رشد قیمت‌ها، قاچاق چوب را افزایش داد/ خرید و فروش آزادانه چوب جنگلی در فضای مجازی

رشد قیمت‌ها، قاچاق چوب را افزایش داد/ خرید و فروش آزادانه چوب جنگلی در فضای مجازی
خلاصه اخبار

قاچاق چوب به ویژه از جنگل‌های سه استان شمالی کشور، در حالی همچنان ادامه دارد که آگهی خرید و فروش این محصول به راحتی در فضای مجازی منتشر می‌شود. آن هم در شرایطی که بر اساس قانون، نگهداری و معامله چوب، ذغال و هیزم حاصل از درختان جنگلی ممنوع است.

به گزارش تجارت نیوز ،

جنگل‌های شمال ایران با وجود قدمت و اهمیتی که دارند، سال‌های است در معرض خطرات مختلفی قرار گرفته‌‌اند و سال به سال از وسعت آنها کاسته می‌شود. از انواع آفت‌‌ها گرفته تا تب تغییر کاربری و ویلاسازی، به جان این این جنگل‌ها افتاده‌اند و چون خوره اندام آنها را می‌خراشند. قاچاق چوب هم یکی از مهم‌ترین این چالش‌هاست.

در مقاطعی از سال، شاید کمتر هفته‌ای بیاید و بگذرد که خبری از کشف محموله‌ای از قاچاق چوب نباشد. همین امروز، 29 آبان، میثم اکبری، رئیس حوزه قضایی بخش بندپی بابل، از کشف دو تن چوب جنگلی قاچاق در این منطقه خبر داد.

قاچاق چوب البته مختص شهرستان خاصی در منطقه شمال کشور نیست و در هر سه استان مازندران، گیلان و گلستان رد پای قاچاقچیان پررنگ است. ایرنا، اواخر مهر امسال گزارش داد که قطع درختان هیرکانی در مازندران، به یکباره و در عرض چند ماه، از دو تن به 10 تن افزایش یافته است. 

چرا قاچاق چوب افزایش یافت؟

مقامات قضائی و کارشناسان، دلایل مختلفی را عامل تداوم و افزایش قاچاق چوب در استان‌های شمالی می‌دانند؛ از عدم بازدارندگی قوانین موجود گرفته تا کمبود جنگلبان و محیطبان. به گفته برخی مقامات مسئول، قوانین در این زمینه به حدی ناقص و ناکافی هستند که ممکن است برای فردی تا ده‌ها بار نیز به اتهام قاچاق چوب، پرونده تشکیل شود، اما هر بار، روز از نو و روزی از نو. 

همچنین بی‌پروا شدن قاچاقچیان به دلیل نبود قوانین محکم و بازدارنده، یکی دیگر از چالش‌های موجود است که حتی در مواقعی به ضرب و شتم جنگلبانان و ماموران قانونی نیز منجر شده.

ساخت جاده، محصور نبودن جنگل‌ها و نزدیکی آنها به مناطق مسکونی، اجرای غیرکارشناسی طرح تنفس و فقر و بیکاری در برخی از مناطق شمالی کشور، از دیگر دلایلی است که برای افزایش قاچاق چوب مطرح می‌شود. 

افزایش انگیزه قاچاقچیان با رشد قیمت چوب 

چندی پیش محمدعلی یکتانیک، فعال و کارشناس محیط زیست در مورد برخی تخلفات محیط زیستی در شمال کشور به تجارت‌نیوز گفته بود: «در شیوه مواجهه با بسیاری از موارد مربوط به طبیعت و محیط زیست در این منطقه؛ از جمله صید پرندگان و ماهیان یا قاچاق چوب، انگیزه مالی و اقتصادی مطرح است و به مسائل دیگر کمتر توجه می‌شود.»

به گفته او، مطرح کردن مسائلی چون ضرورت آموزش و افزایش آگاهی، رویکردی کلیشه‌ای و نخ‌نما است و مشکل اصلی را باید عدم اجرای قوانین و ضعف ارگان‌های حفاظتی و نظارتی دانست.

در واقع، اگر به دو چالش‌ عمده نبود قوانین بازدارنده و کمبود محیطبانان، موضوع افزایش قیمت چوب و انگیزه مالی قاچاقچیان نیز افزوده شود، می‌توان تصویری دقیق‌تر را از شرایط موجود به دست آورد.

هر چند رقمی دقیق و رسمی از گردش مالی قاچاق چوب در سال‌های اخیر منتشر نشده اما به گفته فعالان صنفی حوزه مبل‌سازی، قیمت این محصول در بازار افزایش شدیدی داشته است. آفتاب‌نیوز، در اردیبهشت امسال از رشد 50 تا 100 درصدی قیمت انواع چوب در دو سال اخیر خبر داد.

از زمان انتشار این گزارش تا کنون نیز روند افزایش قیمت ادامه داشته است.

خرید و فروش چوب جنگلی در فضای مجازی

به گزارش تجارت‌نیوز، قاچاق چوب، در حالی همچنان با انگیزه‌های مالی بالا ادامه دارد که آگهی خرید و فروش این محصول نیز به راحتی در فضای مجازی منتشر می‌شود. آن هم در شرایطی که قانون قاچاق کالا و ارز، هر گونه عرضه، خرید، فروش و نگهداری چوب، ذغال و هیزم حاصل از درختان جنگلی را به طور مطلق ممنوع کرده است. اما با گشتی ساده در پلتفرم‌های آنلاین درج آگهی، می‌توان مواردی را یافت که افراد، یا چوب‌های جنگلی را برای فروش عرضه کرده‌اند یا خواهان خریداری آنها هستند.

برای مثال، شخصی در یک آگهی، چوب بلوط جنگلی دو کیلویی را حدود 200 هزار تومان عرضه کرده است (در گزارش آفتاب‌نیوز نرخ همین محصول، 169 هزار تومان درج شده بود.)

قاچاق چوب

در آگهی دیگری، چوب بلوط جنگلی 10 کیلویی، حدود یک میلیون تومان قیمت خورده است.

قاچاق چوب

همچنین چوب بلوط جنگلی 200 گرمی نیز 59 هزار تومان به فروش می‌رسد.

قاچاق چوب

برخی افراد نیز خواهان خرید چوب‌های جنگلی هستند.

قاچاق چوب

عرضه و تقاضای چوب‌های جنگلی در پلتفرهای دیگر هم انجام می‌شود. برای مثال آفتاب‌نیوز در این مورد نیز نوشته بود، قاچاقچیان در اینستاگرام، حتی قبل از قطع درخت، تصاویر آن‌ها را به اشتراک می‌گذارند و با قول تحویل چوب در تهران، از مشتریان خود ودیعه دریافت می‌کنند.

کاهش مساحت جنگل‌های شمال

به گزارش تجارت‌نیوز، در شرایطی که بریدن درختان و حمل و نقل و خرید و فروش چوب‌های جنگلی به راحتی انجام می‌شود، طبیعی است که حتی با انتشار تصاویر رسانه‌ای نیز می‌توان به کاهش مساحت جنگل‌های شمال پی برد. 

سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در اسفند سال گذشته خبر داد که 17 درصد از تخلفاتی که در 10 سال گذشته در حوزه منابع طبیعی رخ دادند، به قاچاق چوب مربوط می‌شدند. بر اساس این گزارش، بیشتر تخلفات نیز به ترتیب در استان‌های گیلان، مازندران و گلستان، اتفاق افتاده‌اند.

بر اساس آمارهای رسمی، روزانه حدود 600 هکتار از جنگل‌ها و مراتع ایران از بین می‌روند که حدود 277 هکتار از این میزان، جنگل‌ محسوب می‌شوند. شواهد رسمی نشان می‌دهند بخش زیادی از این فاجعه، به قاچاق چوب مربوط است؛ موضوعی که به نظر می‌رسد با وجود تاکیدهایی که بر مقابله با آن وجود دارد، در عمل عزمی برای کنترل آن شکل نگرفته است.

منبع: تجارت نیوز

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *