جایگاه سومین تولیدکننده اوپک همچنان در اختیار تهران؛ آیا ترامپ می‌تواند ایران را به حاشیه براند؟

جایگاه سومین تولیدکننده اوپک همچنان در اختیار تهران؛ آیا ترامپ می‌تواند ایران را به حاشیه براند؟
خلاصه اخبار

اوپک، به عنوان یک سازمان متشکل از کشورهای تولیدکننده نفت، با کاهش تقاضا و نوسانات قیمت نفت مواجه بود. سیاست‌های انرژی ترامپ، از جمله تحریم‌های اقتصادی علیه ایران و ونزوئلا، فشار بیشتری بر این سازمان وارد کرد و موجب شد تا کشورهای عضو اوپک برای حفظ قیمت‌ها و سهم بازار خود تلاش کنند؛ در چنین شرایطی ایران توانست جایگاه خود را در این نهاد حفظ کند.

به گزارش اکوایران، بر اساس نخستین گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در سال میلادی 2025، ایران در ماه دسامبر (آذر- دی ماه) با تولید روزانه سه میلیون 314 هزار بشکه همچنان رتبه سومین تولیدکننده در این سازمان را دارد.

به گزارش وزارت نفت، طبق اطلاعات دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می‌دهد 12 عضو این سازمان در ماه دسامبر (آذر – دی) 26 میلیون و 741 هزار بشکه نفت در روز تولید کردند که 26 هزار بشکه بیشتر از 26 میلیون و 715 هزار بشکه ماه نوامبر است.

عربستان با تولید روزانه 8 میلیون و 938 هزار بشکه، عراق با تولید روزانه 4 میلیون و 19 هزار بشکه و ایران با تولید روزانه 3 میلیون و 314 هزار بشکه سه تولیدکننده بزرگ اوپک هستند.

اعضای اوپک‌پلاس نیز در ماه دسامبر 13 میلیون و 913 هزار بشکه در روز تولید کردند که 40 هزار بشکه در روز کمتر از 13 میلیون و 953 هزار بشکه ماه نوامبر است.

در مجموع تولید نفت خام کشورهای عضو اوپک‌ و متحدانش در ماه دسامبر به 40 میلیون و 654 هزار بشکه رسید که نسبت به ماه نوامبر (40 میلیون و 669 هزار بشکه) 14 هزار بشکه‌ کاهش داشته است.

بر اساس تازه‌ترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه دسامبر نسبت به ماه نوامبر 2024 میلادی، 19 سنت معادل 0.3 درصد افزایش یافته است.

قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه دسامبر 2024 میلادی، 73 دلار ثبت شد، در حالی‌ که این رقم در نوامبر 2024، 72 دلار و 81 سنت برای هر بشکه بود. میانگین قیمت نفت‌ خام سنگین ایران در سال 2024، 79 دلار و 71 سنت بوده است.

قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه دسامبر 2024 به 73 دلار و 7 سنت برای هر بشکه رسید که 0.9سنت (1 درصد) بیشتر از ماه نوامبر 2024 است.

براساس تازه‌ترین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (ژانویه)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال 2025 با یک میلیون و 450 هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود. مجموع تقاضای نفت جهان برای سال 2025، 105 میلیون و 200 هزار بشکه پیش‌بینی شده است.

اوپک در گزارش ماهانه خود همچنین پیش‌بینی کرد تقاضای جهانی نفت در سال 2026 روزانه یک‌ میلیون و 430 هزار بشکه افزایش یابد و به مجموع 105 میلیون 630 هزار بشکه در روز برسد.

تاثیر تهران در دوران دوم ریاست‌جمهوری ترامپ

تاثیر تهران در اوپک در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، تحت تاثیر چندین عامل کلیدی قرار دارد. دولت نخست ترامپ با معرفی فناوری‌های جدید استخراج نفت شیل و افزایش تولید نفت داخلی، به طور قابل توجهی بر بازار جهانی نفت تاثیر گذاشت. این تغییرات باعث شد که ایالات متحده به یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت جهان تبدیل شود و در نتیجه، اوپک با چالش‌های جدیدی روبه‌رو شد.

در این دوران ایران به‌عنوان یکی از اعضای کلیدی اوپک، تحت تاثیر تحریم‌های آمریکا قرار گرفت که منجر به کاهش تولید و صادرات نفت این کشور شد. این وضعیت نه تنها بر اقتصاد ایران تاثیر گذاشت بلکه بر توانایی اوپک در مدیریت بازار جهانی نفت نیز اثرگذار بود.

به طور کلی، دوران دوم ریاست‌جمهوری ترامپ با تغییرات قابل توجهی در سیاست‌های انرژی و چالش‌های جدید برای اوپک همراه خواهد که تاثیرات آن اکنون چندان مشخص نیست. اما با بازگشت ترامپ به قدرت، پیش‌بینی می‌شود که تولید نفت آمریکا افزایش یابد، که این امر می‌تواند به کاهش سهم بازار اوپک و فشار بر قیمت‌های جهانی نفت منجر شود. اوپک پلاس، که نگران افزایش تولید نفت آمریکا است، در چنین شرایطی به دنبال مدیریت عرضه و قیمت‌ها در بازار جهانی خواهد بود.

منبع: اکو ایران

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *