حمله اول تیم ترامپ به خودروهای برقی

حمله اول تیم ترامپ به خودروهای برقی
خلاصه اخبار

دنیای اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل :

تیم انتقالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، قصد دارد اعتبار مالیاتی به ارزش ۷۵۰۰دلار را که در دولت بایدن به خرید خودروهای برقی تخصیص یافته بود، به عنوان بخشی از طرح اصلاحات مالیاتی دولت جدید لغو کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، به نقل از منابع آگاه، لغو این اعتبار مالیاتی می‌تواند پیامدهای جدی برای تلاش‌های انجام‌شده در راستای گذار ایالات متحده به سمت خودروهای برقی به همراه داشته باشد. با‌این‌حال، نمایندگان تسلا، بزرگ‌ترین تولیدکننده خودروهای برقی در آمریکا، به تیم انتقالی ترامپ اعلام کرده‌اند که از لغو این یارانه حمایت می‌کنند.

ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و یکی از بزرگ‌ترین حامیان انتخاباتی ترامپ که در‌حال‌حاضر ثروتمندترین فرد جهان است، در ماه ژوئیه گفته بود که لغو این یارانه‌ها ممکن است فروش تسلا را به میزان اندکی تحت‌تاثیر قرار دهد، اما اجرای این تصمیم می‌تواند برای رقبای تسلا در ایالات متحده که تازه وارد عرصه خودروهای برقی شده‌اند، از جمله خودروسازان قدیمی مانند جنرال موتورز، «ویران‌کننده» باشد. موضوع لغو یارانه خودروهای برقی که یکی از اقدامات اصلی قانون کاهش تورم جو بایدن محسوب می‌شود، در جلسات تیم انتقالی سیاستگذاری انرژی به ریاست هارولد هام، میلیاردر حوزه صنعت نفت و بنیان‌گذار شرکت کانتیننتال ریسورسز، و داگ برگوم، فرماندار جمهوری‌خواه داکوتای شمالی، در دست بررسی است. در همین حال، نهاد «اتحاد برای نوآوری خودرویی» طی نامه‌ای به تاریخ 15 اکتبر، ضمن تحسین طرح دولت بایدن و نقش آن در تقویت جایگاه ایالات متحده در جهان در حوزه تولید خودرو، از کنگره درخواست کرد که حمایت‌های مالیاتی از خودروهای برقی را حفظ کند. جنیفر گرنهولم، وزیر فعلی انرژی، روز جمعه عنوان کرد، لغو این اعتبارات موجب خواهد شد جایگاه ایالات متحده در حوزه رقابت در صنعت خودروهای برقی تضعیف شود. او به خبرنگاران گفت: چنین تصمیمی ضمن اینکه کاملا غیرسازنده خواهد بود، در نهایت موجب واگذاری رقابت به کشورهای رقیب از جمله چین خواهد شد.

ترامپ در جریان رقابت‌های انتخاباتی، بارها به موضوع پایان دادن به اعتبارات حمایتی از خودروهای برقی اشاره کرد بود، البته بدون آنکه سیاست‌های هدفمند و مشخصی در این حوزه ارائه کند.

به گفته منابع رویترز، تیم انتقالی متمرکز بر حوزه انرژی بر این عقیده است که ملغی کردن برخی سیاست‌های دولت بایدن در حوزه انرژی‌های پاک ممکن است دشوار باشد، زیرا این سیاست‌ها در میان افکار عمومی دارای محبوبیت هستند و در‌حال‌حاضر موجب تزریق پول به ایالات‌های تحت سیطره جمهوری‌خواهان شده‌اند. اما این تیم، لغو طرح حمایت از خودروهای برقی را هدفی آسان می‌داند و معتقد است کنگره تحت کنترل جمهوری‌خواهان، به‌راحتی می‌تواند درباره آن به اجماع برسد.

این منابع گفتند ترامپ می‌تواند از محل صرفه‌جویی ناشی از لغو این طرح، برای تمدید تریلیارد‌ها دلار کاهش مالیاتی که در دوره اول ریاست‌جمهوری او ارائه شده بود، بهره‌برداری کند؛ معافیت‌هایی که به‌‌زودی منقضی می‌شوند. جمهوری‌خواهان کنگره قصد دارند لایحه معافیت‌های مالیاتی گسترده‌تری را به‌عنوان یکی از اولین اقدامات خود دنبال کنند.

حمایت نفتی‌ها

موضوع لغو حمایت‌های مالیاتی از خودروهای برقی از حمایت همه‌جانبه آقای هام، یکی از حامیان دیرینه ترامپ، و همچنین از فعالان عرصه صنعت نفت و گاز برخوردار است.

ترامپ در مبارزات انتخاباتی وعده داد که تولید نفت ایالات متحده را افزایش دهد، حتی در شرایطی که نرخ تولید به بالاترین سطح خود رسیده است. ازجمله دیگر وعده‌های او کنار گذاشتن طرح‌های انرژی پاک است که در دولت بایدن در کنار یارانه‌های انرژی بادی و خورشیدی و تولید انبوه هیدروژن به تصویب رسید.

