سرانه چکهای برگشتی افزایش یافت
اکوایران: در مهر ماه 1403، تعداد چکهای برگشتی با سرعت بیشتری نسبت به مبلغ آنها افزایش یافته است. این مشاهده، چه مفهومی دارد؟
به گزارش اکوایران، چکهای برگشتی یکی از شاخصهای مهم برای تحلیل سلامت اقتصادی و میزان اعتماد در تعاملات مالی بهشمار میآیند. این شاخص با بررسی تعداد و مبلغ چکهایی که به دلایل مختلف از جمله عدم موجودی کافی یا مشکلات حقوقی قابل وصول نیستند، میتواند تغییرات قابلتوجهی در الگوهای پرداخت و نقدینگی را نشان دهد. آخرین گزارشهای بانک مرکزی حکایت از آن دارد که سرانه چکهای برگشتی در مهر ماه امسال افزایش یافته است.
تحلیل روند تغییرات ماهانه تعداد و مبلغ چکهای برگشتی اطلاعات ارزشمندی درباره وضعیت اقتصاد ارائه میدهد. تعداد چکهای برگشتی میتواند نشاندهنده گستردگی مشکل در میان افراد و کسبوکارها باشد، در حالی که مبلغ چکهای برگشتی بیشتر به شدت اثرات مالی این مشکل اشاره دارد. مقایسه این دو روند به شناسایی نقاط حساس در اقتصاد و ارتباط آن با رویدادهای اقتصادی یا تغییرات سیاستی کمک میکند.
برای مثال، افزایش همزمان تعداد و مبلغ چکهای برگشتی ممکن است نشاندهنده فشارهای مالی گسترده در میان افراد و کسبوکارها باشد. این وضعیت معمولاً با عواملی چون رکود اقتصادی، کاهش درآمدها، یا تورم بالا مرتبط است. از سوی دیگر، اگر مبلغ چکهای برگشتی افزایش یابد اما تعداد آنها ثابت بماند یا کاهش یابد، این امر میتواند به معنای بروز مشکلات مالی در معاملات بزرگتر یا میان شرکتهای بزرگ باشد.
بررسی دقیق این تغییرات برای سیاستگذاران و فعالان اقتصادی اهمیت زیادی دارد، زیرا میتواند به شناسایی ریسکهای بالقوه در نظام مالی، پیشبینی روندهای آینده، و تدوین راهکارهایی برای کاهش نرخ چکهای برگشتی و تقویت اعتماد در تعاملات مالی کمک کند.
کاهش مبلغ چکهای برگشتی در مهرماه
بررسی آمار چکهای عادی برگشتی در یک سال اخیر نشان میدهد که رشد تعداد و مبلغ چکهای عادی برگشتی در 4 ماه منفی شده است. به عبارت دیگر، در این ماهها تعداد و مبلغ این چکها نسبت به ماه قبل کاهش یافته است. در مقابل، در مابقی ماهها مبلغ و تعداد چکهای برگشتی افزایشی بوده است.
بر اساس این آمار که بانک مرکزی به صورت ماهانه منتشر میکند، در فروردین امسال رشد ماهانه تعداد و مبلغ چکهای برگشتی در مقایسه با زمستان سال قبل به شدت افت کرده و حتی منفی شده است. البته، این رخداد غیرطبیعی نیست و معمولا این مشاهده آماری در فروردین ماه رخ میدهد. علت اصلی این مسئله نیز تعطیلیهای طولانیمدت و بستهبودن اکثر بازارها در نیمه ابتدایی این ماه است. به دلیل این اُفت قابل توجه در فروردین، رشد ماهانه تعداد و مبلغ چکهای برگشتی در اردیبهشت ماه شدیدا افزایش یافته است. طبیعتا این رخداد به دلیل باز شدن بازارها در سال جدید است. به عبارت دیگر، چون مبادلات در این ماه فعال میشود و به طور کلی ثبت چک بیشتر میشود، آمار چکهای برگشتی هم افزایش مییابد. اتفاق قابل توجه در طول 7 ماه نخست امسال بعد از مشاهده اردیبهشت ماه، منفیشدن رشد ماهانه تعداد و مبلغ چکها در شهریور ماه است. در این ماه تعداد چکهای برگشتی نزدیک به 23 درصد و مبلغ این چکها تقریبا 28 درصد کاهش یافته است.
آخرین آمارها نشان میدهد که در مهر ماه امسال، تعداد چکهای برگشتی 30.6 درصد و مبلغ این چکها 18.2 درصد افزایش یافته است. با توجه به این که رشد تعدادی بالاتر از رشد مبلغی بوده، میتوان گفت چکهایی که در این ماه برگشت خورده به طور نسبی ارزشی بالاتر از ماه قبل داشته و اصطلاحا سرانه مبلغی این چکها افزایش یافته است.
منبع: اکو ایران