روایت گاردین از احساسات مردم غزه؛ «شادی توام با نگرانی همزمان با گزارشها درباره آتشبس»
تهران-ایرنا- روزنامه گاردین نوشت: همزمان با گزارشهای گسترده درباره نزدیکشدن حماس و (رژیم) اسرائیل به «مراحل نهایی» توافق آتشبس، ساکنان منطقه تحت محاصره غزه احساسات ضدونقیضی را مطرح کردند؛ امید و نگرانی از آینده و درد و غم بهخاطر اتفاقاتی که در ۱۵ ماه گذشته رخ داده است.
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا ، گاردین افزود: مردم غزه همزمان با انتشار گزارش هایی درباره این که جنگ ویرانگر غزه که به شهادت بیش از 46 هزار نفر منجر شده . سرانجام رو به پایان است، امیدوار هستند.
ابراهیم ال آکر نوجوان 11 ساله فلسطینی از رفح که بارها بی خانمان شده است و 70 عضو خانواده اش را از دست داده و اوایل سال جاری به دلیل اصابت گلوله بشدت زخمی شد، گفت: من خوشبین و بسیار خوشحال هستم… اما امیدوارم که بتوانم به رفح و به زندگی و مدرسه خودم بازگردم.
محمد الحلاق، 31 ساله نیز گفت: هم خوشحال و هم نگران هستم.
از زمان آغاز جنگ غزه در 7 اکتبر 2023 (15 مهر 1402) تنها یک بار آتش بس موقت 10 روزه در نوامبر 2023 در غزه اجرا شد و گزارش های قبلی درباره نزدیک بودن به توافق آتش بس بارها ثابت شد که زودهنگام بوده است.
الحلاق که از ساکنان منطقه الدارج (al-Daraj) غزه است گفت: من واقعا نگران این هستم که این بار هم مانند چند بار گذشته ناامید شوم.
وی که آپارتمان مسکونی اش بشدت آسیب دیده و مغازه اش نیز ویران شده است، گفت: غزه اکنون نابود شده است و منطقه ای غیرقابل سکونت است … اما من در آنجا خواهم ماند… آنجا را ترک نخواهم کرد و اسکان دوباره در جای دیگری را نخواهم پذیرفت. امیدوارم صلح در آنجا حاکم شود و این غم و اندوه بزودی پایان یابد.
آمریکا، مصر و قطر در سال گذشته برای میانجی گری در دستیابی به توافقی که جنگ را متوقف و امکان کمک رسانی به غزه را فراهم و ده ها گروگان را آزاد می کند، اقداماتی را انجام داده اند. حملات رژیم اسرائیل به غزه بخش عمده ای از این منطقه را با خاک یکسان کرده است و باعث آوارگی 90 درصد از جمعیت دو میلیون و 300 هزار نفری غزه شده که بسیاری از آنها در معرض گرسنگی قرار دارند. بر اساس گزارش مقامات محلی بهداشتی غزه و سازمان ملل متحد، دو سوم از کسانی که در جنگ شهید شده اند غیرنظامی بوده اند.
کمپ های برپا شده با چادر، اکنون در سراسر مناطقی که زمانی ساحل و مزرعه بودند امتداد یافته اند. تقریباً تمام زیرساختهای این منطقه شامل کابلهای برق، فاضلاب و لولههای آب – به همراه بسیاری از سیستم مراقبتهای بهداشتی آن از بین رفته است.
ودیحه العطار (Wadiha al-Attar) جوان 37 ساله ای که 30 نفر از خویشاوندانش را در این جنگ از دست داده است، گفت: این جنگ هرگز فقط بمباران نبود. این جنگ همچنین باعث گرسنگی، کمبود غذا و لباس، و فقدان کامل آرامش روانی شد.
وی ابراز امیدواری کرد که گذرگاه های انتقال غزه باز شوند، امکان دیدار با عزیزانش فراهم شود، بتواند به شمال غزه برگردد و خانه های ویران شده بازسازی شوند.
العطار که از شمال غزه به شهر خان یونس در جنوب متواری شده است گفت: همه عزیزانم را در جنگ از دست دادم، این جنگ واقعاً ویرانگر بود. همه چیز را سوزاند و به مردم، درختان، سنگ ها و حتی حیوانات رحم نکرد. هیچکس در امان نبود. هیچ خانه ای وجود ندارد که دچار غم و اندوه نشده باشد، چه در شمال و چه در جنوب غزه.
درگیری ها در غزه در روزهای اخیر با وجود گزارش هایی مبنی بر آتش بس قریب الوقوع ادامه داشته است.
گاردین نوشت: هنوز مشخص نیست که چه کسی اداره غزه را پس از پایان جنگ برعهده خواهد داشت و چه کسی ممکن است هزینه بازسازی را بپردازد. یک ارزیابی سازمان ملل در اوایل سال جاری نشان داد که پاکسازی آوار جنگ تنها به یک ناوگان متشکل از 100 کامیون در یک بازه زمانی 15 ساله برای پاکسازی غزه نیاز دارد و هزینه آن بین 500 میلیون دلار (394 میلیون پوند) تا 600 میلیون دلار است.
جامعه بینالمللی گفته است که غزه باید توسط فلسطینی ها اداره شود، اما تلاش ها برای یافتن جایگزینی برای جناحهای اصلی در میان جامعه مدنی یا رهبران قبیلهها تا حد زیادی بی نتیجه بوده است.
به نوشته گاردین، مذاکراتی بین مقامات صهیونیستی، امارات متحده عربی و آمریکا بر سر تشکیل یک دولت موقت وجود دارد که بر اساس آن غزه تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطین اصلاحاتی را اعمال کرده و قادر به مدیریت باشد، توسط این دولت موقت اداره می شود. مقام های فلسطینی و دیپلماتهای غربی روز گذشته گفتند که این محتملترین سناریو در صورت پایان یافتن جنگ و برقراری آتشبس است.
منبع: ایرنا