شروط معافیت صنایع از قطعی برق تابستان 1404

شروط معافیت صنایع از قطعی برق تابستان 1404
خلاصه اخبار

اکوایران: شرکت توانیر شرط معافیت صنایع از قطعی برق در تابستان ۱۴۰۴ را احداث نیروگاه خورشیدی به میزان ۱۶ درصد انرژی مصرفی اعلام کرد.

به گزارش اکوایران؛ قطعی برق در تابستان و کمبود گاز در زمستان در چند سال اخیر به یکی از مشکلات بزرگ واحدهای تولیدی تبدیل شده، ناترازی که در بسیاری موارد طرفیت واحدهای صنعتی را به کمتر از 50 درصد رساند و ضرر و زیان بسیاری به این بخش وارد کرده است، بطوریکه در گزارش شاخص مدیران خرید از ناترازی انرژی به عنوان یکی از مشکلات بزرگ واحدهای تولیدی نام برده شده که تاثیر بسیاری بر تولید واحدهای صنعتی داشته است. در این شرایط بر این اساس شرکت توانیر شرایط معافیت از برنامه‌های مدیریت بار سال 1404 مشترکین صنعتی در شهرک‌های صنعتی یا دارای فیدر اختصاصی را به شرکت‌های توزیع برق سراسر کشور اعلام کرده که در دستورالعمل آن آمده است: چنانچه مشترکان صنعتی نسبت به ساخت نیروگاه‌های خورشیدی در محل یا خارج از شهرک صنعتی اقدام کنند نسبت به ظرفیت مجموع دیماند مصرفی مشترکان شامل 50 درصد دیماند مصرفی واحدهای یک شیفت کار، 65 درصد دیماند مصرفی واحدهای دو شیفت کار و 80 درصد دیماند مصرفی واحدهای 3 شیفت کار یا معادل 35 درصد انرژی مصرفی ماهیانه مشترکان مذکور از برنامه‌های مدیریت بار سال 1404 معاف می‌شوند.

همچنین در صورتی که نیروگاه خورشیدی توسط مشترکان صنعتی دارای فیدر اختصاصی به ظرفیت دیماند مصرفی مشترک شامل 50 درصد دیماند مصرفی واحدهای یک شیفت کار، 65 درصد دیماند مصرفی واحدهای دو شیفت کار و 80 درصد دیماند مصرفی واحدهای سه شیفت کار یا معادل 35 درصد انرژی مصرفی ماهیانه، احداث شود، از برنامه‌های مدیریت بار سال 1404 معاف خواهند شد.

توانیر تصریح کرده که اگر در یک شهرک صنعتی، کل مشترکان برای احداث نیروگاه به توافق نرسند و تعدادی از مشترکان نسبت به احداث نیروگاه خورشیدی با شرایط فوق اقدام کنند، باید به منظور مدیریت بار مشترکانی که در احداث نیروگاه خورشیدی همکاری نکرده‌اند، لوازم اندازه‌گیری این مشترکان با هزینه احداث کنندگان نیروگاه خورشیدی رؤیت پذیر و کنترل پذیر می‌شود تا امکان استفاده از معافیت مدیریت بار مهیا شود.

به گزارش توانیر، عبدالرضا حسینی مهر مجری طرح توسعه نیروگاه‌های خورشیدی شرکت توانیر با اشاره به دستورالعمل جدیدی به این نکته اشاره کرد که برای رفع ناترازی انرژی و دستورالعمل‌های جدید در جهت توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در جهت معاف شدن صنایع از مدیریت بار را تشریح کرده و بر رفع ابهامات و شفاف سازی این دستورالعمل وزارت نیرو کوشیده است.

وی با تاکید بر اینکه وزارت نیرو با رویکردی تشویقی به دنبال جلب مشارکت صنایع برای رفع ناترازی انرژی و تامین پایدار برق است، تصریح کرده است، وزارت نیرو متعهد شده که در صورت احداث نیروگاه خورشیدی در واحد صنعتی مطابق با دستورالعمل‌های صادر شده، تحت هیچ شرایطی برق آن واحد را قطع نکند.

تخفیفات ویژه برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی

مجری طرح توسعه نیروگاه‌های خورشیدی شرکت توانیر با اشاره به اینکه حدود 120 هزار مشترک صنعتی دیماند مصرفی بین 21 تا 22 هزار مگاوات در سال و مشترکان صنعتی داخل شهرک‌های صنعتی نیز حدود 6500 مگاوات تقاضای مصرف دارند، خاطرنشان کرد: در پی اعلام دستورالعمل وزارت نیرو برای اجرای 14 مگاپروژه در جهت رفع ناترازی انرژی تا اوج بار سال آینده، توصیه شده واحدهای صنعتی با احداث نیروگاه تجدیدپذیر به میزان 80 درصد دیماند مصرفی خود، از مدیریت بار سال 1404 معاف شوند.

وی به شفاف سازی برای نحوه تعیین برق تولیدی تجدیدپذیر در شهرک‌های صنعتی از سوی توانیر پرداخت و تصریح کرد: تولید نیروگاه‌های خورشیدی بر اساس میزان تابش نور در طول روز، یکسان نیست؛ در آغاز روز و غروب، میزان تولید پایین است و در ساعاتی از روز به 50 تا 60 درصد ظرفیت نامی نیروگاه می‌رسد. به طور مثال، نیروگاه 100 کیلووات خورشیدی در طول یک روز 2400 کیلووات‌ساعت انرژی تولید می‌کند که این میزان تولید، معادل 20 درصد انرژی تولیدی یک نیروگاه تولید برق حرارتی یا گازی 100 کیلوواتی است، بنابراین، اگر نیروگاه خورشیدی با ظرفیت 80 درصد دیماند مصرفی مشترک صنعتی احداث شود، می‌تواند یک‌پنجم ظرفیت نیروگاه و معادل 16 درصد انرژی مورد نیاز این صنعت را تولید کند و همچنان 84 درصد انرژی مورد نیاز آن واحد صنعتی از شبکه سراسری برق تامین خواهد شد.

حسینی مهر ادامه داد: در طرح احداث نیروگاه خورشیدی در شهرک‌های صنعتی، این موضوع لحاظ شده است؛ بدین صورت که انرژی تولیدی نیروگاه خورشیدی واحد صنعتی به شبکه سراسری متصل می‌شود، لیکن این واحد می‌تواند 100 درصد برق مصرفی مورد نیاز را بر اساس انشعاب موجود از شبکه سراسری دریافت کند.

شرایط معافیت از برنامه‌های مدیریت بار سال 1404

مجری طرح توسعه نیروگاه‌های خورشیدی یادآور شد: وزارت نیرو در جهت تشویق صنایع، اعلام کرده است که صنایع در صورتی که نیروگاه خورشیدی به میزان 80 درصد دیماند مصرفی، معادل 16 درصد انرژی مورد نیاز را احداث کنند، از مدیریت بار شبکه در پیک بار تابستان 1404 معاف می‌شوند. بر این اساس توانیر و ساتبا نیز برای تشویق و ترغیب بیشتر صنایع واقع در شهرک‌های صنعتی و یا صنایع دارای فیدر اختصاصی به ساخت نیروگاه‌های خورشیدی، تخفیفات بیشتری را براساس شیفت‌های کاری واحدهای صنعتی در نظر گرفته‌اند؛ به این صورت که واحد صنعتی با یک شیفت کاری به میزان 50 درصد دیماند مصرفی، واحد مصرفی با دو شیفت کاری به میزان 65 درصد دیماند مصرفی و واحدی با سه شیفت کاری با 80 درصد دیماند مصرفی، نیروگاه خورشیدی احداث نماید، مشمول معافیت از مدیریت بار می‌شود.

او با مروری بر الزامات قانونی احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر عنوان کرد: الزام به احداث نیروگاه خورشیدی توسط صنایع در ماده 16 قانون جهش تولید دانش‌بنیان که در سال 1401 برای اجرا به دولت ابلاغ شده است، آمده است؛ این قانون می‌گوید: صنایع با قدرت مصرف بیش از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین کنند؛ این میزان در پایان سال پنجم حداقل به 5 درصد می‌رسد و در غیر این صورت، وزارت نیرو موظف است درصد ذکر شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه کرده و از صنایع اخذ کند. همچنین صنایع انرژی‌بر موضوع ماده (3) قانون مانع‌زدایی از صنعت برق، با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو، مکلف شده‌اند 1000 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک تا پایان سال 1404 از محل منابع داخلی صنایع مذکور احداث کنند.

به گفته وی، اقدامات اولیه برای اجرایی شدن این دستورالعمل جدید وزارت نیرو از شهرک‌های صنعتی بزرگ همچون شمس‌آباد در جاده تهران- قم برای آغاز ساخت نیروگاه‌های خورشیدی آغاز شده که قطعاً الگویی برای اجرای آن در دیگر شهرک‌های صنعتی ایران خواهد شد.

حسینی مهر، مساله امروز با قطعی برق در سال جاری را به مسئله اقتصاد صنعت برق و توجه نکردن به این امر در طول سال‌های گذشته مرتبط دانسته و معتقد است، متناسب با رشد مصرف، رشد تولید محقق نشده است. بنابراین میزان برق تولیدی نمی‌تواند جوابگوی تقاضا باشد و وزارت نیرو مجبور به مدیریت بار واحدهای صنعتی، کشاورزی، و اداری می‌شود تا تعادلی میان مصرف و تولید برقرار کند.

 

 

منبع: اکو ایران

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *