زمستان گذشته تا ۳۵۰میلیون متر مکعب ناترازی گاز داشتیم/ امسال وضعیت ناترازی بدتر از سال گذشته نباشد، بهتر نیست
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: بعضی روزها در زمستان سال گذشته تا ۳۵۰ میلیون متر مکعب کسری گاز داشتهایم؛ این یعنی بیشتر از یکسوم کل تولید گاز کشور. الان ناترازی انرژی پاشنه آشیل اقتصاد کشور است. امسال ممکن است این کسری گاز بیشتر هم باشد.
ناترازی گاز در سال گذشته تا 350 میلیون متر معکب هم رسیده، یعنی حدود یکسوم کل تولید گاز ایران کسری وجود دارد. این بخشی از صحبتهای مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، در گفتوگو با تجارتنیوز است. ناترازی انرژی از کلیدواژههای همواره ترند سالهای اخیر در کشور است. در گرما کمبود برق داریم و در سرما کمبود گاز. اگرچه با سردتر شدن هوا بحران برق را از سر گذارندهایم اما حالا با سرد شدن هوا نوبت به گاز رسیده است.
بحرانی که مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، نیز دیروز به آن اشاره کرد و ابعاد ترسناکتری از موضوع را به سمع مردم ایران رساند. به گفته پزشکیان، احتمالاً در واردات گاز از ترکمنستان هم با مشکل مواجه خواهیم شد و این یعنی بحران مضاعف.
در همین زمینه تجارتنیوز با مصطفی نخعی، نماینده مجلس و عضو کمیسیون انرژی، درباره ناترازی گاز در کشور و راهکارهای دولت برای فائق آمدن بر آن گفتوگو کرده است که در ادامه میخوانید:
***
بعضی روزها در زمستان سال گذشته بیشتر از یکسوم کل تولید گاز کشور کسری گاز داشتهایم
*دولت چگونه میتواند در راستای متعادل کردن ناترازی گاز قدم بردارد؟
بعضی روزها در زمستان سال گذشته تا 350 میلیون متر مکعب کسری گاز داشتهایم؛ این یعنی بیشتر از یکسوم کل تولید گاز کشور. الان ناترازی انرژی پاشنه آشیل اقتصاد کشور است. امسال ممکن است این کسری گاز بیشتر هم باشد. روند تولید و افزایش تولید روند چندان مثبتی نبوده است. در بحث مصرف هم شاهد اتفاق خاصی نیستیم که انتظار داشته باشیم مصرف کاهش پیدا کند. امسال وضعیت ناترازی اگر بدتر از سال قبل نباشد بهتر هم نخواهد بود. درباره راهکار دولت، باید بگویم این عدد چیزی نیست که یکساله حل شود.
باید واردات گاز از روسیه اجرایی شود
*آیا واردات میتواند راهکاری برای جبران این ناترازی باشد؟ با توجه به اینکه گمانهزنیهای درباره واردات گار از روسیه مطرح است، اصلاً امکان واردات داریم؟
با روسها تفاهمنامهای امضا شده که البته هنوز وارد مرحله اجرا نشده است و باید تلاش کنیم وارد مرحله اجرا شود. این به نظر من موضوع خوبی است و یک فرصت استثنایی است که با توجه به شرایط روسیه میتوانیم از این فرصت استفاده کنیم و واردات گاز از این کشور را دنبال کنیم تا به مرحله اجرایی برسد.
گازی را که از روسیه وارد میشود نباید در داخل کشور مصرف کنیم
منتها نظر ما این است گازی را که از روسیه وارد میشود نباید در داخل کشور مصرف کنیم. این گاز حتماً باید صادر شود و نقش محوری خودمان را به عنوان یک هاب مهم انرژی در منطقه ایفا کنیم. اگر قرار باشد ما گاز را برای مصرف داخل وارد کنیم، این باعث وابستگی بیشتر صنعت گاز میشود و اصلاً اتفاق خوبی نیست.
مصرف داخل را باید طور دیگری مدیریت کنیم. روشهای آن هم وجود دارد و در قوانین ما آمده است. اگر همین قوانین بهدرستی اجرا شود میتوانیم انتظار داشته باشیم در یک افق زمانی منطقی نه کوتاهمدتِ یکساله، در چندین سال آینده، ناترازی روند کاهشی پیدا کند. تا الان شاهد روند افزایشی بودهایم یعنی هر سال این ناترازی نسبت به سال گذشته بیشتر شده است. همین که این شیب را منفی کنیم و به سمت کاهش ناترازی برویم قدم مثبتی است.
*اینکه میگویید گاز واردشده از ورسیه را باید صادر کنیم، به کجاها میتوانیم صادر کنیم؟ برنامهای برای صادرات آن وجود دارد؟
گازی که از روسیه وارد میکنیم انشاءالله که به مرحله اجرا برسد… همین الان قراردادهای صادرات نفت به ترکیه و عراق را داریم. هیچوقت هم نتوانستهایم در سقف ظرفیتی که با این کشورها قرارداد بستهایم، با آنها کار کنیم. یک بخشی از این واردات را میتوانیم به این دو کشور صادر کنیم. برنامههای دیگری هم وجود دارد که یکی از آنها رایزنی برای صادرات گاز به پاکستان است. همان خط لوله صلح که در مقطعی خوب پیگیری شد اما به دلیل دخالت آمریکاییها و… با پاکستانیها به هر دلیلی که هم مسائل سیاسی بود و هم بر سر مبلغ، به توافق نرسیدیم. این را باید جدی پیگیری کنیم.
*گازی که از روسیه خواهیم خرید آنقدری صرفه اقتصادی دارد که بتوانیم به قیمت مناسبی به کشورهای دیگر صادرش کنیم؟
باید مذاکره کنیم. راجع به قیمت هنوز مذاکرهای صورت نگرفته است. باید در ستاد راهبری تجارت منطقهای انرژی که یک نفر از مجلس هم در این ستاد عضو ناظر است، این موضوع بررسی شود.
منبع: تجارت نیوز