تسلا در گذشته بزرگ‌ترین شرکت ذی‌نفع از محل یارانه‌های مربوط به مصرف‌کنندگان خودروهای برقی بود. با‌این‌‌حال، به نظر می‌رسد تسلا در‌حال‌حاضر از لغو یارانه‌ها منتفع شود، زیرا این امر می‌تواند به رقبای در حال ‌رشد این شرکت در حوزه خودروهای برقی بیش از تسلا آسیب برساند. ایلان ماسک در ماه ژوئیه ضمن اشاره به این موضوع اظهار کرد، از دست دادن یارانه خودروهای برقی در دوره ترامپ، در درازمدت «احتمالا به نفع تسلا» خواهد بود.

بر اساس داده‌های موسسه کاکس اتوموتیو، شرکت تسلا سهمی کمتر از نیمی از کل خودروهای برقی را که طی سه‌ماهه سوم سال جاری در ایالات متحده به فروش رفتند در اختیار داشت. سایر خودروسازان مانند جنرال موتورز، فورد و هیوندای با وجود فروش قابل‌توجه خودروهای برقی، در جایگاه دورتری از تسلا قرار دارند. اما رقبای آمریکایی خودروهای برقی تسلا در مجموع به‌طور‌پیوسته سهم این شرکت از بازار را که در سه‌ماهه اول سال 2020 بیش از 80درصد بود، کاهش داده‌اند. نیکلاس مرش، مدیر پرتفوی شرکت سرمایه‌گذاری پرپس که یکی از سهامداران شرکت تسلاست، در این مورد می‌گوید، تسلا می‌تواند در برابر ضربات احتمالی بر میزان فروش خود ناشی از کنارگذاشتن یارانه‌ها مقاومت کند، زیرا برتری «مهندسی و مهارت تولید» این خودروساز، هزینه‌های آن را کاهش می‌دهد. به گفته مرش، خلاص‌شدن از شر یارانه به این معنی است که رقبا نمی‌توانند فاصله خود را کم کرده و بر اساس هزینه رقابت کنند. ماسک و شرکت تسلا همچنین از مواردی از سیاست‌های بایدن که ترامپ احتمالا آنها را حفظ یا تقویت می‌کند، سود زیادی خواهند برد. از جمله این سیاست‌ها می‌توان به وضع تعرفه‌های 100درصدی بر واردات خودروهای برقی چینی اشاره کرد.

شرکت‌های چینی سازنده خودروهای برقی تحت رهبری رقیب اصلی تسلا، یعنی بی‌وای‌دی، به کمک یارانه‌های سخاوتمندانه دولت، از سایر شرکت‌های فعال این صنعت شرایط بهتری دارند. خودروهای برقی و هیبریدی در ماه‌های اخیر بیش از نیمی از کل خودروهای فروخته‌شده در کشور چین را که بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان محسوب می‌شود به خود اختصاص دادند.

تسلا در کشور چین یک بازیگر اصلی محسوب می‌شود، اما مانند سایر خودروسازان خارجی، اخیرا سهم بازار خود را به بازیگران داخلی که خودروهای برقی را با قیمت کمتری می‌فروشند، واگذار کرده است. به گفته مرش، تسلا نمی‌تواند خودروهای برقی چینی را شکست دهد، اما با کمک ترامپ ممکن است بتواند آنها را از بازار ایالات متحده دور نگه دارد.

تصمیم بد

مایک مورفی، استراتژیست قدیمی جمهوری‌خواه که پروژه موسوم به سیاست خودروهای برقی را هدایت می‌کند، پایان تخصیص یارانه برای خرید این خودروها را در چارچوب سیاست اولویت دادن دولت‌ به‌ شرکت تسلا ارزیابی می‌کند.

او این تصمیم را اقدامی «واقعا بد» برای خودروسازان آمریکایی که با خودروهای برقی چینی رقابت می‌کنند، می‌داند. او می‌افزاید: دولت ترامپ ثابت می‌کند که مطلقا علاقه‌ای به حمایت از صنعت خودروی ایالات متحده برای جان سالم به در بردن در برابر تهاجم چینی‌ها ندارد. خودروسازان حاضر در بازار ایالات متحده، برای تغییرات قابل‌پیشی‌بینی در سیاست‌های دولت جدید در حوزه خودرویی آماده می‌شوند و برخی از آنها می‌توانند انعطاف‌پذیری بیشتری در زمینه ساخت شاسی‌بلندها و وانت‌های پیکاپ بنزینی که سودآور هستند، داشته باشند. اما تغییرات دیگر، مانند از دست دادن اعتبار مالیاتی خودروهای برقی، می‌تواند تلاش‌ نوپای آنها برای گذار به خودروهای برقی را زمین‌گیر کند. از دست دادن یارانه‌های خودروهای برقی، برای رقبای تسلا سودآوری از محل فروش این قبیل خودروها را دشوار می‌کند. جنرال موتورز، فورد، هیوندای و دیگران همچنان در حال افزایش تولید خودروهای برقی و تلاش برای کاهش هزینه‌های تولید هستند.

اتحادیه کارگران خودرو، که نماینده کارکنان سه شرکت خودروساز جنرال موتورز، فورد و کرایسلر است، از سیاست‌های دولت بایدن برای حمایت از تولید خودروهای برقی حمایت کرده است. ماه گذشته، شان فاین، رئیس این نهاد، تهدیدهای ترامپ برای لغو این سیاست‌ها را به‌شدت مورد انتقاد قرار داد و گفت: «صدها هزار» شغل در صنعت خودرو در معرض خطر قرار دارد.

منبع: دنیای اقتصاد

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *