و نفت برنت حوزه آتلانتیک را جایگزین‌ کنند. قیمت شاخص نفت دوبی ممکن است از این نقطه به بعد، افزایش پیدا کند زیرا احتمالا شاهد درخواست‌های خرید بیشتر برای محموله‌های بارگیری شده در فوریه برای گریدهای نفتی مانند عمان یا موربان خواهیم بود و اختلاف قیمت نفت دوبی و برنت کمتر می‌شود.

منبع: ایسنا

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *