سود صادرگنندگان در بازار توافقی افزایش می یابد + ساز و کار
مدیر ارز بازرگانی و عملیات ارزی مرکز مبادله، گفت: فروش ارز شرکتهایی که اجباری در نیما ندارند در بازار توافقی ارز منجر به افزایش سود عملیاتی آنها میشود.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، علی شهیدی در خصوص نحوه تخصیص ارز واردات در بازار توافقی ارز به سنا، گفت: دریافت مجوز خرید ارز از سامانه ارز توافقی مانند قبل از طریق سامانه جامع تجارت انجام میشود. پس از انجام معامله توسط بانک عامل به وکالت از واردکننده یا خود واردکننده، بانکهای عامل طرفین معامله در مدت زمان محدودی که توسط بانک مرکزی تعیین میشود، فرصت دارند ارز معامله شده را منتقل کرده تا به حساب ذینفع واریز شود.
وی افزود: در پایان هر روز معاملاتی با توجه به معاملات انجام شده، نرخ آن روز کشف میشود که معادل میانگین موزون معاملات آن روز است. محدودیتی برای نرخ ارز در تالار توافقی سامانه مرکز مبادله وجود ندارد و این نرخ به صورت توافقی در بازار شکل میگیرد. همگرایی باقی نرخهای ارز با نرخ جدید به نحوه سیاستگذاری دولت و بانک مرکزی بستگی دارد. به مرور نرخهای جانبی حذف و نرخ کشف شده در مرکز مبادله ارز و طلا مبنای رسمی نرخ ارز میشود. در احکام بودجه پیشنهادی دولت برای سال 1404، نرخ مرکز مبادله جایگزین نرخ نیما شده است.
این مقام مسئول ادامه داد: واردکنندگان و صادرکنندگان بازیگران اصلی این سامانه هستند که از طریق بانکها به عنوان کارگزار معاملات را انجام میدهند. امکان حضور دیگر بازیگران حوزه ارز همچون سرمایهگذاران خارجی و … نیز در سامانه فراهم میشود. خریداران یا واردکنندگان تنها بعد از گرفتن مجوزهای مربوط از وزارت صنعت و بانک مرکزی (تایید ثبت سفارش و تخصیص) امکان انجام معامله در سامانه ارز توافقی را خواهند داشت.
شهیدی در خصوص کارگزاران سامانه، توضیح داد: کارگزاران سامانه، بسته به سیاستگذاری بانک مرکزی، بانکها و صرافیها خواهند بود. شرکتهای صادرکننده که اجبار به فروش ارز در سامانه نیما دارند، فعلا اثری از سامانه نمیپذیرند اما اگر سامانه نیما حذف و معاملات به سامانه ارز توافقی منتقل شود، امکان فروش ارز با نرخ توافقی را خواهند داشت.
به گفته وی، شرکتهایی که مجبور به فروش ارز در نیما نیستند با ورود به این سامانه میتوانند معاملات را در بستری امن، سریع با قیمت های مناسبتر و با کارمزدهای کمتر انجام دهند که منجر به افزایش سود عملیاتی آنها میشود. زمانی که تمام معاملات توافقی در این سامانه انجام شود، واردکنندگان میتوانند در زمان کوتاهتری و با نرخ کارمزد ارزی کمتری ارز را دریافت کرده و کالا را وارد کنند.
شهیدی اضافه کرد: در سامانه مرکز مبادله با توجه به فرآیند کسب و کار جدید سامانه که صادرکننده موظف است ارز را نزد کارگزار سپرده کرده و واردکننده نیز ریال را به حساب واسط واریز میکند ریسک تسویه دو سمت معامله به سمت صفر میل میکند. این مسئله موجب میشود، واردکننده در خصوص وجود ارز و دریافت آن اطمینان به مراتب بالاتری داشته باشد.
منبع: بورس پرس